Tumoren bij de rat

Bij oudere ratten (vanaf 2 jaar) worden zeer vaak tumoren gezien. Vaak zijn dit melkkliertumoren (fibroadenomen) die vanaf de nek tot in de lies kunnen voorkomen. Dit zijn meestal (>90%) goedaardige tumoren, die echter wel heel erg groot kunnen worden.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn een of meerdere zwellingen te voelen. Deze kan soms zeer  groot worden en de rat in de weg gaan zitten tijdens het bewegen. De huid kan kapot schuren en openbarsten. Ook kunnen ze gaan vermageren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door de zwelling met een dunne naald aan te prikken, kan een abces worden uitgesloten. De definitieve diagnose wordt gesteld op basis van pathologisch onderzoek na verwijdering van de tumor.

Waaruit bestaat de  behandeling?

Goedaardige tumoren kunnen het beste met een operatie verwijderd worden. Eventueel kan direct besloten worden tot verwijdering van de eierstokken, in de hoop dat dit vorming van nieuwe tumoren tegengaat. Bij volledige verwijdering zorgt dit vaak voor een betere kwaliteit van leven en langere levensduur. Het komt regelmatig voor dat de tumoren terug groeien of dat nieuwe tumoren ontstaan. Als operatie niet mogelijk is en de levenskwaliteit van de rat is aangetast, dan kan vaak beter worden besloten tot euthanasie.

Hoe kunnen melkkliertumoren worden voorkomen?

Door vrouwelijke ratten op jonge leeftijd (<3 maanden) te steriliseren wordt de kans op melkkliertumoren sterk verkleind. Gebruik van Galastop® en Suprelorin® implantaat wordt ook gesuggereerd maar is onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Kanker, Kleindier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: