Uitbraak dodelijke hondenziekte Noorwegen

Afgelopen dagen is er in het nieuws veel aandacht over een uitbraak van een dodelijke hondenziekte in Noorwegen. Volgens het Noorse Veterinaire Instituut is dit de laatste stand van zaken. Zij hebben bij vijf honden dezelfde bacteriën aangetroffen, de Clostridium perfringens en de Providencia alcalifaciens. Of deze bacteriën ook echt de oorzaak zijn van de dood van de honden, is nog niet te zeggen.

25 honden binnen 24 uur dood

Afgelopen dagen zijn in Noorwegen 25 honden binnen 24 uur overleden aan een ziekte die bloederige diarree en braken veroorzaakt. Meer dan 40 honden zijn ziek. Vooral rond Oslo, maar ook in overige delen van Noorwegen zoals Trondheim zijn honden overleden.  Het gaat hierbij om zowel jonge als oude honden.

De oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het gaat om vergiftiging of besmet voedsel. Bij vijf honden zijn er bepaalde bacteriën gevonden die mogelijk een rol spelen.  Meer onderzoek wordt op dit moment gedaan om de oorzaak te achterhalen.

Mijn hond heeft klachten van braken en diarree wat moet ik doen?

Neem contact met uw dierenarts op wanneer uw hond last heeft van braken of diarree. Wanneer u niet recent met uw hond in Noorwegen bent geweest is het niet waarschijnlijk dat uw hond deze ziekte heeft, toch kan met name bij oudere en jonge honden heftig braken en diarree snel tot problemen leiden.

Ik ga met mijn hond naar Noorwegen, wat moet ik doen?

Wanneer u binnenkort met uw hond naar Noorwegen gaat, zorg dan dat hij volledig gevaccineerd is en u aan alle wettelijke eisen voldoet om de grens te passeren. In Noorwegen zelf gelden de volgende adviezen om besmetting te voorkomen:  

  • Beperk nauw contact met andere honden.
  • Laat uw hond niet snuffelen aan ontlasting of andere honden tijdens het uitlaten.
  • Vermijd dat de hond veel snuffelt in de greppel waar andere honden zijn geweest.
  • Ga naar de dierenarts bij bloederige of hevige diarree, braken of een snel verslechterende algehele toestand van uw dier. Bel de dierenarts voordat u uw hond meeneemt naar de kliniek.
  • Vermijd grote bijeenkomsten voor honden zoals hondenshows en evenementen.

Waar kan ik de ontwikkelingen volgen?

Het Noorse Veterinair Instituut werkt actief samen met de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid, NMBU Veterinary College, dierenartsen en anderen om verbanden te vinden in de gevallen van deze myterieuze hondenziekte die tot zieke en dode honden hebben geleid. 

U kunt hier de ontwikkelingen volgen:
*Dit is wat we nu weten:
https://www.vetinst.no/dyr/smadyr/akutt-hundesykdom-september-2019-dette-vet-vi
(gebruik Google translate)

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Meer over Providencia alcalifaciens

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.