Vragen over de kat

Eten en drinken

Hoeveel hoort een kat te drinken?

Katten drinken graag vers water: uit een bak of kom die ze prettig vinden, uit de vijver of rechtstreeks uit de kraan. Hoeveel een kat drinkt, verschilt per dier. Het is hoe dan ook belangrijk dat de kat altijd water kan drinken en toegang heeft tot vers water.

Hoe kunt u een kat meer laten drinken?

Soms is het noodzakelijk om de vochtinname te verhogen. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat uw kat meer gaat drinken:
• Probeer te onderzoeken welke vorm drinkbak uw kat het prettigst vindt. Experimenteer bijvoorbeeld met een hoge kan, brede schaal of een lage kom. Katten drinken het liefst uit een glazen, metalen of keramische bak die tot de rand gevuld is in plaats van een kunststoffen bak.
• Voeg water toe aan het droog- of natvoer. Sommige katten eten de voeding zelfs op als het de dikte van soep heeft.
• Sommige katten drinken graag uit een stromende waterbron, zoals een druppelende kraan. Er bestaan speciale waterfonteintjes voor katten.
• Laat een laagje water in de douchebak of in het bad staan. Er zijn katten die hier graag uit drinken.
• Bied water met een smaakje aan. Bijvoorbeeld water waarin (ongezouten) vis of kip is gekookt of vermeng het drinkwater met een beetje vocht uit een blikje (ongezouten) vis.
• Probeer verschillende soorten water: kraanwater, regenwater, mineraalwater en water dat iets warmer is.

Hoe kunt u een kat het beste voeren?

Katten zijn carnivoren: ze hebben meerdere keren per dag vlees nodig. Een volwassen kat voert u minimaal twee keer per dag zodat dit goed aansluit op zijn natuurlijke eetpatroon. U kunt kiezen voor brokjes, natvoer, vers voer of voer uit de diepvries. Kittens kunt u het beste het voer geven dat ze bij de fokker of bij de eigenaar van de moederpoes al kregen. Geef katten nooit kleine botjes, want hier kunnen ze in stikken. Ook rauw varkensvlees is niet goed voor ze door de mogelijk aanwezige parasieten. Er is speciaal voer voor kittens en katten die binnen leven. Naarmate katten ouder worden, hebben ze ook ander voer nodig. Ze bewegen immers minder en hun voedingsbehoefte verandert. Neem contact op met uw dierenarts voor een advies op maat voor uw kat.

Moet u een te dikke kat op dieet zetten?

Uw dierenarts kan adviseren over leefstijlveranderingen die helpen om uw kat gezond te houden. Hij kan voer adviseren dat speciaal is samengesteld voor katten met gewichtsproblemen. Ook kan hij de oorzaak verder onderzoeken.

Wat kunt u doen als een kat het voorgeschreven dieet niet wil eten?

Dieetvoer kan soms minder smakelijk zijn voor je kat. Zet uw kat daarom geleidelijk over op het dieet, gedurende een periode van enkele dagen tot enkele weken. Start niet met een dieet als uw kat zich ziek voelt, want dan bestaat de kans dat de kat het voer associeert met ziek zijn. Volg verder de volgende tips:
• Meng eerst een kleine hoeveelheid dieetvoer met normaal voer. Vergroot in een periode van enkele dagen tot weken het aandeel dieetvoer.
• Geef eerst kleine hoeveelheden met de hand.
• Maak het voer een beetje warm (niet warmer dan lichaamstemperatuur).
• Voeg vocht aan het voer toe; natvoer vindt de kat vaak lekkerder. Ga tijdens het eten bij de kat zitten en beloon hem als hij het voer eet door extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door hem aan te halen of met hem te spelen.

Verzorging van uw kat

lekker kroelen met de kat

Hoe kunt u een kat het beste wegen?

Om de gezondheid van uw kat in de gaten te houden, kunt u hem het beste regelmatig wegen. Gewichtsafname kan betekenen dat het minder goed gaat met uw kat. Gewichtstoename is ook iets waar u alert op moet zijn. U kunt uw kat wegen met bijvoorbeeld een weegschaal voor baby’s. De kat in uw armen houden terwijl u op de weegschaal staat, is niet altijd even betrouwbaar. Wel kunt u een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal plaatsen. Het verschil in beide gewichten is het lichaamsgewicht van de kat.

Wat kunt u doen als een kat vlooien heeft?

Jeuk is erg onprettig voor uw kat en veelvuldig krabben leidt tot haarverlies. Wanneer uw kat ook nog eens allergisch is, dan loopt hij een vervelende huidaandoening op. Vlooienbesmetting is eenvoudig te voorkomen door regelmatig een vlooienwerend middel te gebruiken op elke kat en hond in uw huishouden. Stofzuig ook regelmatig uw woning en was dierenkussens en -kleden heter dan 60 graden.

Is het nodig om een kat te kammen?

Katten kunnen zichzelf over het algemeen goed schoonhouden. Ze verzorgen hun vacht door zichzelf regelmatig te wassen met hun tong. Om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen, is het belangrijk om katers en poezen te kammen of borstelen. Zeker als ze langharig zijn. In de herfst en in de lente zijn katten in de rui: zij verliezen dan hun haar voor een deel. Door in deze periodes te borstelen kun je haarballen voorkomen. Kortharige katers en poezen hoeven buiten de ruiperiode om niet veel geborsteld te worden.

Kattengedrag

Spelen is vooral voor jonge katten een lieve lust

Waarom sproeit een kat in huis?

Bij een kat is er een groot verschil tussen sproeien en plassen. Sproeien doet hij staand met de staart omhoog, soms trappelend met de achterpoten. De urine wordt recht naar achteren gespoten. Een sproeiende kat wil zijn territorium afbakenen. Een andere reden kan zijn dat hij zijn geur wil achterlaten om zo een partner te vinden. Wat veel mensen niet weten, is dat poezen ook sproeien. Bijvoorbeeld wanneer zij willen paren. Als de sproeiende kat gecastreerd is, is er vaak sprake van stress. Het sproeien is dan meestal niet hormonaal gedreven. De stress kan voortkomen uit:

 • Angst voor de omgeving
 • Verandering van de gezinssamenstelling
 • Andere (buur)katten in huis
 • Verbouwing of andere onrust in de leefomgeving
 • Straf die de (sproeiende) kat krijgt van zijn baasjes

Onderzoek de bron van de stress om de beste oplossing te vinden. Installeer bijvoorbeeld een kattenluik als er andere katten ongewenst in huis komen of geef katten die samenleven hun eigen plekjes in huis. De oorzaak van het sproeien kan ook medisch zijn. De dierenarts kan hierover uitsluitsel geven.

Waarom plast een kat in huis?

Als uw kat in huis plast, dan kan dit door verschillende oorzaken komen. Het is belangrijk om hem zo snel mogelijk te helpen zijn behoefte op de bak te doen. Hoe langer het gedrag duurt, hoe moeilijker het voor de kat te veranderen is. De kat plast in huis dus dat betekent dat hij echt een probleem heeft, zoals blaasgruis, een blaasontsteking, stress of angst. Een kat die lijdt heeft een veilige omgeving nodig, straf hem dus niet. Straffen werkt juist averechts. Als uw kat voorheen wel netjes op de bak ging, kun u zich afvragen of er in huis iets is veranderd. Bijvoorbeeld:

 • Ander merk kattengrind?
 • Ander schoonmaakmiddel?
 • Kattenbak op andere plek gezet?
 • Ander type kattenbak in gebruik genomen?
 • Nieuwe kat in huis zonder een extra kattenbak te plaatsen?

Probeer de oude situatie te herstellen om te zien of de kat dan nog steeds in huis plast. Het is nodig om de kattenbak dagelijks schoon te maken, zodat u uw kat aanmoedigt om deze te gebruiken. Maak de plasplekken goed schoon, maar niet met azijn. Dat bevat stoffen die ook in kattenurine zitten en nodigt juist uit om opnieuw op die plek te plassen.

Zieke kat

Waar kunt u aan herkennen dat een kat misschien ziek is?

Uw kat kan verschillende ziekteverschijnselen vertonen, die erop wijzen dat hij niet gezond is. De kat:
• Eet niet
• Slaapt veelt
• Valt af
• Drinkt en plast meer dan normaal
• Heeft een doffe en vervilte vacht
• Is zwak
• Heeft een vieze adem
• Heeft doffe ogen

Deze verschijnselen kunnen door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Uw dierenarts kan op basis van onderzoek de oorzaak proberen te achterhalen.

Heeft mijn kat pijn?

Er zijn twee soorten pijn: chronisch en acuut. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden duurt. Dan is de kat in vergelijking met vroeger:
• Minder actief
• Minder soepel
• Vaker onzindelijk
• Minder speels
• Agressiever
• Terughoudender met springen
• Slaperiger
• Minder aanhankelijk
• Minder bezig met vachtverzorging
• Minder aan het krabben waardoor hij lange nagels heeft

Acute pijn doet zich voor na een incident, zoals een ongeluk of een operatie. Er zijn vier lichaamshoudingen waaraan je deze pijn kunt herkennen. Als u ontdekt of vermoedt dat uw kat pijn heeft, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Wat kunt u doen als een kat zijn medicijnen niet wil innemen?

Dagelijkse toediening van medicijnen kan een hele opgave zijn. Vooral wanneer u gedurende een langere periode iedere dag medicijnen moet geven, is het belangrijk dat dit eenvoudig te doen is. Om ervoor te zorgen dat de behandeling voor u en uw kat leuk blijft, hebben steeds meer medicijnen een aangename smaak of worden ze in een smakelijke vloeistof aangeboden. De dierenarts kan u meer vertellen over beschikbare medicijnen.

Hoe kunt u de urine van een kat opvangen?

De urine van uw kat kan helpen bepalen of uw kat ziek is en zo ja, wat hij mankeert. Aanwijzingen van suikerziekte en nierziekte zijn bijvoorbeeld in de urine terug te zien. U kunt de urine op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld met speciale kattenbakkorrels die geen vocht absorberen. Of u kunt de urine uit de kattenbak met een pipet opzuigen. Het is wel belangrijk dat andere katten in huis op een andere plek hun behoefte doen. Mochten deze methodes niet werken, dan kan de dierenarts de blaas van uw kat aanprikken.

Castreren of steriliseren

Wat gebeurt er als u kiest voor castratie of sterilisatie?

Als u liever niet heeft dat uw kat zich voortplant, dan kunt u hem laten castreren of haar laten steriliseren. Katten die niet gecastreerd zijn, vertonen sterker natuurlijk gedrag. Ze gaan verder van huis om op onderzoek uit te gaan, vechten met andere katten en sproeien om hun territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Wanneer u kiest voor castratie dan worden onder narcose beide teelballen weggehaald. U kunt uw poes al laten steriliseren voordat ze een nestje heeft gehad. Wanneer uw poes vruchtbaar is en wil paren, merkt u dit snel. Ze kan dan erg luidruchtig zijn. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken en baarmoeder worden dan verwijderd. Als alles goed gaat, mag u uw kat dezelfde dag weer mee naar huis nemen. Ze kan dan nog even suf zijn, maar herstelt heel snel. Het is wel belangrijk dat uw kat niet veel aan de hechtingen likt, want dan kan het niet goed genezen. De hechting verdwijnt vanzelf na zeven tot tien dagen.

Welk gedrag vertoont een poes als ze krols is?

Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Ze schuurt met haar buik over de grond en wil graag gestreeld of aangeraakt worden. Ze steekt haar achterste in de lucht, om de houding van paren aan te nemen. De poes wil haar geur meer verspreiden dan normaal, om katers aan te trekken. Ze zal dus meer tegen mensen, meubels en muren aanwrijven. Ook kan ze kleine beetjes urine in huis achterlaten. U kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan uw kat besteden. Haar paringsdrang is zo groot, dat ze gefrustreerd raakt zolang dit niet gebeurt. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer). Ze kan meerdere keren per jaar krols worden, zolang ze niet gedekt wordt. Krolsheid houdt meestal 7 tot 10 dagen aan. Soms wordt ze 10 dagen na de vorige krolsheid alweer krols. In de krolse periode is de kans erg groot dat ze zwanger wordt gemaakt. Een krolse kat kunt u daarom beter binnenhouden, tenzij u een nestje wilt krijgen. Dat is wel een keuze waar u goed over na moet denken, omdat een nestje in huis het nodige werk betekent en er al veel katten in Nederland zijn. Een poes kan twee keer per jaar een nestje krijgen.

Kittens

Alles onderzoeken doen jonge katten graag

Waar moet u rekening mee houden als een poes een nestje kittens krijgt?

 • Kittens moeten meteen bij de moeder drinken: de eerste melk wordt ‘biest’ genoemd. Het bevat bestandsdelen die de kittens beschermen tegen verschillende infecties.
 • Een kitten kan de eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden. De plek van het nest moet daarom warm en tochtvrij zijn.
 • Om ziekte en complicaties te voorkomen, moet de ruimte waar de kittens zich in bevinden schoon zijn.
 • Houd het gewicht van de kittens in de gaten. Weeg ze elke dag rond hetzelfde tijdstip en gebruik een nauwkeurige weegschaal. Ga uit van de gemiddelde wekelijkse gewichtstoename, want die is betrouwbaarder.
 • Kittens moeten voldoende melk drinken. Dit is meestal het geval als de kitten na het zogen rustig slaapt. Als een kitten voortdurend piept dan kan dit op onrust en honger duiden. Bijvoorbeeld omdat de kitten ziek is of omdat de moeder niet genoeg melk geeft.
 • Diarree komt door verschillende oorzaken regelmatig bij kittens voor. Omdat kittens snel kunnen uitdrogen, kan dit het beste direct behandeld worden.
 • Kittens mogen pas na zeven weken weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid. Het beste is om de kitten minimaal twaalf weken bij hun moeder te laten.

Waar moet u rekening mee houden in de opvoeding van kittens?

Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere dieren en mensen. Kittens opvoeden is belangrijk, omdat dit er later voor zorgt dat hij als jonge en volwassen kat goed omgaat met zijn omgeving. Ze worden in deze eerste fase gesocialiseerd. De moederkat speelt een belangrijke rol: haar gedrag is namelijk het voorbeeld voor de kittens. Deze fase van kittens opvoeden vindt plaats wanneer zij tussen de drie en acht weken zijn. De tweede socialisatieperiode begint vanaf veertien weken. Dit deel van de kattenopvoeding vindt plaats bij de nieuwe eigenaar van de kat: de meeste fokkers leveren de kat pas na dertien weken. Dit betekent dat de kat in deze weken leert wennen aan zijn nieuwe huis en de medebewoners – inclusief andere dieren. Het is belangrijk om dit op positieve wijze te stimuleren door aandacht aan hem te geven en hem te leren wat hij waar kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak, zijn slaapplaats, het voerbakje en het kattenluik. Maar ook de regelmaat in uw huishouden, hechting aan u als baasje en hechting aan het huis. Wanneer dit deel van de kattenopvoeding niet goed wordt aangepakt, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Een slecht gesocialiseerde kat heeft last van stress, angst en kan zelfs huidproblemen en gedragsproblemen ontwikkelen.

Met dank aan Catcare

Categorie: Gedrag, Weerstand, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: