Wat is Feline Leukemie / FeLV ?
Feline Leukemie ofwel FeLV is een dodelijke virusziekte bij de kat. Het wordt ook wel kattenleukemie genoemd. Katten worden meestal op jonge leeftijd, als kitten, besmet. Wanneer katten ouder zijn, zijn ze minder vatbaar voor infectie. Het virus wordt uitgescheiden in het speeksel, bloed, urine, ontlasting en in de melk van katten. Zo kan het ook van moeder op kitten overgaan. Dieren besmetten elkaar meestal via direct sociaal contact (bv. elkaar wassen), via bijtwonden of via voer/drinkbakjes.
Nadat een dier in aanraking komt met het virus vermeerdert het virus zich en verspreidt zich naar verschillende organen. Na infectie kan een kat direct ziek worden, drager worden of in staat zijn het virus te overwinnen. Een drager wordt op dat moment niet ziek, maar kan op momenten van verminderde weerstand wel ziek worden. Vaak gebeurt dit binnen enkele maanden tot 3 jaar na infectie.
Wat zijn de symptomen?
Omdat FeLV zich verspreidt naar verschillende organen, kunnen er ook veel verschillende symptomen worden gezien bij ziekte. Ook vermindert het de afweer, waardoor andere infecties makkelijker kunnen optreden. Voorbeelden van symptomen zijn: bloedarmoede, tumoren (vooral maligne lymfoom), vermageren, koorts, oogontstekingen, sloomheid en verlammingsverschijnselen.
Hoe stellen we de diagnose?
De diagnose FeLV wordt met een bloedonderzoek gesteld. Er wordt getest bij katten waarmee gefokt wordt, dit om katten op te sporen die het virus wel uitscheiden maar zelf niet ziek zijn. Ook wordt er natuurlijk op FeLV getest wanneer dieren ziekteverschijnselen hebben die kunnen passen bij FeLV. Wanneer een ziek dier positief wordt bevonden, is het aan te raden eventuele andere katten in huis ook te testen, dit om verspreiding te voorkomen.
Bij katten die positief getest zijn op FeLV, maar geen ziekteverschijnselen hebben, is het zinvol om na 3-4 maanden nogmaals bloedonderzoek te verrichten. Er is een kans dat het virus daarna niet meer aanwezig is.
Waaruit bestaat de behandeling?
Helaas is er geen behandeling voor FeLV. Een kat die daadwerkelijk ziek is en positief is bevonden zal helaas overlijden (of meestal worden ingeslapen om verder lijden te voorkomen). Hoe lang de kat nog kan leven met zijn ziekte is afhankelijk van de symptomen en zijn weerstand. Er is een interferonpreparaat op de markt dat zou kunnen zorgen voor een langere overlevingstijd.
De kat dient in ieder geval binnen gehouden te worden en apart van andere, niet besmette katten, om verdere besmetting te voorkomen. Haal geen nieuwe katten in huis. Zorg ervoor dat de weerstand van de kat zo optimaal mogelijk is: vaccineer jaarlijks tegen katten/niesziekte (met geïnactiveerd vaccin), regelmatig
ontwormen, goede
vlooienbestrijding en goede voeding.
Hoe kan FeLV worden voorkomen?
De enige echte manier om een besmetting met FeLV te voorkomen, is contact met andere katten vermijden. Dit betekent dat je de kat binnen zou moeten laten. Haal nieuwe katten alleen van een cattery waar regelmatig op FeLV wordt getest.
Er is in Nederland een vaccin op de markt dat bescherming biedt tegen FeLV. Dit wordt niet standaard gegeven en is zeker niet 100% betrouwbaar. Alleen in zeer hoog risico groepen wordt dit aangeraden.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl