• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
62de7cdbd5674d65cb9549668a5924a1

Ratten- en muizengif en de hond

Ratten- en muizengif

Wat is het?

Ratten- en muizengiffen worden ook wel rodenticiden genoemd. Het werkingsmechanisme van deze middelen berust vaak op een verstoring van de bloedstolling. Bekende stoffen zijn bijvoorbeeld coumarine, indanedione, brodifacoum, bromadiolone, difenacum en warfarine. Er is vaak maar erg weinig van deze middelen nodig om problemen te veroorzaken en ze kunnen ook erg lang blijven werken, soms wel maanden. Deze middelen worden ook wel ‘Vitamine K antagonisten’ genoemd. Ze veroorzaken een tekort aan actief Vitamine K in het lichaam. Dit vitamine is nodig voor een goede werking van meerdere stollingsfactoren. Door het tekort hieraan, zal de bloedstolling niet goed verlopen en ontstaan bloedingen.

Wat zijn de symptomen?

Na inname van rattengif zien we in eerste instantie vaak nog niets. Soms zien we braken en sloomheid. Pas als de stollingsfactoren op zijn, zullen de effecten van de verminderde bloedstolling zichtbaar worden. Dit kan soms pas na enige dagen zijn. De symptomen bestaan uit bloedingen, blauwe plekken en uiteindelijk desoriëntatie en convulsies (toevallen).

Hoe stellen we de diagnose?

Bij (vermoedelijke) inname van rattengif meten we na 2 en 4 dagen de bloedstolling met bloedonderzoek. Dit bloed sturen wij op naar een veterinair laboratorium. In veel gevallen hebben we de volgende dag de uitslag. Indien de bloedstolling afwijkend (te lang) is, zullen we de behandeling starten.

Waaruit bestaat de behandeling?

Indien u vermoedt dat uw hond rattengif heeft gegeten, is het verstandig om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Middels een injectie zullen we de hond laten braken. Als dit binnen 1 uur na opname gebeurt, is de kans groot dat een (groot) deel van het gif weer wordt uitgebraakt. Daarna kan meerdere keren per dag Norit gegeven worden. Dit kan het beste met een suspensie gebeuren, want tabletten werken onvoldoende! Wanneer bloedingen aanwezig zijn of wanneer bloedonderzoek afwijkend is, zal therapie met Vitamine K1 gestart worden. Dit kan in eerste instantie met een injectie. Daarna worden tabletten of vloeistof voorgeschreven die gedurende langere tijd (vaak 4 weken) gegeven moeten worden. Na stoppen van de medicatie, is het verstandig de bloedstolling weer te controleren, om te kijken of deze genormaliseerd is. Bij ernstige gevallen (bloedingen) is soms een bloedtransfusie nodig.

Hoe kan een vergiftiging voorkomen worden?

Dit is misschien een open deur, maar voorkom dat uw hond bij muizen- of rattengif kan. Het preventief ingeven van Vitamine K1 is niet zinvol, omdat problemen pas na enige tijd optreden en het een latere diagnose belemmert.  

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl