Botulisme bij de hond

Bij warm weer komt er meer Botulisme voor. Wat is dat ook al weer Botulisme?

Enkele feiten over Botulisme op een rij

 • Botulisme komt zelden voor bij de hond en nog minder bij de kat. Paard en koe zijn gevoeliger en ook de mens kan botulisme oplopen.
 • Botulisme wordt veroorzaakt door een zenuwgif van de Clostridium bacterie. Dit gif blokkeert de signaaloverdracht van zenuw naar spier waardoor het dier verlamd raakt. Botox behandelingen bij de mens zijn ook op basis van dit gif.
 • De bacterie komt normaal voor in de darm van watervogels en vissen. Bij stijging van de temperatuur en dood van de vogel of vis gaan deze bacteriën zich enorm vermenigvuldigen en vormen zo de bron voor Botulisme bij andere dieren.

  De Botulisme bacterie gedijt het best in stilstaand ondiep water met een temperatuur boven de 20 graden Celsius.

 • Besmetting van de hond komt door het eten van besmette kadavers (dode vogel of vis) en door de opname van besmet water.  Let op: de gifstoffen kunnen maandenlang in de kadavers aanwezig blijven.
 • Binnen 3 dagen na opname van de Botulisme gifstoffen zijn de symptomen zichtbaar: zwakte, braken, diarree, stijf lopen, verlamming, uitdroging, moeilijk ademen en overlijden. Er is geen koorts.
 • De diagnose Botulisme bij uw hond wordt gesteld door de dierenarts aan de hand van de symptomen (spierzwakte, verlamming, afwezigheid reflexen, geen koorts) en aan dat wat de hond kort daarvoor heeft meegemaakt. De opname van kadavers en zwemmen is een belangrijke.
 • Kort na de opname van kadavers kan de dierenarts de hond laten braken, de maag spoelen en Norit geven. Dat kan mogelijk erger voorkomen.
 • Een hond met symptomen van Botulisme moet verpleegd worden totdat de hond weer zelf kan eten en drinken.
 • De meeste honden met Botulisme herstellen binnen enkele weken volledig.

  Tip: laat uw hond niet zwemmen in ondiep, stilstaand water. Zeker niet als het warm is. Let op kadavers van watervogels en vissen en waarschuw uw gemeente. Deze kadavers moeten zo snel mogelijk worden opgeruimd. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -6%
Uw korting -6%