Wanneer heeft een paard het koud?

Wist u dat paarden zich goed kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden? Zeker nu er sinds jaren weer echt winterweer komt, is er bij velen bezorgdheid over de edele viervoeter. Hieronder enkele wetenswaardigheden.

Wanneer heeft een paard het koud?

Wist u dat een paard het bij -40C pas een beetje koud gaat krijgen, mits ze hebben kunnen wennen aan het buiten zijn en niet langdurig in de regen hebben gestaan (sneeuw isoleert).

Waarom heeft een paard het niet koud?

Hoe kan het dat een paard het niet gauw koud heeft? De vacht is uniek, waardoor er een waterafstotende dikke winterjas ontstaat. De benen hebben weinig doorbloeding nodig, waardoor er ook weinig afkoeling plaatsvindt.

Wat moet een paard bij vorst hebben?

Een paard dient bij koude wel goede beschikking te hebben over goed ruwvoer, bv hooi. De vertering hiervan zorgt niet alleen voor energie voor de stofwisseling maar ook voor warmte die vrijkomt bij de vertering.

Bij welke temperatuur voelt een paard zich het beste?

Zorg voor voldoende ruwvoer voor uw paard vooral tijdens extreme koude

Wist u dat een paard zich het meest comfortabel voelt bij een omgevingstemperatuur tussen de -7C en +10C! Mits ze zich daar op een eigen manier aan hebben kunnen aanpassen. Als het paard bv. geschoren is zullen wij voor een winterjas moeten zorgen.

Heeft een paard beschutting nodig bij winterweer?

Beschutting (bomen of schuur) is wel zo prettig, echter ook al is die aanwezig u zult zien dat paarden eerder bij heel warm weer de schaduw hiervan gaan opzoeken dan bij regenachtig of koud weer hiervan gebruik maken. Belangrijk is dus voldoende beschikking over ruwvoer, drinkwater en aandacht.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees meer over kou en dieren

Categorie: Algemeen, Winter, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: