Voeding van de hond; wat is belangrijk?

Voeding is de basis voor een gezond en plezierig leven. Ook voor honden.

Wat moet er in hondenvoer zitten?

Hondenvoer moet voedingstoffen bevatten. Dat is logisch en het gaat dan met name om koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Veel van die voedingstoffen kan een hond ook zelf aanmaken. Er zijn er echter ook die een hond niet zelf aan kan maken en met het voer moet opnemen. De zogenaamde essentiële voedingsstoffen. Neemt een hond die essentiële voedingsstoffen niet met de dagelijkse voeding op dan gaat dat ten koste van zijn gezondheid.

Hoeveel moet een hond eten?

Vaak krijgen honden te veel voer, wat met name belastend is voor de gewrichten. Dit staat natuurlijk ook in verhouding met hoeveel een hond per dag beweegt. Op iedere verpakking hondenvoeding staat de aanbevolen hoeveelheid voer. Dit is echter een gemiddelde hoeveelheid. Leeftijd, ras en activiteit bepalen ook de hoeveelheid benodigd voer. Kijk uw eigen hond daarom altijd aan op zijn conditie en voer op basis daarvan. Kijk en weeg en stel de hoeveelheid voeding met kleine beetjes per dag bij. Dat geeft vaak het beste resultaat en houdt uw hond langer gezond. Vooral gecastreerde en oudere dieren hebben de neiging sneller te zwaar te worden. Uw dierenarts wil u daar graag mee op weg helpen.

Welk merk hondenvoeding?

Welk merk voeding kan ik nu het beste aan mijn hond geven? Dat is niet zo maar te beantwoorden. Zoals u wel gemerkt heeft, er zijn honderden merken voer verkrijgbaar. Daarbij zijn er vaak flinke prijsverschillen aanwezig. De prijs per kg is echter niet zo maar te vergelijken. Van het ene merk moet u de hond namelijk meer per dag geven dan van het andere merk. Even omrekenen dus om de exacte prijs te weten.

Nu is het natuurlijk niet zo dat alleen dit het verschil maakt in prijs. Een deel van het kwaliteitsverschil in merken zit ook in de biologische waarde van de eiwitten. Dat wil zeggen dat de gebruikte eiwitten goed verteerbare essentiële aminozuren bevatten. En dat die aminozuren qua hoeveelheden zo goed mogelijk passen bij de aminozuur behoefte van de hond. En bovendien moeten die eiwitten goed verteerd worden. Een hele wetenschap op zich dus om het juiste voer samen te stellen, te meer daar de behoeftes per diersoort en ras vaak verschillen. Goed om te weten is dat dierlijke eiwitten vaak een hogere biologische waarde hebben dan plantaardige eiwitten, uitgezonderd soja-eiwit. Vaak betekent een hogere biologische waarde een hogere prijs.

Kenmerken bij de hond die niet de juiste voeding krijgt

Een hond die niet de juiste voeding krijgt laat dat vaak pas wat later zien. Wat kun je dan zien aan de hond?

  • Glans gaat er af.
  • Doffe vacht en veel verharen.
  • Te zachte ontlasting en diarree.
  • Vaak te veel ontlasting.
  • Slomer worden, zit minder goed in zijn vel.

Belangrijkste eigenschappen van een goed hondenvoer

  • Smakelijkheid, uw hond moet het graag eten.
  • Vaste samenstelling, waardoor minder kans op huidklachten en diarree.
  • Ingrediënten met een hoge verteerbaarheid die zorgen voor stevige en minder ontlasting.
  • Optimale balans van voedingsstoffen, die zorgen voor de aanmaak van nieuw lichaamsweefsel en een gezonde groei en herstel.
  • Altijd voldoen aan de juiste energiebehoefte in elke levensfase van de hond.

U kunt het juiste voer voor uw hond altijd bestellen bij Dierapotheker.nl.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Voeding hond, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -14%
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -12%
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau