Vogelgriep gevaar hond en kat

Vogelgriep bij de kat, update juli 2023

In Polen zijn meldingen van katten die doodgaan door het vogelgriepvirus. Het is bekend dat katten gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus. Ze kunnen er flink ziek van worden en naar nu blijkt, dus ook dood aan gaan. De kans dat een kat besmet raakt met het vogelgriepvirus is overigens uitermate klein. Katten kunnen besmet raken door het eten van dode vogels, met name de kokmeeuw. De huidige sterfgevallen bij katten in Polen lijken een andere oorzaak te hebben.

Kat eet vers eendenvlees met smaak op

Vers eendenvlees mogelijk de bron van verspreiding vogelpestvirus onder katten

Na gesprekken met de eigenaren van de gestorven katten, meldt moleculair viroloog Krzysztof Pyrć van het Malopolska Centrum voor Biotechnologie: de bron is mogelijk vers eendenvlees, dat verspreid door heel Polen werd verkocht. Van de vijf geteste vleesmonsters, was er een besmet. “Hoewel niet uitgesloten kan worden dat het virus later in de vleesmonsters is terechtgekomen, of zelfs is besmet met het virus dat zich in het lichaam van de kat heeft ontwikkeld, is het mogelijk dat het rauwe vlees de infectiebron was”, aldus Pyrć, met het nodige voorbehoud.

Vogelgriep bij dieren in Nederland

Vogelgriep komt al langere tijd in Nederland voor. Regelmatig zijn er uitbraken op pluimveebedrijven (kippen en kalkoenen) en ook onder de wilde vogelsoorten (eenden, duiven, zwanen) worden besmettingen gezien. Pluimvee en vogels worden na een besmetting met het vogelgriepvirus snel ziek en sterven vaak binnen enkele uren tot 3 dagen. Bij mensen komt vogelgriep haast niet voor, tenzij er nauw contact (ruimers besmette pluimveebedrijven) is geweest met het virus. Bij andere dieren kan vogelgriep sporadisch voorkomen. Het is dan vaak het gevolg van bijtcontact met besmette kadavers van pluimvee en vogels. Dit geldt ook voor honden en katten.

Waardoor wordt vogelgriep veroorzaakt?

Vogelgriep, vogelpest en aviaire influenza zijn allemaal benamingen voor dezelfde besmettelijke ziekte namelijk vogelgriep. Vogelgriep kan door verschillende virustypen, griepvirussen worden veroorzaakt. Deze virussen kunnen regelmatig muteren (veranderen) in gevaarlijke varianten.

Wat is het verschil tussen het hoogpathogeen en laagpathogeen vogelgriepvirus?

De diverse virustypen kunnen milde (laagpathogeen) tot ernstige (hoogpathogeen) ziektebeelden veroorzaken. Wanneer een pluimveebedrijf besmet raakt met een hoogpathogeen virustype dan wordt het geruimd en komt er een tijdelijk vervoersverbod. Wanneer bij wilde vogels een hoogpathogeen virustype wordt gevonden, dan gaat er een ophokplicht voor de regio gelden.

Kunnen honden en katten vogelgriep krijgen?

Hond vogelgriep door eten met vogelgriep besmet vogel kadaver

Honden en katten kunnen theoretisch inderdaad vogelgriep oplopen. Het wordt echter nog maar hoogst zelden gezien en treedt eigenlijk alleen op na het bijten in een met vogelgriep besmet pluimvee of wilde vogel kadaver. Vooral bij vossen is dit wel waargenomen.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij pluimvee en vogels?

Na een besmetting met vogelgriep worden vogels en pluimvee direct duidelijk slomer en ze worden stil. Ze krijgen ademhalingsproblemen, diarree, oogontstekingen en ze kunnen dood neervallen.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij honden, katten en vossen?

Vossen, honden en katten kunnen na het eten van met vogelgriep besmette kadavers vogelgriep oplopen. Ze kunnen dan koorts krijgen en laten vooral zenuwverschijnselen zien. Hijgen, benauwdheid, speekselen, sloom worden en trillen en wankel lopen kunnen dan optreden. Soms wordt oog- en neusuitvloeiing gezien. In Polen zijn er recente meldingen van dode katten door het vogelgriepvirus (de H5N1-variant).

Wat is de behandeling van een hond of kat met vogelgriep?

Wanneer u een infectie met het vogelgriep virus bij uw hond of kat vermoedt dan neemt u contact op met uw dierenarts. Er zijn geen medicijnen beschikbaar tegen het vogelgriep virus en vaccinatie is ook niet mogelijk. De behandeling van een dier met een vogelgriep besmetting is symptomatisch.

Hoe voorkom ik vogelgriep bij mijn hond?

De kans dat uw hond vogelgriep oploopt is klein. Toch is het gezien het toenemende aantal besmettingen bij vogels in het wild niet ondenkbaar dat een hond vogelgriep oploopt. Dit kunt u voorkomen door er voor te zorgen dat uw hond geen vogel kadavers opeet. Lijn uw hond aan op plaatsen waar dode vogels kunnen liggen. Dan bent u er zeker van dat dit niet gebeurt.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Ontlasting ook besmettelijk?

  Besmetting bij hond/kat treedt dus op bij direct contact van bijten in een besmette vogel/diersoort. Als een hond/kat door de ontlasting van een besmette vogel loopt en met likken/poetsen hiervan binnen krijgt, is er dan ook besmettingsgevaar? Dus stel een vogel met vogelgriep landt in je tuin (voeren van vogels) en laat daar poep achter. Je hond/kat komt met verse poep in contact. Deze vraag omdat vogelgriep zo besmettelijk is...?

 • Theoretisch ja, praktisch gezien is de kans heel klein

  Beste Silvia,

  ja, we begrijpen de vraag helemaal.

  En theoretisch is het mogelijk dat een huisdier zo besmet raakt. Praktisch gezien is de kans wel heel klein. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er tot op heden vrijwel geen huisdieren besmet zijn. En dat terwijl het onder gevogelte inmiddels behoorlijk aanwezig is.

  Groet van ons allen, team Dierapotheker

 • Eten van ganzepoep gevaarlijk?

  Voor mijn twee kleine hondjes, is ganzenpoep een delicatesse. Is het risico groot dat ze besmet worden/zijn.
  Wij wonen bij een beschermd en afgeschermd gebied voor het broeden voor vogels. Maar de ganzen zitten met grote aantallen in de bermen bij onze woning, vandaar.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau