Wat als uw paard een maagzweer heeft?

Wist u dat tussen de 60 en 90% van de volwassen paarden en tussen de 20 en 50% van de veulens in hun leven worden geconfronteerd met een maagzweer?

Hoe werkt het maagdarmkanaal van uw paard?

De maag van het paard is een orgaan, samengedrukt tussen het middenrif en de massa van de darmen. De maag wordt vervormd tijdens sportieve inspanningen.
Het squameuze, bovenste gedeelte van de maag heeft een lage zuurtegraad. Deze zone herbergt een bacteriële flora met als taak de voorvertering van voedsel. Dit gedeelte heeft weinig specifieke bescherming. De integriteit er van is gebaseerd op beperkte blootstelling aan de zure inhoud.
Het glandulaire, onderste gedeelte van de maag heeft een zeer hoge zuurtegraad. Het maagsap, afgescheiden door de cellen van de klierwand, dient er voor om het ingenomen voedsel te verteren. het maagsap bestaat uit hormonen, enzymen en zoutzuur. Een beschermende film (slijm + bicarbonaten) beschermt hier de maagwand.

Maagzuur en maagzweren bij paarden

Het paard is een herbivoor, die de hele dag wil eten en altijd een gevulde maag heeft. Speeksel en ingenomen voedsel kunnen het maagzuur bufferen. Dit maagzuur wordt bij paarden continu geproduceerd en maakt een goede vertering van voedsel mogelijk. Maagzweren verschijnen wanneer de maag abnormaal hoge zuurwaarden bereikt of wanneer het maagzuur tegen het bovenste, slecht tegen zuur beschermde, gedeelte van de maag aan spat.

Risicofactoren voor maagzweren bij het paard

 • Rantsoen is te rijk aan krachtvoer
  Een zetmeelrijk dieet verhoogt de activiteit van de bacteriële flora en de spijsverteringstijd waardoor het zetmeel wordt omgezet in verschillende zuren, die de zuurgraad van de maaginhoud kunnen verhogen.
 • Bepaalde bewegingen en arbeid
  Bepaalde bewegingen en arbeid oefenen een sterke druk uit op de maag, waardoor beschadiging van de maagwand kan ontstaan.
 • Stress
  Stress is vaak de boosdoener in de ontregeling van bepaalde fysiologische reacties en in het bijzonder in het verschijnen van maagzweren bij paarden.
 • Medicatie
  Bepaalde medicijnen kunnen de natuurlijke bescherming van het maagslijmvlies verminderen (ontstekingsremmers).

Hoe herkent u een te hoge maagzuurtegraad bij uw paard?

 1. Heeft u verlies van eetlust of gewicht bij uw opgemerkt?
 2. Heeft u mindere prestaties opgemerkt?
 3. Heeft u stalondeugden (luchtzuigen, tandenknarsen) geconstateerd?
 4. Is uw paard agressiever/minder goed benaderbaar?
 5. Heeft u tijdens of na het voeren koliek of diarree gezien?

Is uw antwoord ja op één van deze vragen?
Uw paard kan één of meerdere maagzweren hebben. Wacht niet tot deze aandoening erger wordt, vraag uw dierenarts direct om advies.
Uw dierenarts kan u helpen om de juiste diagnose (dmv scopie) te stellen en zal de beste behandeling voor de spijsvertering en het maagcomfort adviseren.

Is uw antwoord nee op alle 5 de vragen?
Een paard met een maagzweer vertoont niet altijd duidelijke verschijnselen. Blijf waakzaam en houdt uw paard in de gaten. Goed en regelmatig voeren in een stabiele stalomgeving met gepaste beweging blijft van belang.

Maagzweren oorzaak van pijn en slechte prestaties van uw paard

Maagzweren zijn wonden aan de maagwand die pijn veroorzaken. Daardoor verliest het paard eetlust en gewicht en ontstaat vaak een vorm van ongemak. De pijn verdwijnt wanneer de verwondingen genezen zijn. Naast het feit dat de maagzweren pijnlijk zijn, komen ze ook vaak weer terug.

Ter voorkoming van maagzweren kan het beste een goed behandelplan worden opgesteld waarbij het dagelijks welzijn van het paard voorop wordt gesteld.

De juiste acties om dagelijks te doen:

 • Een uitgebalanceerd dieet
 • Onbeperkt ruwvoer, ook ’s nachts, of eventueel vrije weidegang
 • Verdeel de maaltijden over de dag (minimaal 3 keer per dag)
 • Voldoende rustperiodes, ook tijdens transport
 • Beperk de arbeid van het vastende paard

Wat kan uw dierenarts doen bij maagzweren?

Uw dierenarts kan uw paard grondig onderzoeken. Gastroscopie hoort daarbij, zo kunnen de eventuele maagzweren in beeld worden gebracht. Waar ze zitten en hoe uitgebreid ze zijn is daarbij ook van belang. uw dierenarts kan zuurremmende diergeneesmiddelen voorschrijven. Omeprazol (Gastrogard, Ulcergold, Pepticure) verlaagt de zuurproductie via een protonpompremmer. Ook kan eventueel een antacidum, neutraliseert de geproduceerde zuren, worden voorgeschreven. Ter voorkoming kan uw dierenarts voedingssupplementen adviseren adviseren die het maagslijmvlies beschermen.

Wat is een goed voedingssupplement ter bescherming van de maagwand van uw paard?

Het is uiteraard belangrijk ter voorkoming van maagzweren om een voedingssupplement te kiezen van bewezen kwaliteit. De volgende criteria zijn daarbij van belang:

 • Wetenschappelijk gevalideerde ingrediënten
 • Pure en hoogwaardige ingrediënten
 • Innamenivau per dosis
 • Afwezigheid van dopingmiddelen voor de wedstrijd

Werking ingrediënten voedingssupplementen bij maagzweren

 1. Pectine en roodwier: buffereffect
 2. Lecitine, zeewier en Althea officinalis: maagwand bescherming
 3. Ispaghul en Yea Sacc: ondersteuning van de bacteriële flora (pre- en probiotica)
 4. Aloë vera: helende werking

Bijvoorbeeld Ekygard van Audevard wordt door veel dierenarts in Nederland geadviseerd ter voorkoming van maagzweren bij paarden. Het pectine-lecithine-complex is een ingrediënt dat wetenschappelijk wordt erkend om de bekleding van de maag van uw paard te helpen beschermen. De werking ervan is eenvoudig: wanneer het het zuur in de maag ontmoet, vormt het een gel die de interne maagwand bekleedt, hetzij op het niveau van de pylorus, het kliergedeelte of het schilferige deel. Het creëert dus een barrière om de spijsverteringswand van uw paarden tegen zuur te beschermen. Ingrediënt 2: lithothamne is een zeewier rijk aan calciumcarbonaat en magnesium en helpt de zuurgraad van de maag te verminderen. Ingrediënt 3: alfalfa die een bufferend effect heeft op de zuurgraad van de maag. Ingrediënt 4: Aloë Vera heeft een kalmerende werking als de maag gevoelig is. Ingrediënt 5: klei helpt de maagwand te beschermen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Uw korting -5%