Winterse tips voor de kat

Sneeuw en ijs en uw kat

Katten houden niet zo van kou. Vrijwel alle huiskatten liggen graag binnen in huis op een kussen, een dekentje of wat dan ook behaaglijk warm is. Warme plekjes zijn favoriet voor de kat. Veel katten zijn ook niet vies van even naar buiten gaan in de vrieskou. Ze kunnen triomfantelijk paraderen in de sneeuw en redden zichzelf wel.

Toch een paar tips voor uw kat en de vrieskou

Kat loopt te paraderen door de sneeuw
 1. Let op uw auto

  Wanneer het buiten echt koud is dan zoeken katten vaak na enige tijd een behaaglijk warm plekje op. Wanneer ze niet naar binnen kunnen kan de warmte van de motor van een auto ze al bekoren. Uw kat zal niet de eerste zijn die onder de motorkap zijn vertier zoekt, maar ook op de autoband kan de kat zich al prettig voelen. Let daar op bij het wegrijden vooral in de eerste winterse kou.

 2. Laat uw kat altijd binnen

  Zorg er voor dat uw kat altijd naar binnen (deurluikje) kan komen. Vooral wanneer uw kat een natte vacht heeft en het buiten koud is, moet uw kat binnen bescherming kunnen vinden. Onderkoeling is funest voor uw kat. En don’t forget de kattenbak binnen neer te zetten, want een kat moet toch een keer zijn behoefte kwijt. Liefst op een rustig plekje op afstand van daar waar ze eet en drinkt.

 3. Lekker warme eigen plek binnen

  Iedere kat wil graag een lekker warm eigen plekje binnen. Al gaat een kat vaak op verschillende plekken in huis liggen, een vaste eigen plek wordt bijzonder gewaardeerd. Uiteraard tochtvrij en liefst lekker zacht en warm. Vooral voor kittens en oudere katten is dit van belang. Oudere katten kunnen ook wat stijver worden, dus zorg dat ze heel gemakkelijk in hun mandje kunnen stappen.

 4. Strooizout en antivries funest voor uw kat

  Antivries heeft een bijzonder aangenaam luchtje voor dieren. En de smaak valt ook niet tegen. Maar let op, laat uw kat nooit antivries drinken. Het is puur gif voor ze.
  Wanneer het sneeuwt en vriest wordt er nogal een strooizout gestrooid op de ‘s lands wegen. Dat is maar goed ook, zo kunnen we zelf weer veilig thuiskomen. Uw kat komt van buiten ook weer bij u naar binnen en vaak zitten dan vooral zijn pootjes en buik onder het strooizout. Wanneer hij dan zijn pootjes gaat af likken dan kan dit strooizout hem weleens ziek maken. Voorkom dit door zijn pootjes en buik bij vriesweer af te nemen met een goed vochtige lauwwarme doek in de haarrichting. En laat hem verder opdrogen op een warm plekje in huis dat hij vanzelf wel weet te vinden. Nooit nat naar buiten laten gaan in de vrieskou.

 5. Let op de droogtrommel

  Ja, het klinkt gek, maar wanneer katten binnen komen vanuit de echte vrieskou en uit een dik pak sneeuw dan zoeken ze graag het warmste plekje in huis op. En dat is nogal eens de droogtrommel. Katten zijn gek op juist die warmte. Uw kat zal niet de eerste zijn die de trommel zelf opzoekt…

Kat ligt lekker warm onder deken

Geniet van de winter en uw kat

Laat uw kat vooral lekker genieten van de vrieskou en het dartelen in de sneeuw. Wat is daarna nu lekkerder thuiskomen dan met een heerlijk hapje van zijn favoriete voer en fris water uit zijn eigen drinkfonteintje.

Vragen?

Dierenarts Desiree Lahaye dierenartsenpraktijk Horst

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3030067 of email: [email protected]

Drs. Desiree Lahaye
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Winter, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: