Vogelgriep gevaar hond en kat

Vogelgriep komt al langere tijd in Nederland voor. Regelmatig zijn er uitbraken op pluimveebedrijven (kippen en kalkoenen) en ook onder de wilde vogelsoorten (eenden, duiven, zwanen) worden besmettingen gezien. Pluimvee en vogels worden na een besmetting met het vogelgriepvirus snel ziek en sterven vaak binnen enkele uren tot 3 dagen. Bij mensen komt vogelgriep haast niet voor, tenzij er nauw contact (ruimers besmette pluimveebedrijven) is geweest met het virus. Bij andere dieren kan vogelgriep sporadisch voorkomen. Het is dan vaak het gevolg van bijtcontact met besmette kadavers van pluimvee en vogels. Dit geldt ook voor honden en katten.

Waardoor wordt vogelgriep veroorzaakt?

Vogelgriep, vogelpest en aviaire influenza zijn allemaal benamingen voor dezelfde besmettelijke ziekte namelijk vogelgriep. Vogelgriep kan door verschillende virustypen, griepvirussen worden veroorzaakt. Deze virussen kunnen regelmatig muteren (veranderen) in gevaarlijke varianten.

Wat is het verschil tussen het hoogpathogeen en laagpathogeen vogelgriepvirus?

De diverse virustypen kunnen milde (laagpathogeen) tot ernstige (hoogpathogeen) ziektebeelden veroorzaken. Wanneer een pluimveebedrijf besmet raakt met een hoogpathogeen virustype dan wordt het geruimd en komt er een tijdelijk vervoersverbod. Wanneer bij wilde vogels een hoogpathogeen virustype wordt gevonden, dan gaat er een ophokplicht voor de regio gelden.

Kunnen honden en katten vogelgriep krijgen?

Hond vogelgriep door eten met vogelgriep besmet vogel kadaver

Honden en katten kunnen theoretisch inderdaad vogelgriep oplopen. Het wordt echter nog maar hoogst zelden gezien en treedt eigenlijk alleen op na het bijten in een met vogelgriep besmet pluimvee of wilde vogel kadaver. Vooral bij vossen is dit wel waargenomen.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij pluimvee en vogels?

Na een besmetting met vogelgriep worden vogels en pluimvee direct duidelijk slomer en ze worden stil. Ze krijgen ademhalingsproblemen, diarree, oogontstekingen en ze kunnen dood neervallen.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij honden en vossen?

Vossen, honden en katten kunnen na het eten van met vogelgriep besmette kadavers vogelgriep oplopen. Ze kunnen dan koorts krijgen en laten vooral zenuwverschijnselen zien. Hijgen, benauwdheid, speekselen, sloom worden en trillen en wankel lopen kunnen dan optreden. Soms wordt oog- en neusuitvloeiing gezien.

Wat is de behandeling van een hond of kat met vogelgriep?

Wanneer u een infectie met het vogelgriep virus bij uw hond of kat vermoedt dan neemt u contact op met uw dierenarts. Er zijn geen medicijnen beschikbaar tegen het vogelgriep virus en vaccinatie is ook niet mogelijk. De behandeling van een dier met een vogelgriep besmetting is symptomatisch.

Hoe voorkom ik vogelgriep bij mijn hond?

De kans dat uw hond vogelgriep oploopt is klein. Toch is het gezien het toenemende aantal besmettingen bij vogels in het wild niet ondenkbaar dat een hond vogelgriep oploopt. Dit kunt u voorkomen door er voor te zorgen dat uw hond geen vogel kadavers opeet. Lijn uw hond aan op plaatsen waar dode vogels kunnen liggen. Dan bent u er zeker van dat dit niet gebeurt.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.