De poezepil

Alternatieven voor sterilisatie

Waarom niet ‘gewoon’ steriliseren?

Sterilisatie (of beter gezegd castratie) van een poes middels een operatie is niet altijd gewenst. Bijvoorbeeld als de gezondheid van de kat het niet toelaat of als men later (misschien) nog een nestje wil fokken. In die gevallen zijn er ook mogelijkheden om een poes tijdelijk onvruchtbaar te maken. De meest bekende hiervan is de ‘poezepil minidosis’.

Hoe werkt de poezepil?

De poezenpil bevat de werkzame stof megestrolacetaat. De pil moet 1 keer per week worden gegeven. Het best kan gestart worden in de ‘anoestrus’ (dus als de poes niet krols is). Na het stoppen met de pil kan de kat weer krols worden. Het is niet goed te voorspellen hoe lang dit duurt. Het is verstandig om in ieder geval de 2e krolsheid na stoppen met de pil af te wachten, voordat een nestje wordt gefokt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Helaas heeft de poezepil nogal wat bijwerkingen. Deze kunnen zeer ernstig zijn! Er is een vrij grote kans op gewichtstoename, suikerziekte, baarmoederontsteking, veel drinken/plassen, bijnierschorsonderdrukking, melkklier hyperplasie (Dolly Parton syndroom) en melkkliertumoren. De kans op bijwerkingen is het kleinst als gestart wordt tijdens de anoestrus. Vermijd langdurige toediening!

Andere nadelen van de poezepil

De pil mag niet worden gegeven bij krolse katten, drachtige dieren,  niet geslachtsrijpe dieren of katten met suikerziekte en melkkliertumoren. Verder kan de pil makkelijk een keer worden vergeten of de kat braakt de pil (ongemerkt) uit, waardoor ze alsnog drachtig kan worden.

Ons advies

Vanwege de nadelen van de poezepil adviseren wij om deze niet te gebruiken.
Indien u een nestje wilt fokken, is het verstandig te wachten tot de poes minimaal 1 jaar oud is. Tot die tijd kunt u de poes dan binnenshuis en uit de buurt van katers houden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Vruchtbaarheid, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Fatje

    Hoi hoi,
    Heb gister voor het eerst poezenpil gehaald en wilde vandaag ermee beginnen om te geven maar toevallig was ze vandaag ook nog krols

  • Fokken zonder poezepil is geen optie

    Leuk advies: de poes laten castreren. Maar dat fokt zo lastig voor mij als hobbyfokker van Noorse Boskatten. Ik wil mijn katers niet hun leven laten slijten in een apart katerverblijf, dus lopen die ook gewoon in huis rond. Om te voorkomen dat mijn open poezen een soort broedmachines worden met 2-3 nesten per jaar ben ik toch wel erg blij dat de dierenarts mij de poezepil voorschrijft. Ik geef overigens een zeer lage dosering van 1/2 tablet per 2 weken. Dat is voldoende om ongewenste krolsheid te voorkomen en het is toch een regelmatige dosering

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau