Anaalklierovervulling en ontsteking


Wat zijn anaalklieren?

Aan beide kanten van de anus zitten 2 klieren, de anaalklieren. Iedere hond heeft die en de 2 anaalklieren hebben een opening in de anus. In de anaalklieren zit een vloeistof, die sterk ruikt en waterdun kan zijn maar ook zo stevig als stopverf. De kleur van de vloeistof kan variëren van lichtgeel, bruin tot bijna zwart.

Waarom heeft een hond anaalklieren?

De anaalklieren worden normaal gesproken geleegd wanneer de hond poept. Tijdens het poepen krijgt de keutel de kenmerkende geur mee van de hond. En die geur heeft een signaal functie voor andere honden. Een hond markeert hiermee wat hij wil. Het legen van de anaalklieren kan ook los van het poepen gebeuren. De hond doet het dan ter waarschuwing en bij stress situaties.

Sleetje rijden

Er kan te veel vloeistof aanwezig blijven in de anaalklieren wanneer deze zich onvoldoende ledigen. Er ontstaat dan druk en dat geeft ongemak bij de hond. Jeuk en irritatie zijn het gevolg en omdat de hond er met zijn poten en bek niet goed bij kan gaat hij vaak “sleetje rijden”. Daarbij schuurt hij zittend over de grond. Ook zal hij proberen te likken en bijten aan het gebied rondom zijn anus.

Waarom ledigen de anaalklieren zich onvoldoende?

Het komt vaak voor dat de anaalklieren te veel vloeistof bevatten. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

  • Door een anatomische afwijking van de anaalklier en het afvoerkanaal.
  • Bij langdurige diarree raakt de normale lediging gestoord.
  • Wanneer de afvoerkanalen te nauw zijn of worden.
  • Wanneer de inhoud van de anaalklieren indikt.

Hoe behandel je overvulde anaalklieren?

Vrijwel altijd volstaat in eerste instantie het met de hand ledigen van de anaalklieren van de hond. Dit is een relatief eenvoudige handeling zoals u in dit filmpje van onze dierenarts kunt zien. U helpt de hond daarmee en meestal is het probleem dan over.

Glandex zorgt voor een harde hondendrol

Glandex kan helpen. Het zijn gewilde snoepjes voor de hond met lever of pindakaas smaak. Glandex zorgt ervoor dat de consistentie van de ontlasting (een harde hondendrol) voldoende is waardoor het helpt anaalklierproblemen te voorkomen.

Vezelrijk voer

Voer met vezels helpt uw hond om de anaalklieren gemakkelijker te ledigen tijdens het poepen. Bovendien heeft vezelrijke voeding meer voordelen.

Veel bacteriën rondom de anus

Wanneer de anaalklieren te vaak of langdurig overvuld zijn dan kunnen er ontstekingen ontstaan. Dat gaat in dit gebied rondom de anus vrij gemakkelijk door de aanwezigheid van een omvangrijke bacterieflora. Een anaalklierabces ontstaat wanneer de ontstoken inhoud zich ophoopt in de anaalklier en niet meer naar buiten kan.

Anaalklierontsteking

Een anaalklierontsteking geeft veel pijn en jeuk bij de hond. De hond zal vaak piepen, likken en bijten. De anaalklier heeft dan vaak een pussige, bloederige inhoud en is groter dan normaal. Alleen ledigen is dan niet voldoende, de anaalklier moet gespoeld worden en er zal eventueel aanvullende medicatie (pijnstilling) gegeven worden. Wanneer er een abces is dan kan dit vanzelf doorbreken, soms is operatief ingrijpen geboden.

Verwijderen anaalklieren

Wanneer de anaalklierovervulling heel vaak voorkomt dan is het een overweging om de anaalklieren te laten verwijderen. Dit is echter niet zonder risico. Daar waar geopereerd wordt zijn belangrijke bloedvaten en zenuwen aanwezig. Een berucht complicatie is dan ook incontinentie. Overleg dus goed met uw dierenarts wat het beste is voor uw hond.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP Horst

Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: