Trombo-embolie kat

Wat is het? Een thrombo-embolie is een afsluiting van een bloedvat door een bloedstolsel. Bij katten ontstaat dit stolsel vaak doordat de bloedstroom in het hart afwijkend is door een onderliggende hartziekte (bv. HCM). Dit stolsel komt vanuit het hart in de lichaamsslagader (aorta) en loopt vast in een slagader naar een of beide achterpoten.

Wat zijn de symptomen?

We zien een plotselinge verlamming van een of beide achterpoten. De katten hebben heftige pijn en schreeuwen het uit. De ademhaling is versneld of ze hijgen. De pijn wordt na 24 uur vaak wel minder door verlies van gevoel, maar kan lang aanwezig blijven. De voetzooltjes worden koud en blauwig van kleur en vaak is sprake van een hartruis.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het klinisch beeld wordt de waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld. Andere oorzaken voor een plotselinge verlamming moeten worden uitgesloten.

Waaruit bestaat de therapie?

Katten met een achterhandsverlamming door een thrombo-embolie hebben een slechte prognose. Zeer intensieve behandeling is mogelijk, maar meestal niet raadzaam. Als er al herstel is, dan duurt dat vrijwel altijd zeer lang en is niet volledig. In dat hele traject ervaart de kat veel pijn en is sprake van (ondraaglijk) lijden. De kans op terugkeer van een thrombus of overlijden door hartfalen binnen zes maanden is zeer groot.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.