Uw huisdier en een baby

Huisdier is een eerste baby

De komst van een baby, zeker de eerste, zorgt voor veel veranderingen. Maar in veel gevallen is een huisdier al een eerste baby. En is vaak ook jarenlang als zodanig behandeld. Veel aanstaande ouders vragen zich daarom af of het wel goed zal gaan als de baby er eenmaal is. Maar met enig beleid en gewoon gezond verstand gaan baby’s en huisdieren heel goed samen.

Kattenbak verschonen

Het is bijvoorbeeld niet nodig de kat de deur uit te doen tijdens de zwangerschap. Wel moet de kattenbak minstens eenmaal per 24 uur verschoond worden, liefst door iemand anders dan de zwangere vrouw, dit i.v.m. toxoplasmose besmetting.

Aandacht delen

Bereid uw huisdieren erop voor dat ze in de toekomst de aandacht zullen moeten delen. Wen ze er bijvoorbeeld aan dat ze niet altijd bij het baasje kunnen zijn en dat ze op hun eigen plek moeten blijven. Begin daar al mee tijdens de zwangerschap, dan is de overgang niet zo groot als de baby er eenmaal is. Leer ze ook dat de babykamer niet tot hun terrein behoort. Vooral katten hebben de neiging een lekker warm plekje op te zoeken zoals bijvoorbeeld het kinderbedje.

Rustig laten snuffelen

Als de baby er is kan die het beste bij de dieren worden geïntroduceerd door ze er even rustig aan te laten snuffelen. De meeste eigenaren weten wel hoe hun huisdier op kinderen reageert.

Ga iets doen met uw huisdier

Het kraambezoek heeft vaak alleen oog voor de baby. Maar laat ze ook even aandacht aan de huisdieren geven. Aanhalen of iets lekkers zorgen ervoor dat de dieren zich niet buitengesloten voelen. Probeer tussen alle drukte van een eerste kind op vaste tijdstippen iets met uw huisdieren te doen zoals een wandeling of een spelletje. De hond kan natuurlijk ook mee als u met de baby gaat wandelen. Het is dan wel van belang dat de hond gehoorzaam is zodat er geen onverwachte gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Vertrouwd raken

Al deze zaken maken dat huisdieren vertrouwd raken met de baby, maar ook betrokken blijven bij het gezin.

Het is wel van belang dat uw huisdieren goed gezond zijn. Zorg dat de dieren gevaccineerd zijn en om wormbesmettingen bij kinderen te voorkomen, moeten de dieren ook regelmatig ontwormd worden. Als ouders een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, gaan huisdieren en kinderen dus heel goed samen en kunnen ze zelfs heel veel voor elkaar betekenen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond, Kat, Kleindier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.