Veulen melk geven

Soms wil het veulen niet meteen goed drinken binnen de 2 uur na de geboorte. Het kan dan verstandig zijn de merrie te melken en het veulen met de fles te voeden. Indien u hiermee niet bekend bent kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts, zodat hij of zij u op weg kan helpen en kan bepalen of dit de juiste stap is. Het kan echter zijn dat het verstandiger is dat uw dierenarts langs komt om het veulen eerst melk te sonderen.

Merrie melken

Om een merrie te melken zijn deze benodigdheden van belang

  • Schone maatbeker of bakje
  • Schone maatbeker of mok
  • Gaasjes

Melk de merrie voorzichtig; laat iemand bij het hoofd staan, maak eerst contact met de merrie en ga vervolgens rustig met uw hand naar het uier. Indien de merrie dit goed accepteert kunt u gaan melken; maak rustige melkbewegingen en wissel de spenen af.

Vang ongeveer 200 ml melk/biest op (voor een KWPN paard, indien het een pony is of shetlander is dit logischerwijs wat minder). Het mooiste is om vervolgens de melk door een schoon gaasje te laten gaan. Op deze manier worden er vieze delen uit de melk gezeefd. Vervolgens kunt u de melk in het flesje doen en aan het veulen geven. Het is belangrijk dat het veulen na het drinken uit het flesje zelfstandig gaat drinken binnen 2 uur zelf, lukt dit niet neem dan contact met uw dierenarts op.

Melk van de merrie melken en klaar maken voor het veulen

Goede biest is dik, geel en plakkerig. Neem bij twijfel over voldoende opname contact op met de dierenarts. Die kan eventueel biest met een slangetje ingeven in de maag van het veulen. Geef geen melk met een fles aan een veulen. Dit geeft namelijk een groot risico op verslikken met een longontsteking tot gevolg.

Veulen melk/biest geven

Belangrijk:

  • Het veulen moet een goede zuigreflex hebben – indien het veulen geen duidelijke slikreflex heeft, neem dan contact op met uw dierenarts

Dit kunt u zelf met SCHONE vingers checken; laat het veulen op 2 vingers sabbelen en voel of het veulen daadwerkelijk een zuigreflex heeft.

Veulen verslikken zich snel; houd daarom het flesje niet verticaal, knip een klein stukje van de tip af (zwarte stukje eraf knippen – dit is groot genoeg) en let op dat er constant melk uit het flesje blijft komen. Dit moet het veulen snel genoeg kunnen wegslikken

Het handigste is om eerst even de vingers in de mond van het veulen te doen en vervolgens via de vingers het speentje. Eventueel kunt u uw hand zacht op het hoofd van het veulen houden (bij de pijl); hiermee bootst u het natuurlijke drinkgedrag na.

Soms is het nodig om een veulen met de fles melk bij te voeren

Indien u zelf geen ervaring heeft met melk aan een veulen geven, dan kunt u altijd eerst even contact met uw dierenarts opnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Charlotte Meurs, dierenarts paard

Drs. Charlotte Meurs
Paardendierenarts

Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Veulen, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.