Vieze ogen (ooguitvloeiing) kat

In de praktijk zien we geregeld katten met ooguitvloeiing. Dit betekent dat er een waterige, slijmerige (muceuze) of etterige (purulente) afscheiding te zien is bij een of beide ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, die we hier kort toelichten. Allereerst de (heldere) waterige ooguitvloeiing. Dit kan komen door een overmatige productie van tranen door irritatie of pijn aan het oog. Een andere oorzaak is de verstopping van de traanbuis, waardoor het oog als het ware ‘overloopt’. Dit zien we bijvoorbeeld bij kortsnuitige katten (zoals de pers), door een aangeboren afwijking of trauma. Dan hebben we ook nog de slijmerige of etterige afscheiding, met een witte tot geelgroene kleur. Dit is vaak het gevolg van een ontsteking door bijvoorbeeld bacteriën, niesziektevirussen (Chlamydophila felis en Feline Herpesvirus-1), afwijkingen aan de oogleden of droge ogen (Keratoconjunctivitis sicca). Ook wanneer de waterige ooguitvloeiing chronisch aanwezig is, kan deze slijmerig of etterig worden.

Wat zijn de symptomen?

Een waterige, slijmerige of etterige afscheiding bij een of beide ogen. Soms zijn traanstrepen aanwezig, dat zijn natte en eventueel roodbruin verkleurde haren bij de binnenste ooghoeken. Andere symptomen die kunnen opvallen, afhankelijk van de oorzaak, zijn bijvoorbeeld: oog meer dichtknijpen, wrijven/schuren, roodheid en/of zwelling van het slijmvlies, het derde ooglid dat gedeeltelijk voor het oog schuift, waasje op het oog, bultjes op het ooglid of naar binnen krullende oogleden. Deze lijst is zeker niet compleet.

Hoe stellen we de diagnose?

De dierenarts zal een aantal vragen stellen over het ontstaan en de ogen met een lampje goed onderzoeken op afwijkingen. Hiermee kan vaak al een indruk worden verkregen van de oorzaak. Daarnaast worden vaak een of meerdere testjes gedaan, zoals: – Fluoresceïne test: een kleurstof in het oog om hoornvliesbeschadigingen op te sporen en te kijken of de traanbuizen open zijn. – Schirmer Tear Test: met een speciaal stripje de traanvochtproductie meten. – Swab voor onderzoek naar bacteriën of virussen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak. Wanneer de traanbuis verstopt is, kan deze soms worden doorgespoeld. Bij ontstekingen zal vaak een zalf of druppel worden voorgeschreven. Andere afwijkingen kunnen alleen behandeld worden met een operatie.   

Help! Mijn kat heeft wat donkerbruine of zwarte ‘korstjes’ bij de binnenste ooghoeken, wat nu?

Vooral bij kortsnuitige katten, zoals de pers, zien we nog wel een dat er in de binnenste ooghoeken wat donkerbruine of zwarte korstjes zitten. Ze lijken hier geen last van te hebben. Het komt vaak doordat de tranen bij deze katten niet goed afgevoerd worden via de traanbuisjes. Door de kleurstof (porfyrines) in de traanfilm kun je dan deze ‘korstjes’ krijgen. Het is in principe onschuldig, maar het is wel belangrijk de ogen goed schoon te houden met afgekookt water of speciale oogdruppels.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl  
Categorie: Oor en Oog, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.