Waarom is 4 oktober Dierendag?

We weten allemaal wel dat dierendag op 4 oktober valt. Ieder jaar weer. Maar waarom eigenlijk? Nou, 4 oktober is de gedenkdag van de heilige Franciscus van Assisi die op 3 oktober stierf. Franciscus was een ongekende dierenvriend.

Wie was Franciscus van Assisi?

Franciscus van Assisi is geboren in Italië in 1182. De levenslustige Franciscus groeit op in rijkdom. Hij wilde graag ridder worden. Maar Franciscus ging in zijn jeugd al gauw vechten in de oorlog tussen Assisi en Perugia. Tijdens die oorlog werd hij gevangen genomen en in die periode raakte hij behoorlijk verzwakt en aangeslagen. Zijn vader betaalde een jaar later fors losgeld. Franciscus werd vrijgelaten en hij keerde ziek en zwak terug naar zijn geboortestad.

Liefde voor mens, dier en plant

Door de oorlog en de ellende van het gevangen zijn, komt Franciscus tot een keuze. Hij geeft al zijn rijkdom op en gaat het klooster in. Daar begint Franciscus al gauw met prediken. De kern van zijn betoog is telkens weer de liefde. Liefde voor mens, dier en plant. Niet alleen alle mensen noemt hij zijn broeders en zusters, ook de dieren werden zo aangesproken.

Praten met dieren

Deze ongekende dierenliefde viel vooral op doordat hij ook met dieren kon praten. Zo praat hij met een wolf die de inwoners van een dorpje aanvalt. Hij laat de wolf beloven dat hij de inwoners niet meer aanvalt. De wolf krijgt dan van de inwoners iedere dag zijn eten.

Dierendag is uitgeroepen door de Dierenbescherming

De allereerste dierendag was op 4 oktober 1930. Dierendag is toen uitgeroepen door de Dierenbescherming. Wereldwijd, om aandacht te vragen voor het welzijn van dieren. En bewust gekoppeld aan de gedenkdag van de heilige Sint Franciscus van Assisi. Juist om zijn grote respect voor al wat leeft en dat van alle dieren. In verschillende landen kunnen gelovigen op 4 oktober in de kerk hun dieren laten zegenen.

Extra aandacht voor dieren op Dierendag

Sinds 1960 is Dierendag een dag die in veel landen gevierd wordt. Vooral dieren die het moeilijk hebben, krijgen dan meer zorg en aandacht. En dieren in nood worden dan door de Dierenbescherming extra ondersteund. En wat is er nu leuker dan uw eigen viervoeter ook eens te verrassen met wat liefs, leuks of lekkers? Weet u, eigenlijk zou het iedere dag Dierendag moeten zijn toch?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat, Konijn

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.