Binnenkat of buitenkat?

Kan een kat uitsluitend binnen leven? Of is het voor zijn welzijn beter dat hij ook naar buiten kan? Een logische vraag, die vaker wordt gesteld. U leest hier wat beter is voor een kat, binnen of buiten.

Schade door een buitenkat

Een kat buiten kan overlast geven. Zo kunnen ze vogels vangen en ziektes verspreiden (Toxoplasmose). Vaak wordt dit veroorzaakt door de verwilderde katten en zwerfkatten. Huiskatten die buiten komen dragen hier uiteraard ook aan bij.

Buitenkat zelf loopt ook gevaar

Een huiskat die buiten loopt is kwetsbaar. Een aanrijding door een auto uit onverwachte hoek kan zo maar. Ook een vergiftiging kan een buitenkat veel gemakkelijker oplopen.

Verplicht binnenhouden kat

Verplicht binnenhouden van een kat kan deze risico’s voorkomen. Aanlijnen is uiteraard ook een mogelijkheid. Maar ja, hoe vaak heeft u een aangelijnde kat gezien? Wanneer we een kat uitsluitend binnen gaan houden dan kan dat leiden tot een aantasting van het welzijn van de kat. Het is niet uitgesloten dat daardoor ook gedragsproblemen ontstaan.

Een kat is een jager

Kat tilt zijn poot op om te jagen op andere dieren

U heeft vast weleens goed naar uw kat gekeken. Zijn zintuigen, de bouw en zijn gedrag, kortom zijn hele wezen is er op toegelegd om te jagen. Wist u dat een kat dopamine aanmaakt tijdens de jacht? En dat het jagen van een kat essentieel is voor het welzijn? Wetenschapper Jaak Panksepp noemt dit het Seeking syndroom. Dit betekent dat een kat steeds op zoek is naar nieuwe prikkels. Check hier de feiten over dit Seeking syndroom van de kat.

Katten willen verkennen

Niet iedere kat is hetzelfde. De ene kat wil af en toe eens spelen met zijn baasje en de andere heeft een onbedwingbare behoefte om te verkennen. Deze verkennende katten hebben telkens nieuwe prikkels nodig. Zij blijven hun territorium exploreren. Een uitdagende krabpaal en de fijnste catnip speeltjes zijn niet voldoende voor ze. Deze katten vervelen zich gauw bij onvoldoende uitdaging en de kans is aanwezig dat ze zo gedragsproblemen krijgen.

Gedragsproblemen binnenkatten

Deze chronische stress van binnenkatten uit zich bijvoorbeeld door kaal likken. Maar ook achter de eigen staart aan jagen is een teken. Vaker nog zien we dan agressie uit frustratie naar andere dieren in huis. Maar ook naar mensen en zelfs naar het baasje.

Een stoer en brutaal kitten

Brutaal kitten speelt met de vinger van zijn baasje

Wie is er niet door gecharmeerd? Zo’n stoer en brutaal kitten? Juist deze karakter eigenschappen van katten vragen om voldoende uitdaging. Gaat zo’n stoer kitten een leven als binnenkat tegemoet, dan is de kans op agressie aanwezig. Zeker wanneer deze kat ook geen soortgenoten om zich heen heeft.

Een kat als huisdier

Katten verschillen, net als wij, in hun behoefte aan prikkels. Maar ook is er verschil tussen hun gedrag naar andere katten. De ene kat wil liefst altijd alleen zijn. En de andere kat kan niet zonder andere katten om zich heen. Best herkenbaar toch? Daarbij zien we dat plaatsing van een enig kitten kan leiden tot het verleren van samenleven met andere katten. Komt er dan toch op enig moment een andere kat bij dan is de stress daar.

Stressreductie kat door naar buiten gaan

Het zomaar bij elkaar plaatsen van twee katten kan stress veroorzaken. Ook een kitten bij een oudere kat introduceren kan leiden tot ongewenste spanning. Het herkennen van de stress signalen die katten dan afgeven valt vaak nog niet mee. De enige manier waarop katten, die gedwongen samenleven, stress kunnen verminderen is dan naar buiten gaan. Door elkaar te ontlopen, worden conflictsituaties vermeden en is samenleven mogelijk nog wel vol te houden.

Dan maar een kat uitlaten aan de lijn?

