Vijf afvaltips voor uw huisdier

Meer dan 50% van onze katten en honden heeft last van (ernstig) overgewicht.  Ze hebben daar niet alleen veel last van, overgewicht heeft ook ernstige gezondheidsrisico’s. Omdat onze huisdieren  voor een gezond gewicht totaal afhankelijk zijn van hun baasje, geven wij u hier de 5 belangrijkste afvaltips:

1.      Bewegen, bewegen, bewegen

Maak de dagelijkse wandelingen van uw hond wat groter en neem een balletje mee voor onderweg. Neem een waterplas op in de route zodat uw hond lekker kan zwemmen. Vooral voor honden die veel te zwaar zijn is dit een ideale beweging omdat dit de gewrichten niet belast. Misschien niet het eerste waar u aan denkt; maar ook met uw kat kunt u gaan wandelen. Hiervoor zijn speciale tuigjes in de handel.  Geef binnenkatten een klimpaal.

Maak dagelijks een aantal momenten vrij om met uw huisdier te spelen, ze zullen de extra aandacht enorm waarderen. Voor honden kunt u denken aan balspelletjes of stoeien. Speurspelletjes zijn voor uw hond echte intensieve oefeningen die veel energie kosten.  Verstop zijn lievelingsspeeltje of iets lekkers. Maar er zijn ook speciale zoekpuzzels verkrijgbaar.

Katten krijgt u in beweging door hun jachtinstinct te prikkelen. Bijvoorbeeld met snel bewegende voorwerpen, een laserlampje of speeltjes met hoge geluiden.

 

2.      Pas het voer aan

Als uw hond of kat moet afvallen, is het raadzaam speciaal dieetvoer te gebruiken. Deze voeren bevatten minder calorieën en hebben een andere samenstelling waardoor uw dier al met kleine porties een verzadigd gevoel heeft.  Een dieet is met regulier voer moeilijker vol te houden omdat uw huisdier met kleinere porties dan toch sneller een hongergevoel krijgt.

Uit onderzoek is gebleken dat speciale voerballen het afvallen een flinke boost kunnen geven. Niet alleen moet uw kat of hond de bal in beweging houden om zijn voer te krijgen, ze eten bovendien ook veel langzamer waardoor ze eerder verzadigd zijn.

3.      Aangepaste tussendoortjes

Het gevaar zit ‘m natuurlijk in de tussendoortjes. Het is moeilijk om die smekende blik te weerstaan als je zelf een koekje bij de koffie neemt. Om in de flow van het afvallen te blijven adviseren wij om speciale laagcalorische traktaties te gebruiken uit de dieetvoerlijn.

4.      Meten is weten

Houd het gewichtsverlies in de gaten door uw kat of hond regelmatig te wegen.  Een kat of kleine hond kunt u zelf thuis wegen. De meeste dierenartspraktijken hebben een speciaal gewichtsspreekuur voor controle en voedingsadvies. Daarnaast hebben ze ook vaak inlooptijden waarbij u uw huisdier gratis kunt laten wegen.

5.      Heb geduld

Geef het afvallen de tijd. Bedenk dat 1 kilo afvallen voor een gemiddelde hond, vergelijkbaar is met 6 kilo gewichtsverlies bij een mens. En 1 kilo bij een gemiddelde kat zijn 10 menselijke kilo’s. Vooral voor katten is te snel afvallen gevaarlijk omdat er dan leververvetting kan ontstaan.

De belangrijkste oorzaak van overgewicht is teveel voer en te weinig beweging. U kunt met deze 5 tips dan veel bereiken. Maar overgewicht kan ook veroorzaakt worden door stress,  ziekte of medicijngebruik. Afvallen is dan vaak moeilijk. Overleg in die situaties met uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

 

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Overgewicht, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Wat met speciale diëten??

    Mijn hondje moet op urinary SO van Royalcanin. Ze krijgen niks tussendoor het voer wordt afgewogen maar zij komt toch aan. Hoe is dat te verklaren? Haar zusje kreeg metabolic ook afgewogen en zij is nu op gewicht. Het is moeilijk afvallen als ze op speciale diëten staan