Dierentips - Te traag werkende schildklier hond

Te traag werkende schildklier hond

Wat is hypothyreoïdie?

Wanneer de schildklier te weinig hormoon aanmaakt, spreken we van een te traag werkende schildklier. Het schildklierhormoon speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Er zijn verschillende oorzaken. Het vaakst komt een afweerreactie  van het lichaam tegen de schildklier (auto-immuun) voor.

Wat zijn de symptomen?

Als er te weinig hormoon in het lichaam is, kan zich dat uiten in verschillende symptomen:

  • Huidproblemen; kale plekken, huidinfecties, schilfering, dunne vacht
  • Overgewicht
  • Sloomheid en lusteloosheid
  • Trage en trieste uitdrukking
  • Spierzwakte
  • Bloedarmoede
  • Hartritmestoornissen
  • Etc.

 

Hoe stellen we de diagnose?

Door middel van bloedonderzoek kunnen de gehaltes aan schildklierhormoon (T4) en schildklier stimulerend hormoon (TSH) worden bepaald. Ook kan eventueel een stimulatietest worden gedaan. Omdat een lage T4 waarde ook voor kan komen bij andere aandoeningen, is het niet altijd zo eenvoudig om de diagnose te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Een hond met hypothyreoïdie is zeer goed te behandelen met tabletten die het schildklierhormoon vervangen. Met de juiste therapie en regelmatige controles zijn de symptomen doorgaans volledig reversibel en de prognose is dan ook uitstekend.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top