• Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
20e55745ffbbe8a17740cb224e7a79a9

KCS (groene ogen) hond

 

KCS, wat is het?

Een hond met KCS (Keratoconjunctivitis sicca) heeft een tekort aan productie van tranen. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat de ogen ‘te droog’ worden. Dit is pijnlijk en zorgt er tevens voor dat het hoornvlies chronisch geïrriteerd is en snel gaat ontsteken. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ontstaat vaak pas op latere leeftijd. Er kunnen verschillende oorzaken van KCS zijn. Meestal is de oorzaak een auto-immuunaandoening, waarbij de traanklieren door het eigen afweerapparaat worden aangetast. Andere oorzaken zijn aangeboren traanklierafwijkingen, beschadiging van de traanklieren en bepaalde medicijnen en hormonale stoornissen.

Wat zijn de symptomen?

We kunnen verschillende symptomen zien, die niet altijd allemaal even duidelijk aanwezig zijn:

  • Vaker knipperen of knijpen met de oogleden.
  • Wrijven met de poten over de ogen of met de kop ergens langs schuren.
  • Roodheid van de oogslijmvliezen.
  • Vieze (purulente) uitvloeiing.
  • Droge neus (aan de kant van het aangedane oog).
  • Beschadigingen van het hoornvlies.

Als KCS lang onbehandeld blijft, kunnen blijvende en ernstige beschadigingen aan het oog optreden. Het oog is zeer pijnlijk en kan zelfs blind worden. Op tijd ingrijpen is dus heel belangrijk!

Hoe stellen we de diagnose?

We kunnen met een grondig oogonderzoek de diagnose stellen. Met een speciaal testpapiertje kan de hoeveelheid tranen gemeten worden. Ook kunnen we met een kleurstof zien of het hoornvlies beschadigd is en zullen we met een lampje de rest van het oog goed bekijken. Dit is niet pijnlijk voor uw hond.

Waaruit bestaat de behandeling?

KCS is een serieus probleem dat helaas niet binnen 1-2 weken met een simpel oogzalfje op te lossen is. Behandeling is vaak goed mogelijk, maar vraagt zeker in het begin heel wat van uw tijd en energie. Het is belangrijk direct te starten met meerdere soorten oogmedicatie. Deze zal bestaan uit een zalf die de traanklier kan stimuleren (bevat cyclosporine), druppels die de tranen nabootsen (kunsttranen) en vaak in het begin ook een zalf met antibioticum om infecties te bestrijden. De zalf met cyclosporine is vrij prijzig, maar absoluut noodzakelijk om KCS onder controle te krijgen en te houden. Het is de enige zalf die daadwerkelijk iets aan de onderliggende oorzaak kan doen. De behandeling is vaak levenslang nodig. Regelmatige controles zijn noodzakelijk om het effect op de therapie te kunnen beoordelen. Vaak kan een deel van de medicatie worden afgebouwd.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl