Veulen spenen

Ieder veulen neemt een keer afscheid van zijn moeder. That is life. Dat moment van afscheid nemen is best belastend voor het veulen. Ook voor het leven op eigen paardenbenen daarna. We staan hier stil bij hoe een veulen het beste kan worden gescheiden van zijn moeder.

Wat is de beste leeftijd om een veulen te spenen?

In de natuur komen wilde veulens heel geleidelijk los van hun moeder. Dat begint zo’n beetje wanneer zij 8 tot 9 maanden jong zijn. Dat lukt ons nu niet, het spenen gebeurt om praktische redenen vaak eerder. De meest voorkomende speenleeftijd nu is 4 tot 6 maanden. Toch geldt nog steeds die natuurregel: des te later spenen des te beter. Zowel merrie als veulen zijn dan in de beste conditie om een dergelijk stressvol moment rimpelloos te laten verlopen.

Is het beter een veulen geleidelijk te spenen of ineens?

Op het moment van spenen maakt een veulen, en ook de merrie op een haar manier, wel heel veel mee. Geen moedermelk meer, een geheel nieuwe omgeving, ander voer, andere paarden om zich heen, andere stalgewoontes en vooral moederlief is plots weg voor altijd…
Ja, dan is het wel zo logisch om het spenen zo geleidelijk te laten verlopen. Vooral het afscheid nemen van moeders wordt dan geleidelijk opgebouwd, wel zo prettig. Het veulen wordt dan eerst maar kort van haar moeder weggehaald en dan op bouwend steeds langer.

Veulen weg bij haar moeder of moeders weg bij haar veulen?

Ons advies is om het veulen in zijn vertrouwde omgeving te laten en de merrie weg te halen. Per slot van rekening is deze verandering in het nog prille leventje van het veulen het grootst. En voor moeders is een bijkomend voordeel van een geleidelijke scheiding dat er minder kans is op een uierontsteking, die vaak pijnlijk kan zijn. Laat de merrie dan ook veel bewegen tijdens het spenen, volop weidegang is geboden. En zorg er voor dat het veulen al volop brokjes en hooi eet op het eerste moment van scheiden van haar moeder. En o ja, uw veulen zal de eerste niet zijn die het water drinken uit een automatische drinkbak op de juiste hoogte niet tot zijn beschikking heeft.

Moet mijn veulen vriendjes hebben?

Yes, het is wel zo leuk wanneer uw veulen voor het spenen al een leeftijdsgenoot kent. Dat mogen er ook zeker meer zijn, hoe meer paardenzielen, hoe meer vreugd. Veulens die samen met leeftijdgenootjes dartelen in de wei zorgt voor een prima sociale en fysieke ontwikkeling. Wanneer deze veulens dan gelijktijdig en samen gespeend worden dan zullen zij ook in de wei lekker samen door bewegen en zo optimaal opgroeien tot een volwassen paard. Samen is ook voor paarden de factor voor plezier en de beste prestaties.

Onze tips voor het spenen van uw veulen

Mogelijk wel handig, vanuit onze paardenkliniek deze “speentips voor uw veulen”:

  • Speen geleidelijk.
  • Haal de merrie steeds wat langer weg bij het veulen.
  • Voer uw veulen voor en na het spenen dezelfde brokjes en hooi.
  • Laat uw veulen voor spenen al volop drinken uit dezelfde waterbak als na spenen.
  • Speen zo laat mogelijk, geldt zeker voor vroege veulens. Dit kan stereotype gedrag later voorkomen.
  • Zet een kleuterjuf, een sociaal aangename merrie, in bij een stel gespeende veulens.

Geniet van uw veulen voor en na spenen

Zo mooi, de geboorte van een veulen. Een paar lange stelten die er vrijwel altijd uit zijn zonder dat u er bij bent. En dan staat zo’n onmogelijk moedersnat lichaam ook nog binnen de kortste tijd op eigen benen te wankelen. Lurkt binnen de kortste keren volop aan het uier en een paar uur daarna rent het door de wei achter haar moeder aan. Zou eeuwig moeten duren. Maar de natuur is anders ingericht, merrie en veulen nemen op enig moment afscheid. Laat dit zo fijn mogelijk verlopen voor beiden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Veulen, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: