Ziet uw kat meer van de wereld dan uzelf?

Katten hebben een uniek gezichtsvermogen. Daardoor kan een kat zich concentreren op bewegende objecten om zo succesvol te jagen op zijn prooi. Ziet uw kat meer van de wereld dan uzelf?

Katten hebben een groter gezichtsveld

Katten hebben een royaal groter gezichtsveld dan wij mensen. Dat betekent dat ze een breder beeld hebben van wat er om ze heen gebeurt. Katten hebben ook een beter nachtzicht dan mensen. Dat stelt ze in staat om bij weinig licht goed te zien en te jagen. Dit komt doordat katten ogen hebben die zijn aangepast om meer licht op te vangen dan die van mensen. Katten hebben een speciaal deel van het netvlies, genaamd het “tapetum lucidum”, dat licht reflecteert en helpt om beelden beter te zien bij weinig licht. Dit geeft ook uw kat een veel beter nachtzicht dan dat van uzelf.

Katten kunnen alleen blauw en groen zien

Kat met blauwgroene ogen kijkt je aan

Katten hebben minder kleurwaarneming dan mensen en kunnen waarschijnlijk alleen blauw en groen zien. Uw kat heeft ook geen scherp zicht op korte afstand, maar kan wel goed scherpstellen op objecten die verder weg zijn. Lees hier meer over hoe katten met hun ogen naar de wereld kijken

Katten kunnen urinevlekken op een donkere vloer zien

Katten hebben de mogelijkheid om ultraviolet licht te zien, wat wij mensen niet kunnen zien. Zo kan uw kat bepaalde dingen beter zien, zoals urinevlekken op een donkere vloer.

Katten zien de wereld anders dan mensen

In het algemeen hebben katten dus een heel ander gezichtsvermogen dan mensen en zien ze de wereld anders. Uw kat kan bijvoorbeeld beter bewegende objecten waarnemen en daardoor gericht jagen op zijn prooi. Maar uw kat heeft ook minder kleurwaarneming en minder scherp zicht op korte afstand. Rest de vraag of uw kat nu in een andere wereld leeft dan uzelf of toch gewoon lekker samen. Per slot van rekening ziet een ieder de wereld toch op zijn eigen manier.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.