De hoge energiekosten zorgen voor veel onrust in de Nederlandse huishoudens. Gevolg is dat we deze winter de temperatuur in ons huis fors terug gaan draaien. Overdag 19 graden en ’s nachts is het advies om de temperatuur terug te schroeven naar 15 graden. Wij kruipen dan lekker in ons warme bedje onder de al dan niet elektrische dekens. Maar kunnen onze honden en katten wel tegen zo’n lage temperatuur?
Grootte en vachtdikte huisdier kou bepalend
Bij honden spelen de rasverschillen een grote rol of ze wel of niet tegen koude kunnen. Heeft uw hond een dikke vacht en is hij groot van formaat? Ja, dan kan hij beter tegen een wat koudere omgeving dan een kleine hond. Een kleine hond verliest zijn warmte namelijk veel sneller, omdat ze relatief meer huid (oppervlakte) hebben dan lichaamsinhoud. Heeft uw hond wat meer vetweefsel? Ja, dan is hij beter tegen kou bestand. Vooral omdat hij dan beter warmte kan vasthouden. Dit geldt ook voor katten, maar daar zijn de verschillen een stuk kleiner. De naaktkat is dan een extreem voorbeeld.
Leeftijd en conditie hond en kat maken veel uit
U kent het wel, een pup en ook een kitten zoeken graag de warmte op. Dat komt omdat ze nog niet goed hun eigen temperatuur kunnen regelen. Dat geldt ook, in wat mindere mate, voor een ouder senior huisdier. Een wat warmere omgeving is dan wel zo behaaglijk.
Ook zwakke en zieke dieren willen meer warmte
Een verzwakt of ziek dier heeft behoefte aan warmte en meer. Dat geldt ook voor een hond met artrose. Of een kat met gewrichtsproblemen. Alleen al doordat ze minder bewegen, produceren ze minder eigen warmte. En dus halen ze dit uit hun omgeving.
Wat is de beste temperatuur voor hond en kat?
Voorop staat dat u altijd kijkt naar het gedrag van uw hond of kat. Zo kunt u zien of uw huisdier het aangenaam heeft qua temperatuur. Wij volgen hiermee het advies van het LICG.
Temperatuur advies hond
Hier enig houvast voor uw hond:
- Volwassen honden: de temperatuur ’s nachts mag maximaal 5 graden lager zijn dan overdag.
- Pups, oudere honden en zieke honden: ’s nachts minimaal 18 graden.
Temperatuur advies kat
- Volwassen katten: de temperatuur ’s nachts mag maximaal 5 graden lager zijn dan overdag, slaapplaats minimaal 15 graden.
- Volwassen kat met een dunne vacht: slaapplaats minimaal 18 graden.
- Volwassen kat zonder vacht, naaktkatten: slaapplaats minimaal 20 graden + extra verwarming indien nodig.
- Kittens, oudere katten en zieke katten: ’s nachts minimaal 18 graden.
Wat kunt u doen tegen kou bij uw hond en kat?
Voorkom altijd tocht op de slaapplaats van uw huisdier. En zorg voor beschutting. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. De zogenaamde mentale warmte. En heeft u ook gedacht aan:
- Een slaapplaats iets boven de grond. Voorkomt optrekkende kou.
- Een lekker dekentje om helemaal in te gaan liggen.
- Een lekker zacht en droog plekje.
- En voor katten: een overkapping, iets als een kartonnen doos.
Hoe zie ik dat mijn hond of kat het koud heeft?
Wanneer u de temperatuur in huis echt fors heeft terug geschroefd, dan is het wel zo verstandig de tekenen van onderkoeling bij uw huisdier te onderkennen.
- Te veel tegen u aankruipen.
- Onrustig worden.
- Gaan slapen, maar niet kunnen.
- Wegkruipen.
- Rillen en trillen.
- Verminderde activiteit.
- Koude oren, neus, oortjes en staartpunt.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl