Abces kat

Bijna dagelijks zien we wel een kat op het spreekuur met een abces. Vaak zijn het jonge katers die buiten komen en niet terugdeinzen voor een gevecht met andere katten. Maar wat is zo’n abces nou eigenlijk? En wat kunt u ermee?

Wat is een abces?

Een abces is een holte onder huid die gevuld is met pus. Bij katten zien we vaak abcessen ten gevolge van een bijtwond of krabwond tijdens het vechten met een andere kat. De hoektanden of nagels van een kat maken een klein gaatje in de huid en brengen zo bacteriën naar binnen. Het wondje aan de buitenkant gaat vaak snel dicht met een korst, waardoor de bacteriën zijn opgesloten en zich lekker kunnen vermenigvuldigen. Vaak vormt er zich dan binnen enkele dagen een abces.

Wat zijn de symptomen?

Een abces vormt zich vaak rond de kop, nek, poten of staartbasis. Meestal merkt u als eerste dat een kat zich minder goed voelt, slechter eet en slomer is. Het wondje in de huid is soms te zien, maar meestal wordt dit niet opgemerkt doordat het bedekt wordt door de haren. Wel kunnen de haren op die plek soms wat uitsteken. Een zich ontwikkelend abces is pijnlijk en een kat zal het dan ook niet prettig vinden als u de plek aanraakt. Het abces zelf kan zichtbaar of voelbaar zijn als een duidelijke zwelling. Bij aan abces aan een poot zal de kat vaak mank lopen of de poot omhoog houden. Het kan dan net lijken of het pootje gebroken is. De huid die over het abces heen zit staat flink onder spanning en kan op een gegeven moment openbreken. Er zal dan pus uitstromen. De wond kan soms erg groot zijn.

Hoe stellen we de diagnose?

Een pijnlijke zwelling met een wondje/korstje betekent vaak dat sprake is van een abces. Indien het abces al open is, dan is het makkelijk te weten dat het om een abces gaat. In andere gevallen zal uw dierenarts met een naaldje in de zwelling prikken, om te bekijken of het inderdaad pus is wat erin zit.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw kat gevochten heeft, dan kunt u met uw hand door de vacht gaan en goed voelen of er wondjes, korstjes of pijnlijke en gezwollen plekken zijn. Wanneer er een wondje zit, kunt u deze zelf goed schoon houden. Ook kunt u het korstje eraf halen, zodat het wondje open blijft en de kans op het ontstaan van een abces kleiner wordt. Wanneer een abces al open is, dan kunt u deze soms zelf schoonspoelen met een zoutoplossing. Vaak is dit nog pijnlijk en lukt het niet goed bij een wakkere kat. Wanneer u vermoedt dat uw kat een abces heeft, is het daarom verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Waaruit bestaat de therapie?

Vaak zal een abces geopend en gespoeld moeten worden. Omdat dit pijnlijk is, zullen we dit meestal met een roesje doen. In enkele gevallen is het nodig om een drain te plaatsen, waardoor de wond nog een paar dagen open blijft en de viezigheid er goed uit kan. Aanvullend geven we soms antibioticum en pijnstillers. Ook bestaat de mogelijkheid om de wond schoon te houden met bijvoorbeeld Maxani Cleanser spray.

Hoe kan een abces voorkomen worden?

Omdat we abcessen vooral zien bij katten die vechten, is het vaak verstandig om katers te castreren. De drang om te vechten neemt daarmee vaak af.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Verzorging, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Snap t hele bericht maar wát te doen als het gat vd wind zich alleen maar sluit dmv n korst,waar tich af en toe nog pussige stinkende pus uitkomt.Ik verzorg het nu 3wk met colloïdaal zilver maar nu steekt er n stukje botsplinter uit... heb n foto ervan..

    Nee