Voeding voor huidaandoeningen hond

Huidaandoeningen komen nogal eens voor bij honden.
En ze kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals:
• Allergieën
• Infecties (bijv. ringworm of bacteriële huidinfecties)
• Parasieten (bijv. teken, vlooien of mijten die schurft veroorzaken)

Sommige rassen hebben meer allergieën dan andere

Hoewel alle honden een huidaandoening kunnen ontwikkelen, hebben sommige rassen meer kans op het ontwikkelen van allergieën. De rassen met het hoogste risico zijn:

• Lhasa apso’s
• Draadharige fox terriërs
• Golden retrievers
• Labrador retrievers
• Engelse bulldoggen
• Duitse herdershonden
• Boxers
• Dalmatiërs
• Engelse en Ierse setters
• Shar-peis
• West Highland White Terriërs

Voeding kan helpen bij gezond houden huid en vacht

Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een verstoorde hormoonbalans, kunnen een slechte vacht tot gevolg hebben. Gelukkig is er veel vooruitgang geboekt bij de behandeling van huidaandoeningen bij honden. Speciale voeding zoals PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine DRM DermatosisTM kan een belangrijke rol spelen bij het gezond helpen houden van de huid en vacht.

Wat houdt een allergie bij een hond in?

Net als bij mensen, worden sommige honden gevoeliger geboren dan andere honden en kunnen ze last hebben van een allergie. Hoewel niezen en geïrriteerde ogen bij mensen vaak de symptomen zijn, veroorzaakt een allergie bij honden vaker huidirritatie, jeuk of darmklachten zoals diarree. De symptomen van een allergie worden meestal zichtbaar wanneer honden tussen de 1 en 3 jaar oud zijn.

Jeuk door stofjes

Enkele van de meest voorkomende allergenen (stoffen die allergieën veroorzaken) zijn vlooienbeten, huisstofmijt, schimmel, pollen en voeding. Wanneer uw hond overgevoelig is voor een allergeen, zal zijn lichaam ontstekingsstoffen produceren telkens als hij met zo’n allergeen in aanraking komt. Door deze ontstekingsreactie kan uw hond jeuk krijgen. Elke hond heeft een zogenaamde “allergeendrempel”, de tolerantiegrens voor allergische stoffen. De blootstelling aan allergenen is cumulatief, dus wanneer verschillende allergische prikkels worden gecombineerd, is dat het moment waarop de symptomen van de allergie zichtbaar worden.

Voeding veranderen en vlooien behandelen


Wanneer een hond gevoelig is voor allergieën, zal hij waarschijnlijk voor meer dan één stof allergisch zijn. De symptomen kunnen onder controle worden gehouden als de hond maar met één of twee van deze stoffen in aanraking komt – maar wanneer hij met alle allergenen tegelijk in aanraking komt, kan de ‘allergeendrempel’ overschreden worden, met als gevolg hevige jeuk. Bij een hond met meerdere allergieën is het vaak mogelijk om de symptomen onder controle te houden door slechts enkele allergenen terug te dringen, bijvoorbeeld door de voeding te veranderen en vlooien te behandelen. Sommige allergenen, zoals pollen en schimmels, zijn helaas moeilijker te vermijden.

Is uw hond allergisch?

Als u denkt dat uw hond ergens allergisch voor is, dan zal uw dierenarts hem grondig onderzoeken en eventueel huid- en bloedtesten uitvoeren. Uw dierenarts zal ook de aanwezigheid van uitwendige parasieten (zoals vlooien), mogelijke reacties op medicijnen die uw hond gebruikt, ziekte en voedselallergie willen uitsluiten voordat de hoofdoorzaak van het probleem geïdentificeerd wordt.

Wat zijn de tekenen van een allergische huidziekte?

Jeuk (ook wel bekend als pruritus) leidt ertoe dat honden zich overmatig krabben, vooral rond de oren, op de buik en op de flanken. Ze kunnen ook in hun gezicht wrijven en op hun poten kauwen. Het zijn allemaal gebieden die vaak getroffen worden door ‘pruritus’.

Gevolgen van pruritus en een allergische reactie

Pruritus kan leiden tot secundaire problemen zoals roodheid van de huid, haaruitval, huidinfecties en hyperpigmentatie, oftewel een donkerdere huidskleur.
Bij honden met een lichte vacht kunnen roodbruine vlekken ontstaan.

De juiste voeding is belangrijk

Honden met een allergie kunnen gevoelig zijn voor de eiwitten in hun voeding. Daarom kan een voeding met een beperkt aantal eiwitbronnen (die doorgaans niet in reguliere hondenvoeding worden gebruikt) de hond helpen. Een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren
in de voeding helpt daarbij huidontstekingen te verminderen. Een evenwichtige hoeveelheid Omega-6-en Omega-3-vetzuren is goed voor een gezonde huid en vacht. Voor een gezonde huid en vacht zijn specifieke vitaminen (zoals vitamine A, B, C en E) en mineralen (zoals zink) nodig; ze helpen een normaal functionerend immuunsysteem te ondersteunen.

Hoe kunt u uw hond helpen?

Het elimineren van zoveel mogelijk allergenen uit de omgeving vanuw hond is een goed begin:
• Bestrijd vlooien het hele jaar door, zowel bij uw hond als in huis.
• Pollen en schimmels zijn moeilijker te bestrijden, maar voor grasgevoelige honden kunt u uw hond beter weghouden van grasvelden.
• Voed uw hond met een voeding die een beperkt aantal eiwitbronnen bevat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Voeding hond, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ 5% Genietmomentje korting
Uw korting -5%
Dierapotheker Hypo-Allergeen Kluif 5 cm
Dierapotheker Hypo-Allergeen Kluif 5 cm
€ 6,35 € 6,03
P voor 150 Petpunten