Zomertijd en wintertijd voor dieren

Zo, de klok is een uurtje vooruit gezet en we zitten nu in de niet-standaardtijd, de zomertijd. Daar zijn we zo weer aan gewend en we hebben eigenlijk nergens last van. Toch?

Is dat bij dieren ook zo?

Niet altijd, er zijn dieren die zo in harmonie zijn met het ritme van hun baasje dat het terug zetten van de klok voor enige verwarring kan zorgen.
Ieder levend wezen heeft een eigen interne klok die aangeeft wanneer het tijd is om te eten, slapen en wakker worden. Die klok wordt aangestuurd door natuurlijk zonlicht. Omdat huisdieren binnen leven in een kunstmatige omgeving is het effect van zonlicht minimaal.

In feite bepalen mensen de routines van huisdieren

Dieren die met mensen samenleven, ontwikkelen routines die samenhangen met menselijke activiteiten. Honden raken gewend aan het tijdstip waarop ze worden uitgelaten, koeien aan het moment waarop ze worden gemolken. Des te strakker de routines van de mens, des te meer raken dieren er aan gewend. Wanneer we nu de klok een uur vooruit of achteruit zetten, dan vinden dieren dat gedrag van ons vreemd. Zij krijgen dan bijvoorbeeld ineens een uur vroeger of later hun eten dan ze gewend waren.

Wat verward raken

Deze verschuiving in gedrag kan ook bij dieren wat stress geven. De uier van een koe blijft bijvoorbeeld melk produceren, hoe wij de klok ook instellen. Honden en katten zouden teleurgesteld kunnen raken wanneer ze een lege etensbak hebben op hun vaste voertijdstip. Door het vooruit of achteruit zetten van de klok met een uurtje wordt de dagelijkse routine iets verschoven en daardoor kunnen huisdieren wat verward raken. That’s all.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.