Kat loopt gespannen aan de lijn van zijn baasje buiten

We weten dat het naar buiten gaan voor veel katten belangrijk is. Is het uitlaten van een kat aan de lijn dan een goed idee? Nee, is voor de meeste katten niet aan te raden. Het aanleren op zich is al een probleem. En er is een groot risico op een aanvaring met een hond op straat. Daarbij kan de kat bang worden omdat hij buiten zijn eigen territorium is. Een kat is van nature een jager en patrouilleert in zijn eentje zijn eigen gebied. Dat staat bijna haaks op aan een lijntje lopen.

Hoe kan ik mijn binnenkat wel vermaken?

Misschien goed om te weten? Door uw kat te vermaken bent u bezig zijn jachtgedrag te voor komen. Dat kan door veel met uw kat te spelen. Of door uw kat de Birdbesafe kraag om te doen. Deze kraag is daar speciaal voor gemaakt. Welk belletje dan ook helpt helemaal niet. En ja, door voerpuzzels neemt het jachtgedrag juist toe.

Waarom is deze uitleg over binnenkatten en buitenkatten waar?

De Kattengedragsdeskundigen Liesbeth Puts en Maaike Ruitenberg en dierenarts Evelien van der Waa hebben dit onderzocht. Zij hebben hier over een erkend rapport geschreven. Bovenstaand is een samenvatting van dit rapport over de binnenkat en buitenkat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: Binnenkat of buitenkat. Wat is beter voor een kat? – Liesbeth Puts (kattengedragsdeskundige, Maaike Ruitenberg (Kattengedragsdeskundige) en Evelien van der Waa (dierenarts), Tijdschrift voor Diergeneeskunde oktober 2022

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • heb al 3 oude zwerfkatten opgevangen wilde geen van allen meer naar buiten de laatste is nu 18.5 jaar en is in huis heel speels en gezond buiten dood gegaan als ik hem niet had genomen 2 jaar geleden komen ook al jaren 3 poesjes van 1 adres bij ons om aa

  maak het leuk in huis met mandjes, dekjes, krabpalen, speelgoed, deuren door hele huis open, afgerasterde tuin
  en geef ze veel liefde
  Onze katten gaan altijd al vanaf kitten mee op vakantie ze vinden het enig
  zijn aan het spelen en hollen als ze op vakantieadres zijn.
  Gato van 18.5 jaar die ik nu 2 jaar heb ik ook meegenomen allemaal herkenbare
  dingen meegenomen hij ging gelijk hollen en spelen ik was helemaal verbaasd zo leuk vond hij het als wij maar bij hem zijn is het goed.
  Als je het goed aanpakt kunnen binnenkatten heel gelukkig zijn heb voorbeelden genoeg dat buitenkatten helemaal niet gelukkig zijn en niet meer naar buiten willen zelfs de tuin niet in gaan al kan het zo bang dat ze weer op straat moeten leven.
  De 3 katten die ik heb opvangen op 14 jarige en 16 jarige leeftijd ze zijn 20 jaar en 21 jaar geworden en Gato is nu 18.5
  jaar hebben de laatste jaren nog een leuk en gelukkig leven gehad.
  Ze hadden allemaal een huis maar werd
  niet naar omgekeken kon het niet meer aanzien en heb gevraagd om ik ze mocht hebben steeds 1 dus nu in totaal 3 in de loop de jaren en die 2 die nu weer buiten lopen en niet naar omgekeken wordt verzorg ik ook zelfs wondjes e.d.
  Ik zou zo graag willen dat de mensen beter voor hun dieren zorgen er is niets liever en trouwer dan een dier.
  Ik heb 4 honden gehad op oudere leeftijd overleden en 3 katten waarvan ik er nu nog 1 van 18.5 jaar heb.
  Zelfs een zwaargewonde merel heb ik
  er weer bovenop geholpen heeft maanden in klimop in tuin gezeten kon niet meer vliegen heb hem van alles gevoerd is beter geworden komt nog steeds terug maakt hij een geluid kom
  ik met meelwormen in de tuin vliegt hij gelijk naar me toe en gaat aan mijn voeten zitten eten.
  Daar wordt ik heel blij van.

 • Zowel binnen als buiten

  Mijn katten kunnen naar buiten in mijn afgesloten tuin met bomen struiken en water, Maken een tevreden indruk.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -4%
Uw korting -3%
Uw korting -16%
Frolicat Fox Den Toy
Frolicat Fox Den Toy
€ 42,75 € 35,95