• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
3eb338439d62e15531b751a0a068791b

Droes paard

Droes wordt veroorzaakt door een bacterie (Streptococcus Equi subspecies Equi) en komt voornamelijk voor bij jonge paarden (1 maand – 5 jaar). Typisch zien we abcesontwikkeling van de lymfeknopen in de keelstreek.

Droes is een zeer besmettelijke ziekte, maar verspreidt minder snel dan virussen (bv. griep, rhino,…). Overbezetting, mengen van (jonge) dieren met verschillende herkomst en allerhande stress-factoren werken het aanslaan van de ziekte in de hand. De overleving van de kiem in de omgeving is normaal beperkt tenzij bij hoge vochtigheid en afgeschermd van zonlicht. In etter kan de bacterie zelfs tot een jaar overleven!

Besmetting

Veelal gebeurt de besmetting door direct contact met besmette paarden of materialen. Ook ‘druppelinfecties’ via de lucht zijn mogelijk. Een paard dat droes doormaakte kan de kiem nog tot 2 maanden na klinisch herstel uitscheiden!

Bij zeer jonge dieren (< 1 md) is er nog bescherming via de biest, oudere paarden (> 5j) zijn dikwijls al in contact geweest met de kiem en hebben een zekere immuniteit opgebouwd.

Wat zijn de symptomen?

Tussen infectie en het optreden van symptomen kunnen 2 dagen tot 3 weken voorbij gaan. Koorts is een van de eerst opgemerkte zaken. Verder krijgen we een ontsteking van de neus- en keelslijmhuid waardoor neusvloei optreedt. Deze neusvloei evolueert van waterig naar etterig en kan zelfs in het beginstadium voedselresten bevatten waardoor verwarring met slokdarmobstructie mogelijk is. Ook hoesten komt voor.

Ongeveer een week na de infectie krijgen we zwelling/abcedering van de lymfeklieren tussen en eventueel achter de kaaktakken. Door druk op de keel kunnen slikmoeilijkheden ontstaan.
Meestal duurt de aandoening een kleine maand, ernstige gevallen duren dikwijls tot 3 maanden…
Soms kunnen complicaties optreden zoals uitbraak van de kiem in de bloedbaan en verdere inwendige abcedering (‘bastaard droes’). Dit komt gelukkig slechts bij 1 % van de gevallen voor.

Waaruit bestaat de therapie?

Een conservatieve aanpak wordt aangeraden. Dit wil zeggen dat er moet getracht worden onvoldoende rijpe abcessen eerst met behulp van warme omslagen of rijpende zalven verder te laten rijpen. Eenmaal ze voldoende gerijpt zijn (zachte indeuking in de gezwollen klier) kunnen ze openbarsten. Dit gebeurt meestal naar buiten toe, soms ook naar de keel toe. Geopende abcessen worden best enkele dagen gespoeld met een desinfecterende oplossing.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de dieren steeds kunnen blijven eten en drinken. Ook rust tot het paard een week geen koorts meer heeft en na openen van de abcessen, is noodzakelijk om complicaties te vermijden.

Hoe kan droes worden voorkomen?

Door de besmettelijkheid van de ziekte is isolatie van zieke paarden en dieren die ermee in contact kwamen noodzakelijk. Verzorg de aangetaste paarden steeds als laatste en zorg voor eigen hygiëne (handschoenen, overall, ontsmettingsbak voor schoenen…). Opvolging van de overige paarden door middel van temperatuuropname is aan te raden.

Vaccinatie

Vaccinatie met een levend verzwakt vaccin is mogelijk door een tweevoudige enting met 14 dagen tussentijd. Hiermee zouden de paarden tot 9 maand lang beschermd zijn.

Lees hier meer over vaccineren in de Vaccinatiewijzer paard.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl