Thermografie paard

Thermografie is een methode van onderzoek die al lang gebruikt wordt bij allerlei werkzaamheden. Zo wordt het gebruikt bij de olie/gaswinning, elektriciteitscentrales maar ook als aanvullend onderzoek voor medische doeleinden.

Hoe werkt thermografie?

Een infrarood thermografische scanner zet thermische stralingsenergie van de huid om in elektrische signalen op een scherm. De temperatuursverschillen worden gekoppeld aan verschillende kleuren, waardoor een tweedimensionaal beeld van de huidtemperatuur gecreëerd wordt. Minimale temperatuurverschillen van <0.1ºC graden kunnen zichtbaar gemaakt worden, terwijl onze handen maar een verschil van 3ºC graden kunnen waarnemen. Als aanvulling voor het normale onderzoek bij kreupelheden kan warmte activiteit waargenomen worden. Dit kan het gevolg zijn van een ontstekingsreactie, atrofie, neurologische letsels en nieuwgevormd weefsel waardoor meer bloeddoorstroming en daardoor meer warmteproductie plaats vindt.

Redenen voor thermografie

Deze niet-invasieve onderzoeksmethode is weinig belastend omdat het paard geheel niet aangeraakt wordt. Het is niet alleen bruikbaar bij een bestaande kreupelheid, maar kan ook gebruikt worden ter preventie en bij revalidatie van blessures. Duidelijk verdachte plekken kunnen gericht in beeld gebracht worden waarbij beide kanten van het paard met elkaar vergeleken worden. Ook is het mogelijk het gehele paard te analyseren (full body scan) op mogelijke pijnlijke plekken. Sommige sportpaardendierenartsen analyseren eerst het thermografisch beeld en gaan daarna het paard op de gangbare manier onderzoeken. Om een goed thermografisch beeld te krijgen is het belangrijk dat het paard in rust is en een schone en droge vacht heeft. Het is echter belangrijk deze methode als een aanvulling te zien om zo het totale beeld compleet te krijgen.

Enkele voorbeelden van het thermografisch onderzoek:


Rechtsvoor een hoefgewrichtsontsteking


Rechtsvoor ontsteking kogel


Rug reactie lendenen en bekkenaansluiting

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: