Veel honden en katten lopen rond met gebitsproblemen.
Deze zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook gevaren opleveren voor de gezondheid van het dier. Bij een tandvleesbeschadiging kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen en ontstekingen veroorzaken van bijvoorbeeld hartkleppen, lever, nieren en gewrichten. Door het gebit en tandvlees goed in conditie te houden kunnen deze problemen worden voorkomen.
Tandplak
Problemen beginnen vaak onschuldig met tandplak. Tandplak is een geelwit laagje dat bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplak omzetten in tandsteen. Tandplak is vaak makkelijk thuis te verwijderen, maar eenmaal ontstane tandsteen dient professioneel verwijderd te worden.
Op het tandsteen zitten veel bacteriën die vanaf daar tot ontsteking en beschadiging van het tandvlees kunnen leiden. Ontstoken tandvlees wordt rood, gezwollen en pijnlijk. Het sluit niet meer aan op de tanden en/of kiezen en er ontstaan holtes, ofwel pockets. In deze holtes hoopt vuil met bacteriën op. Vanuit deze holtes kunnen de wortels aangetast worden, maar ook bijvoorbeeld het kaakbot. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en kunnen veel pijnklachten geven. Veel dieren laten dit niet zo snel merken.
Jonge en oude dieren
Bij jonge dieren kan het gebeuren dat tijdens het wisselen melktanden aanwezig blijven naast de blijvende tanden. Wanneer deze melktanden niet vanzelf los raken en uitvallen moeten deze verwijderd worden. Tussen de melk- en blijvende tanden kan zich namelijk veel vuil ophopen, en zodoende kunnen weer ontstekingen ontstaan.
Bij oudere honden wordt soms veel slijtage van het gebit gezien door veel spelen met balletjes en stokken. Slijtage is niet meer op te lossen, maar wel zou u er voor kunnen kiezen uw hond te laten spelen met ’tandvriendelijkere’ speeltjes. Een tand of kies kan ook gemakkelijk afbreken, waardoor het wortelkanaal open kan komen te liggen. Een wortelontsteking en veel kiespijn kan het gevolg zijn. Het is vaak mogelijk de tand of kies te herstellen, maar soms moet ook besloten worden over te gaan tot complete verwijdering van de tand of kies.
Ruikt uw kat of hond uit zijn mond?
Katten kunnen soms vuurrood tandvlees hebben. Dit kan te maken hebben met tandproblemen maar dit kan ook door een ziekte veroorzaakt worden, namelijk een virus of er kan een probleem zijn met de eigen afweer van de kat.
Ruikt uw hond of kat uit zijn mond? Heeft uw hond moeite met harde brokken? Neem contact op met uw dierenarts.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl