Dierentips - Verstopping (obstipatie) hond

Verstopping (obstipatie) hond

Wat is het?

We spreken van obstipatie bij een ophoping van ontlasting in de darmen, te harde ontlasting of het  onvoldoende of helemaal niet produceren van ontlasting. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Voeding: te weinig vocht, harde botten
 • Afwijkingen in de darm
  - Vernauwing
  - Verlamming
  - Vastgelopen vreemde voorwerpen. Zeer regelmatig zien we op de kliniek honden die een verstopping hebben door plastic zakjes, knuffels, sokken, stukken speelgoed, stenen, noten of dennenappels, etc. Let dus goed op!
  - Tumor
  - Etc.

Afwijkingen buiten de darmen

 • Prostaatvergroting bij reuen
 • Anaalklierabces
 • Hernia perinealis (scheur in spieren rond het rectum)
 • Bekkenafwijkingen
 • Etc.

Wat zijn de symptomen?

De hoeveelheid ontlasting kan verminderd zijn en de ontlasting kan er afwijkend uit zien. Sommige honden persen en hebben vaker aandrang, terwijl er weinig of geen ontlasting komt. Ook kan de buik dikker worden en sprake zijn van flatulentie. Neem in alle gevallen contact op met de dierenarts. Te lang wachten kan leiden tot snelle verergering van de symptomen en zelfs sterfte.

Hoe stellen we de diagnose?

Door de buik te onderzoeken en de patiënt helemaal na te kijken, kan een indicatie worden gekregen voor een verstopping. Vaak is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van röntgenfoto’s of echografie.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt sterk af  van de onderliggende oorzaak. Het kan variëren van een aangepast voedingsadvies en laxeermiddel tot aan andere medicatie en chirurgie.

Hoe kunt u obstipatie voorkomen?

Een vezelrijke voeding bevordert een gezond ontlastingspatroon. Let daarnaast goed op dat de hond geen vreemde voorwerpen of harde botten doorslikt.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top