Vijf Worm Weetjes

Wormen en huisdieren lijken onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Er leven vele misverstanden over deze krioelende beestjes bij en in onze honden en katten. We krijgen hier dan ook nogal eens vragen over in onze klinieken.

Vijf veel voorkomende vragen hebben we op een rijtje gezet:

1. Wordt mijn huisdier dunner als hij een lintworm heeft?

Dit is vrijwel nooit het geval. Een lintworm geeft vooral jeuk bij de anus. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan uw huisdier diarree krijgen van de lintworm en dan ook wat gewicht verliezen. Een lintworm wordt meestal opgenomen door het inslikken van een vlo. Ook rauw (niet ingevroren) vlees is een risico. Lintwormen komen voor bij honden en katten, maar ook bij kinderen.

2. Is ontwormen een forse belasting voor mijn huisdier?

Er worden vrijwel nooit bijverschijnselen gezien bij het ontwormen van huisdieren. De geregistreerde ontwormingsmiddelen (REG NL) zijn vooraf uitvoerig getest en mocht er zich toch wat voordoen dan kunt u dit melden.

3. Zijn worminfecties te voorkomen door het voeren van vers vlees?

Dit is natuurlijk niet waar, want dan waren de maagdarmwormen al lang verdwenen in de evolutie. Vers vlees kan bijvoorbeeld lintwormen bevatten, maar ook Neospora en Toxoplasma. Deze parasieten worden gedood door temperaturen boven de 70 °C en onder -12 °C voor minimaal 2 dagen. Overigens worden bacteriën niet gedood door invriezen, wel door verhitten.

4. Is het opruimen van hun poep beter voor mijn hond en kat?

De beste manier om het risico op krijgen van wormen te verminderen is het opruimen van hondenpoep (veelal verplicht). Ook kattenpoep is een bedreiging voor de volks- en kattengezondheid. Deze poep valt overigens onder het restafval.

5. Kan mijn hond wormen hebben als ik geen wormen zie?

Alleen wanneer uw hond of kat vol spoelwormen zit dan kunt u mogelijk een spoelworm zien. Het is een feit dat vrijwel 100% van alle kittens en puppy’s spoelwormen heeft. Toch zien we die spoelwormen vrijwel nooit. Wanneer we de ontlasting onder de microscoop leggen dan zijn de wormeieren wel te zien.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Anderen lazen ook ons artikel over wat vertelt de poep van mijn hond en meer artikelen over wormen bij dieren
Categorie: Wormen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.