Waarom verstopt mijn kat zich onder het bed?

Katten voelen zich veilig in afgesloten ruimtes. Ze kunnen zich verbergen onder uw bed, op de kledingkast of op een andere favoriete kleine plek.

Is verbergen een goed teken?

Is verbergen een goed teken? We weten dat katten zich onder het bed zullen verstoppen als ze zich geagiteerd of bedreigd voelen. Er is echter meer op te merken over dit gedrag dan op het eerste gezicht lijkt.
 
Hier bekijken we de mogelijke redenen voor de keuze van de schuilplaats van uw kat en bekijken we of het iets is waar een katteneigenaar zich zorgen over moet maken. Heel vaak is het te wijten aan het natuurlijke instinct van een kat om warmte en veiligheid te zoeken, maar het kan ook een teken zijn dat ze zich geagiteerd voelt. Daarom bekijken we dit kattengedrag wat nader.

Waarom verstopt uw kat zich graag onder uw bed?

Katten hebben altijd al een plek willen vinden om te slapen die veilig en beschermd is. Dat is het natuurlijk gedrag van katten. De meeste gedomesticeerde katten zijn voortgekomen uit wilde katten uit het Midden-Oosten die dezelfde voorouders hebben als leeuwen, tijgers en cheeta’s. Wilde katten gaan altijd op zoek naar een plek die bescherming biedt tegen roofdieren, zowel op de grond als in de lucht. Zo zijn een kleine grot uitgehouwen in vegetatie of rotsen de favoriete slaapplaatsen van een wilde kat.

Huiskatten passen hetzelfde instinct toe in de huizen die ze met ons delen. De ruimte onder een bed is de ideale plek voor een kat om zich te verstoppen, omdat het de volgende vijf belangrijke componenten van kattenwelzijn biedt:

 • Comfort
 • Veiligheid
 • Ziekte bescherming
 • Angst bescherming
 • Slapen/rusten

Uw kat verstopt zich onder het bed voor: comfort

De meeste katten slapen tussen de 15 en 20 uur in een periode van 24 uur. Met zo’n lange slaaptijd is een belangrijk element van kattencomfort de afwezigheid van risico; aanvallen van grotere roofdieren of andere, meer dominante katten zijn een reële mogelijkheid, zelfs voor huiskatten. Door zich onder het bed (of een ander meubelstuk) te verstoppen, kan de kat zich comfortabel en veilig voelen.

Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid

In dezelfde geest als zich prettig voelen, wil een kat zich veilig voelen. Het neemt dingen als harde en plotselinge geluiden of verheven stemmen waar als gevaar. Het acute gehoor van een kat versterkt deze geluiden, waardoor het dier zich soms angstig zal voelen. Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.

Katten die drachtig zijn of een nest je kittens hebben, kunnen bijzonder nerveus zijn en minder tolerant zijn voor harde geluiden. Een zwangere kat verbergt zich misschien meer. Zorg ervoor dat u het geluid tot een minimum beperkt als u in de buurt bent van zogende katten. Laat niemand haar of het nest storen. Ja, kittens zijn schattig, maar een gestresste moederkat die overstuur raakt, is niet goed voor hen, of voor de kat zelf. Laat haar beslissen wanneer het tijd is voor u om haar baby’s te ontmoeten, en dwing haar nooit – ze kan agressief worden.

Uw kat verstopt zich onder het bed door: ziekte

De meeste dieren hebben de neiging zich te verstoppen als ze zich niet lekker voelen. Dit is een andere erfenis van de wilde kat. Een ziek dier in het wild zal kwetsbaar zijn voor aanvallen van roofdieren of andere dieren (een roedel wolven zal zich tegen een ziek lid keren en het wegjagen). Daarom hebben honden en katten er een hekel aan om ons (hun mededieren) te laten zien dat ze op de een of andere manier zwak of zwak zijn.

Een kat kan zich onder het bed of ergens anders donker en stil verstoppen als hij zich onwel voelt of gewond is. In een dergelijke omstandigheid kunt u het beste goed op het gedrag van uw kat letten en indien nodig stappen ondernemen om haar zich beter te laten voelen. Als uw kat begint te braken en zich onder het bed gaat verstoppen, bel dan uw dierenarts en vraag advies.

Uw kat verstopt zich onder het bed vanwege: angst

Net zoals een kat zich onder het bed verbergt om zich veilig te voelen wanneer hij harde of plotselinge geluiden hoort, kan het zijn dat hij zich verbergt als u bijvoorbeeld een feestje of andere verandering in uw huis heeft. De komst van een nieuwe mensenbaby of een nieuw huisdier kan uw kat van streek maken, vooral ook omdat het een solitair dier is.

Een verlegen kat kan zich natuurlijk veiliger voelen door zich te verstoppen, dus houd er rekening mee dat u ze voldoende tijd en ruimte moet geven om te leren naar buiten te komen en zich zelfverzekerd te voelen wanneer ze er klaar voor zijn.

Belangrijk is dat als uw kat onnodig veel tijd onder het bed doorbrengt vanwege angst, u verschillende therapieën kunt overwegen om haar te helpen . Vraag uw dierenarts om u door te verwijzen naar een klinisch gedragstherapeut voor katten die gespecialiseerd advies geeft.

Uw kat verstopt zich onder het bed om: te rusten en te slapen

Onder normale omstandigheden doet uw kat dit waarschijnlijk om te slapen. Wanneer uw kat dommelt voelt zij zich het meest kwetsbaar. Daarom zal ze een slaapplaats zoeken die zowel beschutting biedt tegen de elementen als beschutting tegen vijanden. Verscholen onder een bed zal uw kat zich niet alleen veilig voelen, maar ook weten dat ze niet gestoord zal worden tijdens haar welverdiende rust.

Waar verstoppen katten zich nog meer graag?

Om te weten wat de belangrijkste redenen zijn waarom een ​​kat zich onder het bed verstopt, kunt u bekijken wat haar van streek maakt. Ze wil misschien alleen maar slapen, maar ze kan ook angstig, gewond of ziek zijn.

Enkele andere plaatsen waar u misschien een kat vindt die zich verstopt:

 • Achter gordijnen
 • Achter warme keukenapparatuur
 • Onder een houten dek
 • Onder struiken in de tuin
 • In een keuken- of badkamergootsteen
 • In of op kasten en kleerkasten
 • In tassen of koffers
 • In kartonnen dozen
 • Onder dekens
   

Moet u voorkomen dat uw kat zich onder het bed verstopt?

Tenzij u het bed moet verplaatsen of toegang moet krijgen tot iets eronder, moet u uw kat rustig laten liggen. Er is echter een voorbehoud: als uw kat gewoonlijk onder het bed ligt en niet altijd slaapt, kan ze van streek of slecht zijn of andere medische problemen hebben. Als u haar elk uur of zo controleert, zou u een duidelijke indicatie moeten krijgen van haar gezondheid.

Plekken waar een kat zich NIET mag verstoppen

Er zijn plaatsen waar een kat zich verstopt waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn. Uw kat beseft misschien niet in welk gevaar ze verkeert als ze achter een radiator of in een wasdroger slaapt. Ze is er tenslotte alleen maar omdat het voor haar veilig voelt.
Laten we eens kijken naar enkele plaatsen waar u uw kat ervan moet weerhouden zich erin te verstoppen.

Katten mogen zich niet verstoppen: in huishoudelijke apparaten

Sommige katten vinden troost in een wasdroger of wasmachine. De trommel heeft een perfect formaat en is vaak behoorlijk warm. Sta dit niet toe – houd de deur dicht en plaats ook een waarschuwingsbord op de deur.

Houtkachels zijn, als ze regelmatig worden gebruikt, warm en gezellig voor een kat, maar deze bed keuze is onverstandig. Nogmaals, houd de deur van de kachel dicht en plaats een waarschuwingsbord op de deur, zodat gebruikers altijd zullen controleren of uw kat niet binnen is. Tip: Heeft u een kat, controleer dan altijd keukenapparatuur, ovens en houtkachels voordat u ze aanzet.

Katten mogen zich niet verstoppen: in garages en onder auto’s

Katten liggen ook graag onder auto’s. Ze hebben een 360 graden uitzicht op de wereld om hen heen en zijn beschut. Als de auto de afgelopen uren is gebruikt, straalt deze ook warmte uit naar de grond. Verstoppen onder een auto is echter om voor de hand liggende redenen buitengewoon gevaarlijk, en als katteneigenaar moet u voorkomen dat uw kat zo’n plek kiest.

Verstoppen in een garage is net zo gevaarlijk en moet worden vermeden. De garages van de meeste mensen bevatten gereedschapskisten, scherpe voorwerpen, elektrische machines en verschillende chemicaliën zoals onkruidverdelgers en antivries.

Katten kunnen ook in garages worden opgesloten – als uw kat verdwijnt wanneer ze normaal gesproken naar huis zouden terugkeren, vraag dan uw buren om hun schuren en garages te controleren – uw kat kan binnen vastzitten.

En vergeet niet de zolder- en kelderruimtes te bekijken.

Hoe krijgt u uw kat onder uw bed vandaan?

Als u uw kat van onder uw bed moet halen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat u haar naar een rustige en stille kamer brengt. Als u probeert haar onder het bed weg te slepen, dan zal dat tot niets dan ergernis en nodeloos gedoe leiden.

Tenzij u uw kat binnen enkele seconden moet weghalen, kunt u de volgende methode proberen om haar van onder het bed te verleiden:

 • Spreek haar toe met een rustige en liefdevolle stem
 • Bied haar traktaties of eten aan, misschien zelfs wel iets bijzonder lekkers?
 • Wees vooral geduldig en probeer haar niet fysiek naar buiten te slepen
 • Als snoepjes en eten niet werken, probeer haar dan met uitdagend speelgoed te lokken.

Waarom zou een kat zich plotseling gaan verstoppen?

Onthoud dat als uw kat te veel tijd onder uw bed doorbrengt, er iets mis kan zijn en dat ze er waarschijnlijk niet alleen is om te slapen. Als u haar eenmaal uit haar schuilplaats hebt verleid, controleer haar dan op verwondingen en check haar gezondheidstoestand (als ze overgeeft en lusteloos is, breng haar dan naar de dierenarts.

Zorg er samen met fysieke controles voor dat ze gelukkig is. Een verdrietige en depressieve kat eet misschien niet, ze is misschien erg vocaal, ze plast misschien niet in haar bak en ze kan zichzelf obsessief verzorgen. Hoe vreemd haar verstopgedrag ook is, wees altijd waakzaam voor uw kat. Misschien probeert ze u iets te vertellen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: Karen Wild, CCAB gecertificeerd klinisch diergedragstherapeut

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.