Van kitten naar volwassen kat

Valt nog niet mee. Daar sta je dan, helemaal alleen op de wereld, geen moeder meer en je broertjes en zusjes zijn ook niet meer bij je. En dan ook nog in een onbekende en nieuwe omgeving. Ja, de dag dat een kitten gespeend wordt van haar moeder is een hele belevenis in het leven een kitten. U kunt het dan het beste maar zo aangenaam en vertrouwd mogelijk maken voor uw nieuwe huisgenootje.

Rust en een geleidelijke overgang

Laat de kitten, zeker de eerste uren dat zij bij u in huis is volledig met rust. Geef haar de kans de omgeving te verkennen en laat haar lekker verstopt achter de bank of in een afgelegen hoekje tot zichzelf komen. Daarna gaat ze vast op onderzoek uit en zoekt ze u of wat eten en drinken vanzelf wel op. Ook wanneer uw nieuwe kitten de eerste dag vrijwel niets eet, is dit geen reden om u zorgen te maken. De overdonderende ervaring van alles wat nieuw is kan het hongergevoel wegnemen. Wil uw kitten langer dan een dag niet eten dan is dat reden uw dierenarts te raadplegen. Wat een nieuw kitten zeker helpt om te wennen is een behaaglijk slaapnest met een grote knuffel. Daar kan ze dan lekker tegen aankruipen net zoals bij haar moeder.

Overgang moedermelk naar kittenmelk

Wanneer uw kitten al heel jong bij haar moeder is weggehaald of wanneer moeder poes is overleden terwijl de jongen nog zogen, dan kunt u uw kitten het beste eerst een vervangende moedermelk geven. Tegenwoordig zijn er uitgebalanceerde poezenmoedermelkvervangers verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Babycat milk van Royal Canin.

Baby Milk van Royal Canin voor een gezonde start van uw kitten
Babycat Milk als poezenmoedermelkvervanger

De Babycat milk heeft soortgelijke eigenschappen als de moedermelk. Een kenmerk van de Babycat milk is dat het een laag lactosegehalte heeft omdat het verteren van lactose voor kittens vaak een probleem is. Om die reden is koemelk (heeft een hoog lactosegehalte) niet geschikt om aan kittens te geven. Dit product kan ook worden gegeven aan kittens van een te groot nest.

Overgang moedermelk naar vaste voeding kitten

Bij hun moeder krijgen kittens al vaste voeding aangeboden in de vorm van blikvoeding of brokjes. Vraag er naar bij de fokker van uw kitten zodat u deze vaste voeding de eerste dagen aan uw kitten kan blijven geven. Dan is de overgang voor uw kitten zo minimaal mogelijk. Heeft uw kitten alleen nog maar moedermelk gedronken dan kunt u het beste eerst blikvoeding geven. Blikvoeding bevat namelijk >80% water. Wanneer u begint met de kittenbrokjes bevochtig deze dan met wat water om het eten makkelijker te maken. Verhoog de hoeveel voeding naarmate uw kitten groeit en verminder geleidelijk het vochtig maken van de brokjes. Dit hoeft niet, maar maakt de overgang vaak net wat gemakkelijker.

Welk voer kan ik mijn kitten het beste geven?

U kunt uw kitten het beste kittenvoeding geven. Deze voeding speciaal voor kittens bevat vooral meer eiwitten en energie dan de voeding voor de volwassen kat. Energie en eiwit is vooral belangrijk voor de groei, veel bewegen en de ontwikkeling van de organen. Belangrijk is ook dat uw kitten de brokjes goed kan opnemen, dus is het formaat van de kittenbrokjes aangepast aan dat wat een kittenbekje kan verorberen.

Welk kittenvoer kan ik het beste aan mijn kitten geven?

Er zijn vele soorten kittenvoer verkrijgbaar. Vaak zijn dit prima uitgebalanceerde voeders die door kittens gemakkelijk worden opgenomen. Bijvoorbeeld het kittenvoer Royal Canin Weaning (4 weken tot 4 maanden), Royal Canin Growth (4 maanden tot 12 maanden) of het Hill’s Science Plan kittenvoer (spenen tot 12 maanden. Deze kittenvoedingen zijn uitgebreid getest speciaal samengesteld voor de ontwikkelingsbehoefte van het kitten.

Purina Expert Care kitten is onderscheidend doordat het colostrum bevat
Pro Plan Expert Care kittenvoer met colostrum

Een vrij nieuw kittenvoer dat zich onderscheidt door de ActiProtect formule, is de Pro Plan Expert Kittenvoeding van Purina. De Expert Care voeding is verrijkt met Colostrum, een natuurlijk, bioactief bestanddeel dat aantoonbaar het immuunsysteem van kittens ondersteunt en een gezonde spijsvertering bevordert. Deze voeding kan vanaf 3 of weken leeftijd gegeven worden tot 12 maanden.

Wanneer mag mijn kitten eten en drinken?

