Waarom zijn katten bang van komkommer?

Wie heeft de You Tube filmpjes van katten, die een gat in de lucht springen wanneer ze een komkommer naast zich op de grond zien liggen, niet gezien? Grappig? Zonder twijfel, maar waarom reageren katten zo heftig op een simpele komkommer?

Zijn katten echt bang voor komkommers?

Kat eet komkommer uit de hand van een vrouw zonder bang te zijn

Nou, daar lijkt het zeker op. Er zijn een paar theorieën die de ronde doen, maar experts moeten nog met een definitief antwoord komen. De meeste gedragsdeskundigen op het gebied van katten zijn het erover eens dat in plaats van de komkommer zelf de angst uit het onverwachte komt.

Zien juist wanneer ze het niet verwachten

In veel van de video’s die het internet overspoelen, zie je een eigenaar stiekem een ​​komkommer op de grond leggen terwijl een kat aan het eten is of achter de rug van de kat. Volgens diergedragsspecialist Dr. Roger Mugford worden de natuurlijke schrikreacties van een kat veroorzaakt door het onverwachte zien van een ongewoon object wanneer ze het juist niet verwachten.

Heeft u dit filmpje over katten en komkommers al gezien?

Intense reactie op verrassingen

Katten zijn over het algemeen nogal op hun hoede voor hun omgeving. Ze staan ​​bekend om hun snelle reacties op waargenomen gevaren, dus het is waarschijnlijk dat ze een intense reactie zullen hebben op eventuele verrassingen die naast hen worden geplaatst.

Denken katten dat komkommers slangen zijn?

Een andere mogelijke theorie die door specialisten op het gebied van dierengedrag wordt geopperd, is dat katten slangen niet kunnen verdragen en ze daarom altijd vermijden. Dit betekent dat de plotselinge verschijning van een lang, slank groen object ervoor kan zorgen dat katten snel gaan denken en handelen.

Katten willen niet gebeten worden

Gecertificeerd diergedragsdeskundige, Jill Goldman, vertelde National Geographic dat wanneer de natuurlijke schrikreacties van katten worden geactiveerd, ze zullen proberen om daar zo snel mogelijk weg te komen en om het dan van een afstand opnieuw te beoordelen. Bovendien zullen katten, wanneer ze iets zien glijden over de vloer, hoog in de lucht springen om te voorkomen dat ze gebeten worden.

Waarom zijn katten bang voor bananen?

Het lijkt erop dat katten niet alleen bang zijn voor komkommers, maar ook voor bananen. Ja, een ander ongevaarlijk stuk fruit dat niet goed samen met katten. Het blijkt dat de banaan niet lekker ruikt voor katten. Bananen scheiden een chemische stof af die giftig is voor katten, dus een kat kan ook intens reageren op een verrassingsbanaan.

Zijn katten bang voor water?

Er is niet alleen een angst voor komkommers en bananen bij onze trouwe viervoeter, maar ook voor water zijn katten bang. Veel katten zijn hydrofoob zijn en zullen ten koste van alles water vermijden. Dierengedragsdeskundigen zeggen dat dit kan komen doordat katten moeite hebben om zich effectief af te drogen nadat ze nat zijn geworden. Daarbij kan het water de vacht van beschermende vetten ontdoen of hun huid irriteren.

Katten versus komkommers

Hoewel de video’s van katten echt heel leuk zijn, lijkt het erop dat wij kattenbezitters moeten vermijden om praktische grappen te maken over onze harige vrienden.

Kattengedragsexperts raden af ​​om onze katten in de maling te nemen, omdat dit kan leiden tot een deuk in het vertrouwen dat katten in ons mensen hebben. Bovendien kunnen katten zichzelf verwonden, iets breken of langdurige stressproblemen krijgen.

Al met al niet het algemene effect dat we hopen te hebben op onze trouwe viervoeters. Er zijn bovendien zoveel manieren om plezier te hebben met onze katten, dat het onnodig lijkt om ze bang te maken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.