Waarom dieren vaccineren?

Vaccineren, ook wel inenten genoemd, is een hot item bij mens en dier. Bij mensen nu vooral vanwege de Covid pandemie, bij dieren vanwege andere gezondheidsrisico’s.

Heeft het inenten van dieren zin?

Het is weer zover, u krijgt een oproep van de dierenarts dat het weer tijd is voor de jaarlijkse vaccinatie van uw hond. U wilt natuurlijk dat uw hond gezond blijft, maar is het nou wel nodig om elk jaar te vaccineren? Een aantal jaar geleden was het heel normaal om elk jaar voor de ‘cocktail’ naar de dierenarts te gaan. Zo normaal als het toen was, is het al lang niet meer. U leest hier waarom het inenten van honden wel degelijk zin heeft.

Hoeveel huisdieren zijn er gevaccineerd in Nederland?

Heeft het enten van honden zin?

In Nederland wordt zo’n 55% van de honden, 25% van de katten en ruim 15% van de konijnen gevaccineerd volgens de geldende richtlijnen. Een groot aantal dieren is op deze manier niet beschermd tegen infectieziekten en de vaccinatiegraad is te laag om groepsimmuniteit te laten ontstaan.

Vaccinatiegraad huisdieren reden tot zorg

Het percentage Nederlandse huisdieren dat is gevaccineerd, is volgens de KNMVD en deskundigen veel te laag. U kunt hier meer lezen over waarom de vaccinatiegraad van Nederlandse huisdieren reden tot zorg is. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico’s voor de huisdieren met zich mee en soms ook voor de mens. Zo zien we nu al regelmatig uitbraken van bijvoorbeeld kattenziekte in Nederland, zoals in juli 2021 in Harlingen.

Ziekteverwekkers door import dieren

Een factor die steeds meer een rol gaat spelen bij de verspreiding van ziekteverwekkers bij onze huisdieren, is de import van niet gevaccineerde dieren. Dit speelt vooral bij de illegale hondenhandel, die internationaal alleen maar toeneemt. De zogenaamde “puppyfabriek” is een risico voor de diergezondheid en mogelijk ook voor de volksgezondheid. De infectiedruk in dergelijke “puppyfabrieken” is dusdanig hoog dat in combinatie met de slechte hygiëne, de kans op overdracht van ziekten groot is.

Doorfokken met zwakke dieren

Daarbij wordt er vaak doorgefokt met zwakke dieren waardoor er genetische problemen ontstaan. De kans dat we hierdoor in Nederland ziektes gaan terugzien, die we al lang niet meer kennen in ons land, neemt toe. Komt nog maar sporadisch voor, maar wanneer de vaccinatiegraad (verder) terugloopt dan neemt het risico op uitbraken zeker toe.

Laat uw huisdier tijdig inenten

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft “Elsje” ontwikkeld om meer huisdiereigenaren bewust te maken van het belang van een juiste vaccinatie van hun dieren.


Dierenbescherming en KNMVD staan wat dat betreft op één lijn: Laat uw huisdier tijdig inenten. U kunt hier meer over lezen in de informatie brochure “het belang van vaccineren van je huisdier“.

Vaccinatiegraad huisdieren reden tot zorg

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Veel gelezen artikelen over vaccinaties en entingen

Vaccineren en enten kat
Vaccineren en enten konijn
Rapid titertest of Vacci-check?
Vaccicheck titerbepaling
Dodelijke kattenziekte in Nederland
Kennelhoest vaccin door het mondje
Hondenziekte
Leptospirose hond
Herpes virus hond
Heeft enten van honden zin?
Vaccinatie Rabiës
Vragen over Rabiës en hondsdolheidDe met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Vaccineren op maat

    Mijn hond is nu vier jaar en heeft zijn 3 pup entingen gehad, ik heb kort geleden een titer bepaling laten doen, en de waardes staan nog hoog. En de volgende bepaling over 3 jaar. Zodra de waardes omlaag gaan zal ik zeker weer gaan vaccineren. mvg Yvonne Honcoop

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Bundelvoordeel
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu