Dierentips - Blauw algen giftig voor hond

Blauw algen giftig voor hond

Lekker wandelen met je hond in het voorjaarszonnetje en dan sta je ineens voor een lang roodwit gestreept lint. “Toegang verboden wegens blauwalgen” staat vermeld op het aanwezige bordje. Gevaar voor mens en dier. De anders zo geliefde zwem- en drinkplek van je viervoeter is nu ineens verboden terrein vanwege de groei van blauwalgen.

Zijn die blauwalgen nou wel zo gevaarlijk?

Ja zeker, blauwalgen zijn giftig. Blauwalg wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie. Deze bacterie zorgt er voor dat water troebel wordt en gaat stinken. Blauwalgen kunnen voorkomen in sloten, zwemwater (zoet en zout), maar ook in drinkbakken. De blauwalg gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.

Blauwalg kan dodelijk zijn

Uw hond kan de blauwalg opnemen door het water te drinken of door spelen in het water. Ook het schoon likken van zijn vacht na het zwemmen is een risico. Na opname van de blauwalg kan uw hond, en dat geldt ook voor andere huisdieren, misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen kunnen zich zenuwverschijnselen voordoen zoals trillen en stuiptrekken. Daarna kunnen er ademhalingsproblemen optreden en verlammingen. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan bezwijken. Let op:
een klein beetje blauwalg kan voor uw hond al binnen enkele uren dodelijk zijn.

De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Informatie over zwemwater in Nederland is hier te vinden: www.zwemwater.nl 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top