Castratie van uw dier met 1 prik

Hond en kat onvruchtbaar maken met één injectie

Honden en katten in Nederland en daar buiten worden nu gecastreerd en gesteriliseerd door een operatie. Dit zijn bij de Nederlandse gezelschapsdieren de meest voorkomende operaties. Er is een nieuwe ontwikkeling gaande waarbij deze operatieve castratie en sterilisatie niet meer nodig is en een injectie volstaat. Anticonceptie met één injectie.

Castratie en sterilisatie nu

Wanneer een teef gesteriliseerd, eigenlijk gecastreerd wordt, al dan niet door een kijkoperatie, dan kan de teef niet meer loops en niet meer drachtig worden. Daarbij verkleint deze ingreep ook de kans op tumoren van de melkklieren en een baarmoederontsteking. Dat geldt ook voor het operatief castreren van poezen, terwijl castratie van katers de kans op sproeien vermindert. Ook plassen in huis neemt vaak af bij katers na castratie en de urine ruikt minder sterk, de kater gaat vaak minder buitenshuis zwerven. De mannetjes hond, de reu, heeft maar beperkt gezondheidsvoordelen van een castratie. Vaak verandert het gedrag van de reu wel, maar is dat maar voor even. Dit gedrag wordt namelijk maar voor een deel bepaald door testosteron.

Nadelen operatieve castratie hond en kat

Wanneer een hond of kat gecastreerd wordt dan gaat hij of zij geheel onder narcose. Daarbij is de operatie zelf door het verwijderen van de zaadballen, dan wel het in de open buik verwijderen van de baarmoeder dan wel afsluiten van de eileiders, een behoorlijke belasting van het dier. Een bijkomend nadeel van de operatieve anticonceptie is dat het bij grote aantallen dieren lastig uitvoerbaar is en ook vrij kostbaar. Dat geldt met name voor zwerfdieren.

Twee mogelijke alternatieven voor de castratie

Al langer wordt er gezocht naar andere manieren om honden en katten onvruchtbaar te maken. Het lijkt er nu op dat 2 manieren een goede kans van slagen hebben. De 1e manier is door gebruik te maken van een virus. Dit virus wordt aangepast zodat het niet leidt tot ziekte maar wel tot een gen verandering. Daardoor kan testosteron bij de reu in de zaadbal niet zijn werk doen en zo wordt de reu permanent onvruchtbaar. Dat is eenvoudig aan te tonen in het sperma. Dit éénmalig toegediende virus is bij de reu waarschijnlijk binnen een dag weg, dit is nog in onderzoek. Bij de teef is de techniek hetzelfde maar het is wat lastiger omdat een teef maar 2x per jaar loops is.

Castratie met nanodeeltjes

De 2e manier is met nano deeltjes. Nano deeltjes zijn zo klein dat ze heel gemakkelijk cellen in en uit kunnen gaan. Door aan deze deeltjes een giftige stof toe te voegen kunnen ze via de bloedbaan naar specifieke cellen worden geleid. Uitsluitend daar in die specifieke cellen kunnen ze dan hun werk doen. De giftige stof die de nano deeltjes bij zich dragen kunnen dan daar hun werk doen en voor celdood zorgen. De specifieke cellen die bereikt worden zijn de cellen in de zaadballen en in de eierstokken. Hierdoor is er ook geen productie meer van de belangrijkste geslachtshormonen. Zo worden teven niet meer loops en poezen niet meer krols.

Veelbelovende ontwikkelingen

Vooral voor zwerfdieren kan de anticonceptie met één injectie een uitkomst zijn. Ze worden gevangen, één prik en weer los gelaten. Wel zo snel en effectief.

Onderzoeksproject van de Faculteit Diergeneeskunde en Medical Research Center Edinburgh gefinancierd door de Found Aniumal Foundation

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.