Verstikking huisdier door chipszak verpakking

In chipszakjes en andere voedselverpakkingen kunnen huisdieren stikken. Er zijn huisdieren, vooral honden, gestorven door verstikking in frietzakken, dozen met ontbijtgranen, zakjes voor snacks, hondensnoep zakjes en voerzakken voor huisdieren.

Waarom verstikken honden in een zak?

Veel van deze verpakkingen zijn gemaakt van een sterke polyester laag, een mylar-achtig materiaal (zoals een ballon) waardoor snacks verser blijven. Wanneer een nieuwsgierige hond zijn hoofd in de zak steekt op zoek naar overgebleven kruimels, creëert de zak een soort vacuümafdichting rond de nek van de hond. Terwijl hij probeert te ademen, wordt de zak strak om zijn nek en wordt de zuurstof afgesneden. Wanneer een hond de zak niet van zijn hoofd kan verwijderen, zal hij meestal in paniek raken en wanhopig rondrennen totdat hij instort en sterft door verstikking. Dit gebeurt binnen enkele minuten. De eigenaar treft zijn huisdier dan roerloos aan met een frietzak of een ander soort zak om zijn hoofd.

Voorkom verstikking huisdier

Veel mensen denken ten onrechte dat een hond eenvoudig een chip zak met zijn voorpoten van zijn hoofd kan halen of er met zijn klauwen doorheen kan scheuren. Dit is gewoon niet het geval. Zodra de zak begint te sluiten rond de nek van de hond, is het buitengewoon moeilijk om de zuigkracht van de verzegeling te verbreken. Alle honden zijn hier kwetsbaar voorn – ongeacht hun grootte, ras of leeftijd. Geen enkele hond, van een piepklein theekopje tot een enorme Duitse dog, kan een gevecht winnen met een zakje chips of een andere plastic zak over zijn hoofd zodra de zak dicht is en hij zuurstof begint te verliezen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond stikt in een zak?

Hier een aantal preventieve veiligheidsmaatregelen om uw huisdieren, zowel honden als katten, te beschermen tegen verstikking.

 • Bewaar alle zakjes voor chips / snacks / dierenvoeding veilig opgeborgen voor uw huisdier.
 • Scheur of snijd alle frietzakken en voerzakken na gebruik in stukken.
 • Bewaar frites / snacks / dierenvoeding in hersluitbare plastic bakjes.
 • Serveer frites en snacks in glazen kommen of bakjes in plaats van in zakjes.
 • Houd alle deksels van vuilnisbakken gesloten, vergrendeld of achter een kast.
 • Houd de deur van de keukenkast gesloten.
 • Wees extra waakzaam tijdens familie- en vakantiebijeenkomsten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Dank

  Nee super bedankt. Wist dit wel vqn plastic zqkken, maar niet, dat ook chipszakken gevaarlijk zijn. Ik heb ze wel nooit, maar toch gied om te weten..

 • Dozen

  Waarom zijn dozen voor ontbijtgranen, gevaarlijk voor honden.