Vieze ogen (ooguitvloeiing) kat

 

In de praktijk zien we geregeld katten met vieze ogen. Vieze ogen? Wat zijn dat eigenlijk? Wij geven u hier antwoord op de vraag wat vieze ogen zijn. En hoe vieze ogen bij de kat zijn te behandelen en te voorkomen.

Waarom heeft mijn kat vieze ogen?

Een veel gestelde vraag tijdens het spreekuur in onze dierenkliniek. Wel, een kat kan vieze ogen hebben door ooguitvloeiing. Ooguitvloeiing wordt ook wel oogafscheiding genoemd. Dit betekent dat er een waterige, slijmerige (muceuze) of etterige (purulente) afscheiding te zien is bij een of beide ogen. We spreken ook wel van een heldere ooguitvloeiing en een witte en geelgroene ooguitvloeiing. Dit kan verschillende oorzaken hebben, die we hier kort toelichten.

Heldere ooguitvloeiing

Allereerst de (heldere) waterige ooguitvloeiing. Dit kan komen door een overmatige productie van tranen door irritatie of pijn aan het oog. Een andere oorzaak is de verstopping van de traanbuis, waardoor het oog als het ware ‘overloopt’. Dit zien we bijvoorbeeld bij kortsnuitige katten (zoals de pers), door een aangeboren afwijking of trauma.

Witte en geelgroene ooguitvloeiing

Dan hebben we ook nog de slijmerige of etterige afscheiding, met een witte tot geelgroene kleur. Dit is vaak het gevolg van een ontsteking door bijvoorbeeld bacteriën, niesziektevirussen (Chlamydophila felis en Feline Herpesvirus-1), afwijkingen aan de oogleden of droge ogen (Keratoconjunctivitis sicca). Ook wanneer de waterige ooguitvloeiing chronisch aanwezig is, kan deze slijmerig of etterig worden.

Hoe ziet een ontstoken oog bij een kat er uit?

U kunt een ontstoken kattenoog herkennen aan één of meer van deze symptomen:

  • Waterige, slijmerige of etterige oogafscheiding.
  • Traanstrepen, dit zijn natte en eventueel roodbruin verkleurde haren bij de binnenste ooghoeken.
  • Oog dichtknijpen.
  • Roodheid en/of zwelling slijmvlies
  • Waasje op het oog.
  • Derde ooglid schuift gedeeltelijk voor het oog.
  • Bultjes op het ooglid.
  • Naar binnen krullend ooglid.

Hoe stellen we de diagnose?

De dierenarts zal een aantal vragen stellen over het ontstaan en de ogen met een lampje goed onderzoeken op afwijkingen. Hiermee kan vaak al een indruk worden verkregen van de oorzaak. Daarnaast worden vaak een of meerdere testjes gedaan, zoals:
– Fluoresceïne test: een kleurstof in het oog om hoornvliesbeschadigingen op te sporen en te kijken of de traanbuizen open zijn.
– Schirmer Tear Test: met een speciaal stripje de traanvochtproductie meten.
– Swab voor onderzoek naar bacteriën of virussen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak. Wanneer de traanbuis verstopt is, kan deze soms worden doorgespoeld. Bij ontstekingen zal vaak een zalf of druppel worden voorgeschreven. Andere afwijkingen kunnen alleen behandeld worden met een operatie. 

Help! Mijn kat heeft wat donkerbruine of zwarte ‘korstjes’ bij de binnenste ooghoeken, wat nu?

Vooral bij kortsnuitige katten, zoals de pers, zien we nog wel een dat er in de binnenste ooghoeken wat donkerbruine of zwarte korstjes zitten. Ze lijken hier geen last van te hebben. Het komt vaak doordat de tranen bij deze katten niet goed afgevoerd worden via de traanbuisjes. Door de kleurstof (porfyrines) in de traanfilm kun je dan deze ‘korstjes’ krijgen. Het is in principe onschuldig, maar het is wel belangrijk de ogen goed schoon te houden met afgekookt water of speciale oogdruppels.

Hoe vaak moet ik de ogen van mijn kat schoonmaken?

Wanneer we het hebben over de ogen van de kat schoonmaken, dan hebben we het uiteraard over de huid rondom de ogen van de kat. En niet over de oogbol zelf. U hoeft alleen de ogen van uw kat schoon te maken wanneer er vuil of uitvloeiing aanwezig is op de huid. De zogenaamde traanstrepen kunt u dan verwijderen. Zorg er wel altijd voor dat uw dierenarts bekeken heeft waardoor de vieze ogen veroorzaakt worden. Het is dus niet nodig de ogen van uw kat schoon te maken terwijl er geen ooguitvloeiing/uitscheiding/traanstreep/vuil aanwezig is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

Categorie: Oor en Oog, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • beste M, dank voor de heldere,uitvoerige uiteenzetting mbt " uitvloeing" bij de kat/poes.Een vraagje aub: mn katervriend ;-) heeft heel dikwijls net na het eten aan beide ogen (soms aan 1 oog) uitvloeing,mix van transparant en roze, zo een "druppel" di

    steeds blij dat ik Goede,leesbare sites aantref binnen de veelheid aan informatie op het Internet, en soms tot veel afleiding en headload leidt/lijd ;-)) mvg

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: