Wat mag een kat wel en wat mag een kat niet eten?

De kat is van nature een jager. En jagers eten vlees. Vleeseters noemen we ook wel carnivoren. Om goed te kunnen jagen moet je snel en wendbaar zijn. Nou dat zijn katten zeker. Met hun scherpe nagels en puntige tanden kunnen ze hun prooi goed verschalken. Vlees is dus dat wat katten nodig hebben.

Een kat heeft veel eiwit nodig

Wist u dat een kat 2 tot 3 keer zoveel eiwit nodig heeft dan een hond? In het vlees (spier en orgaan) dat katten opnemen zitten alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft. Ook de aminozuren taurine en arginine (bouwstoffen eiwitten), die de kat zelf niet kan aanmaken, krijgen ze zo binnen. In een natuurlijk dieet van de kat zitten bijna geen koolhydraten. De spijsvertering van de kat is dan ook niet ingericht om veel koolhydraten te verteren.

Drinken doen katten weinig

Wanneer een kat in het wild een pooi opeet dan bestaat zo’n prooi (muis, konijn, rat) voor 65 tot 75% uit vocht. Deze prooidieren worden volledig met huid en haar door de kat opgegeten. Op deze manier krijgt de kat dus al veel water binnen. Het is dan ook zo dat de tong van de kat niet gemaakt is om veel water ineens te op te nemen. Door de ruwe weerhaakjes om de tong is de wateropname best lastig.

Wat mag een kat eten?

Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo’n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.

Een kat is een fijnproever

Een kat is een fijnproever. Dat betekent niet alleen dat een kat heerlijk kan genieten van goed eten, maar ook dat een kat zo maar niet alles eet. Van veel voedselwaren, groenten en planten blijft een kat wel af. Dat is dus anders dan bij bijvoorbeeld honden die uit nieuwsgierigheid al gauw aan iets eetbaars beginnen te knagen.

Betekent ook dat katten niet zo gauw iets opnemen dat eigenlijk niet goed voor ze is. Maar het kan natuurlijk wel. Zeker wanneer ze onvoldoende voer of vers drinkwater tot hun beschikking hebben.

Producten die een kat niet mag eten

Voor de zekerheid hebben we een aantal producten op een rijtje gezet die niet goed zijn voor katten. Dat kunt u maar beter weten toch?

Heeft uw kat toch wat gegeten van een dergelijk product dan kunt u het beste even overleggen met uw dierenarts wat het beste is. Meestal valt de schade wel mee. Maar zoals altijd, u kunt het maar beter voorkomen.

Producten die een kat niet mag eten
Aardappelplant
Alcohol
Amaryllis
Anjer
Aronskelk
Avocado
Azalea
Bieslook
Botten
Buxus
Cafeïne
Caladium
Chocolade
Chrysant
Croton
Cyclaam
Dieffenbachia
Dracaena
Druiven & rozijnen
Ficus
Gekruid/gemarineerd vlees of vis
Gistdeeg
Hortensia
Hulst
Hyacint
Kamerpalm
Kerstster
Knoflook
Kool
Lelie
Lelietje-van-dalen
Maagdenpalm
Melk
Narcis
Oleander
Paracetamol
Peulvruchten
Prei
Rauw ei
Rauwe aardappelen
Rhodondendron
Ridderspoor
Sansevieria
Sjalotten
Taxus
Tomatenplant
Tulp
Uien
Vogelmelk

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Leestip voeding kat

Lees The carnivore connection in nutrition of cats van Dr. Zoran

Categorie: Voeding kat, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Informatief

    Ik wist wel dat een kat niet alles mag eten, maar niet verwacht dat het zo een lang lijstje is. Zo zie je dat ik weer iets nieuws hebt geleerd. Dank je daarvoor. Prima dat jullie zulke informatie delen. Ga zo door!