Dierentips - Blaasgruis en blaasstenen kat

Geplaatst op 13-04-2018

Blaasgruis en blaasstenen kat

Wat is het?

Blaasgruis is te vergelijken met zand in de blaas.

Blaasstenen kunnen enkele millimeters tot centimeters groot zijn. Er zijn verschillende soorten gruis en stenen, die allen een andere samenstelling en oorzaak hebben. Bij de kat komen vooral struviet en oxalaat voor.

We weten niet precies waarom de ene kat wel en de andere kat geen blaasgruis ontwikkelt. We zien het vooral bij katten met overgewicht.

Wat zijn de symptomen?

De verschijnselen zijn vaak vergelijkbaar met die van een blaasontsteking: moeilijk of vaak kleine beetjes plassen, bloed bij de urine, pijn bij het plassen, likken aan de penis, in huis plassen of urine die er anders uit ziet of ruikt. Als een dier niet kan plassen (er komt geen of weinig urine uit), dan kan er sprake zijn van een verstopping. Dit is een spoedgeval! Als er niets aan wordt gedaan, kan de kat binnen een dag overlijden.

Hoe stellen we de diagnose?

Door urine onderzoek kan vastgesteld worden of en welk type blaasgruis aanwezig is. Met echografisch onderzoek en/of röntgenfoto’s kunnen blaasstenen worden opgespoord. Het type steen kan soms alleen worden vastgesteld door de steen operatief te verwijderen en op te sturen voor onderzoek.

Waaruit bestaat de behandeling?

Struviet kan vaak worden opgelost met een speciaal dieet. De andere typen gruis en stenen moeten vaak operatief verwijderd worden, gevolgd door medicijnen of een dieet. Daarnaast adviseren wij goede pijnstillers. Katers met een verstopte plasbuis moeten in de kliniek worden opgenomen

Hoe kunt u blaasgruis voorkomen?

De samenstelling en concentratie van de urine zijn sterk van invloed op de vorming van gruis en stenen. Hoe meer een dier drinkt, hoe kleiner de kans op gruisvorming. Dit kan worden gestimuleerd door natvoer, drinkwaterfonteintjes en blaasgruisdieet.

Zorg er ook voor dat de kattenbak aantrekkelijk is, zodat katten hun urine niet te lang ophouden. Dit kan door altijd net zoveel kattenbakken te plaatsen als er katten in huis zijn, plus één extra. Zet ze op een rustige plaats neer en maak ze dagelijks schoon.

Elk type blaasgruis en -steen vereist een andere aanpak. Dit kan variëren van een speciaal dieet tot medicijnen. Dit is vaak levenslang nodig, maar katten kunnen er in het algemeen prima mee leven.

Kijk en bestel in de kattenapotheek van Dierapotheker.nl 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0