Waarom zou ik mijn dier een voedingssupplement geven?

Er zijn voor de gezondheid van dieren veel producten beschikbaar. Diergeneesmiddelen om dieren beter te maken en ziekte te voorkomen en voeding en supplementen om ze te ondersteunen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een supplement en een diergeneesmiddel?

Verschil diergeneesmiddel en een supplement voor dieren

Een geregistreerd diergeneesmiddel heeft een REG NL nummer. Dat wil zeggen dat het een goedgekeurde procedure heeft doorlopen waarbij de werking en veiligheid is onderbouwd en aangetoond. Daarbij is een geregistreerd diergeneesmiddel veelal op chemische basis samengesteld. Dat is een behoorlijk traject dat veel tijd, inspanning en geld kost. Vergelijk het met de geneesmiddelen voor uzelf waar het vaak 10 jaar duurt voordat een nieuw geneesmiddel in de apotheek verkrijgbaar is.

Supplement op basis van kruiden en planten

Hond kijkt baasje aan in kruidentuin voor supplementen

Een voeding supplement voor dieren heeft deze procedure niet doorlopen. Supplementen voor hond, kat en paard zijn vaak samengesteld op basis van kruiden en planten. Nogal eens worden daar vitamines, mineralen en sporenelementen aan toegevoegd. Ofwel pre- en probiotica, dan wel bestanddelen van vissen of bijvoorbeeld insecten. Van veel van de elementen waaruit de supplementen bestaan zijn bepaalde heilzame effecten beschreven. Echter deze effecten zijn nooit volledig wetenschappelijk aangetoond. Vandaar dat u bij de supplementen vaak ziet staan dat zij ondersteunend werken en niet genezend. Supplementen voor dieren worden vaak aangeduid als aanvullend diervoeder en zijn meestal op natuurlijke basis samengesteld.

Wat betekenen supplementen voor dieren?

Supplementen worden veel ingezet bij dieren. En ook bij mensen. Echter niemand kan hard maken wat het effect van het supplement op het dier is. Wel weten we dat bijvoorbeeld bepaalde kruiden wel degelijk effecten hebben op levende wezens. Ook voor sommige planten gaat dit op. Hoe het effect van een supplement op uw dier is, is dan ook niet altijd vooraf aan te geven.

Kunnen supplementen ook slecht zijn voor mijn dier?

Wanneer uw dier gezond is dan zullen supplementen niet gauw een nadelig effect hebben op uw dier. Wanneer uw dier een ziekte onder de leden heeft dan is dat soms maar de vraag. Daarom is het altijd raadzaam om het advies van uw dierenarts in te winnen en op te volgen. Supplementen kunnen wel degelijk een boost geven aan de vitaliteit van uw dier wanneer ze gericht worden verstrekt. Kennis van met name kruiden en planten spelen daarbij een rol.

Is een supplement homeopatisch?

Nee, een voedingssupplement voor dieren is iets heel anders dan een homeopatisch middel. Een homeopatisch middel wordt gemaakt door de ziekteverwekker in een oplossing extreem te verdunnen. Een voedingsupplement bevat de kruiden, planten e.d. meestal in pure vorm en gaat uit van de kracht van deze natuurlijk aanwezige middelen.

Steeds meer onderzoek naar supplementen

Flesje met supplementen staat op onderzoeksschrift voor supplementen voor dieren

Purina PRO PLAN, Flexadin, Audevard, Cosequin, NAF, Seraquin, het zijn supplementen waar menig honden-, katten- en paardeneigenaar mee wegloopt.
We zien, niet alleen in Nederland, gelukkig dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de werking en kracht van supplementen. De eerste supplementen zijn dan ook al geregistreerd als diergeneesmiddel. Dan weet u zeker welke werking een dergelijk supplement heeft voor uw dier en dat het veilig is.

Supplementen nodig?

U kunt de supplementen voor uw hond, kat, konijn en paard veilig en zeker bestellen bij onze Dierapotheker.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.