Uw kitten mag de hele dag eten van haar brokjes. Dus de kittenbrokjes mogen de hele dag beschikbaar staan. U hoeft er niet bang voor te zijn dat uw kitten te dik wordt. Wanneer u de speciale kittenbrokjes voert regelt dit zich bij een gezond kitten vanzelf wel. Let er wel op dat de kittenbrokjes vers en fris blijven, dus gooi op tijd een restje weg en vul aan met de welriekende nieuwe brokjes. Hetzelfde geldt voor water. Zorg dat er altijd fris water gemakkelijk beschikbaar is voor uw kitten. Een gezonde groei staat voorop voor uw kitten en mocht u daar aan twijfelen dan kan het nuttig zijn om de groei 1x per maand te meten. Door dit bij te houden op een groeikaart kunt u de maandelijkse groeicurve zien. Op zich leuk, maar meestal niet nodig.

Groeikaart voor het kitten, wel zo handig
Groeicurve kitten

Eerste contact kitten met andere huisdieren

Wanneer uw kitten net bij u thuis is gearriveerd vermijd dan contacten met uw andere huisdieren en katten. Zorg voor een geleidelijke kennismaking zodat uw kitten dit goed kan behappen. Zo hebben wij goede ervaring met het lekker laten slapen van uw kitten in een gesloten rieten mandje en dan laat u uw andere kat of ander huisdier heel rustig aan het mandje snuffelen. Soms blaast de oudere kat dan wat, maar dat hoort er bij. Uw kitten voelt zich zo toch veilig en geborgen in haar mandje. Herhaal dit enkele keren en u zult merken dat het blazen van uw oudere huisdier stopt. Dit is het moment om ze nader kennis te laten maken. Zorg er uiteraard wel voor dat u dan in de buurt bent. U zult merken dat deze manier van kennismaken eigenlijk altijd prima verloopt. Hier hebben u en vooral uw kitten levenslang profijt van.

Voorkom jaloezie bij uw andere huisdieren

Aandacht heeft een kat graag, kroelen is helemaal top
Lekker kroelen met uw kitten

Zo’n leuk klein kittentje trekt natuurlijk alle aandacht. Heerlijk toch als zo’n bolletje op uw schoot in een diepe slaap valt. En wat is er nu leuker dan uw kitten lekker te laten rennen en spelen. Daag uw kitten vaak genoeg uit met een speeltje en geef haar die aandacht. Let er wel op dat u aan al uw huisdieren evenveel aandacht besteed, dat voor komt irritaties. U wilt toch ook dat uw kitten en haar huisgenootjes zo snel mogelijk goede maatjes worden?

De socialisatiepriode van uw kitten

De socialisatieperiode loopt van 9 tot 16 weken leeftijd. Een belangrijke periode want hoe uw kitten in deze periode de sociale contacten ervaart is bepalend voor hoe zij hier later mee omgaat. Ook het omgaan met angst en agressie wordt nu bepaald. Zorg er voor dat u juist in deze periode veel aandacht besteed aan uw kitten. Is niet zo moeilijk toch om zo’n klein ding te vermaken? En wat zo leuk is, u krijgt er ook zoveel voor terug.

Hoe krijg ik mijn kitten zindelijk?

Zindelijk worden, dat is bij honden en zeker bij konijnen vaak een hele klus. Bij katten niet, kittens worden al heel snel vanuit zichzelf zindelijk. Hun moeder heeft ze namelijk al het kattenbakgedrag aangeleerd. Een zindelijkheidstraining is dan ook niet nodig.

Wanneer ontworm ik mijn kitten?

Wettelijk mag een kitten van haar moeder gescheiden worden vanaf 7 weken leeftijd. Meestal worden kittens gespeend op 8-9 weken leeftijd wanneer het melkgebitje compleet is. Het is het beste om uw kitten op 7-9 weken leeftijd te ontwormen en vervolgens op 12 en 16 weken leeftijd. Milbemax is een veilig en effectieve ontwormtablet voor kittens. U kunt hier meer te weten komen over het ontwormen van katten.

Wanneer laat ik mijn kitten inenten?

Inenten, ook wel vaccineren genoemd, van uw kitten is belangrijk. Om een aantal ziektes te voorkomen, net zoals bij kinderen maar dan ziektes waar katten gevoelig voor zijn, is het op tijd inenten van uw kat het beste wat u kunt laten doen. In het algemeen is dit op 9 weken leeftijd en op 12 weken leeftijd. Dan is uw kitten op tijd beschermd, ook voor contact met andere katten. U kunt hier meer lezen over het inenten van de kat.

Hoe houd ik het gebit van mijn kittengezond?

Gezond kattengebit met scherpe tandjes

Op 9 weken leeftijd is het melkgebit van uw kitten compleet. Het wisselen van de tandjes start op 12 weken leeftijd. En op 24 weken zijn de kittens uitgewisseld en hebben zij een compleet volwassen gebit. Nu is het zo dat jonge kittens heel toegankelijk zijn voor nieuwe dingen. Juist als ze jong zijn kunt u ze speels laten wennen aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt. Ook hier geldt net als bij kindjes dat poetsen het beste is om een gezond gebit te behouden. Lees hier meer over het gezond houden van het gebit van uw kitten en kat.

Geniet van uw kitten

Zo, u bent bijgepraat over de groei van kitten naar volwassen kat. Een heel verhaal, maar in de praktijk gaat het meeste vanzelf. En wat voorop staat, geniet vooral van uw kitten. Het is zo mooi om mee te maken hoe zo’n klein propje vol nieuwsgierigheid onbevangen uw wereld ontdekt!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.