Uw huisdier op dieet

Hond en kat op dieet

Net zoals mensen, krijgen honden en katten met bepaalde aandoeningen ook in veel gevallen een aangepast dieet voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij maag of darm klachten kan speciaal voer worden aangeraden. Dat voer bevat minder vet om braken en diarree te voorkomen en is eventueel extra licht verteerbaar. Maar in sommige gevallen wordt juist voer voorgeschreven met extra vezels om de darmbeweging op gang te brengen en persen te voorkomen.

Darm-, lever, nier- en huidklachten

Darmklachten herkent u onder meer aan 1 of meer van de volgende symptomen: braken, diarree, bloed of slijm bij de ontlasting, persen bij de ontlasting, gewichtsverlies, abnormale grote of juist kleine eetlust en pijnlijke of gespannen buik. Vaak zijn de lichamelijke symptomen al voldoende om een diagnose te stellen. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig zoals bloed- en ontlasting onderzoek of röntgenfoto’s.

Ook bij lever- of nieraandoeningen wordt vaak aangepast voer voorgeschreven dat de lever of nieren ontziet. En ook bij sommige huidaandoeningen kan een aangepast dieet veel effect hebben.

Dieet bij overgewicht huisdier

Maar de meeste van u zullen bij een dieet toch in eerste instantie denken aan overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de honden en katten een overgewicht heeft. Gewichtstoename van huisdieren is vaak, net als bij ons, een combinatie van teveel eten en te weinig bewegen. Daarnaast hebben dieren die zijn gesteriliseerd meer kans op overgewicht omdat hun stofwisseling is veranderd. En oudere dieren bewegen vaak minder en hebben daarom ook minder calorieën nodig.

Kunt u de ribben voelen?

Als u de ribben goed kunt voelen onder een dun vetlaagje dan is er sprake van een optimaal gewicht. Zijn de ribben moeilijk te voelen onder een dikke laag vet dan is er sprake van zwaarlijvigheid. En dat is reden om actie te ondernemen. Want een te zwaar huisdier heeft een sterk verhoogd risico voor een groot aantal aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen, huidklachten, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsontstekingen.

Meer beweging en minder voer

Begin in elk geval met meer te bewegen en minder te voeren. En beloon uw huisdier met een spelletje of een aai in plaats van lekkere calorierijke hapjes. U kunt ook overstappen op een speciaal dieetvoer. Dat voer is caloriearm en vezelrijk, zodat uw hond of kat afvalt en zich toch verzadigd voelt. En tot slot kunt u bij uw dierenarts een speciaal en gratis afslank-programma volgen. Uw hond of kat wordt dan regelmatig gecontroleerd op gewicht en conditie en u krijgt advies over de voeding. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Overgewicht, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Uw korting -11%
Bundelvoordeel
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu