Superteek in Nederland?

We horen vaker geluiden over de superteek. Wat is een superteek en is die gevaarlijk voor ons en onze dieren?

Update reuzenteek augustus 2020

In augustus 2020 is een reuzenteek aangetroffen op een paard in het Nederlandse Rockanje. In 2019 is voor het eerst een volwassen reuzenteek in Nederland gevonden. In de landen om ons heen zijn de laatste ook enkele van deze reuzenteken waar genomen. In Spanje zou een man overleden zijn aan het Krim-Congovirus dat door deze reuzenteek wordt overgebracht.

Wat is een reuzenteek ofwel superteek?

Met de zogenaamde superteek wordt de Hyalommateek bedoeld. Deze teek is fors groter dan normale teken. Bovendien gaat de Hyalommateek actief op pad om zijn prooi te vinden, terwijl een normale teek passief wacht tot zijn prooi voorbij komt. De superteek kan zo tot 100 meter overbruggen. De superteek heeft een streepjespatroon op zijn poten en is een warmteminnend beestje.

Hoe leeft deze teek?

De Hyalomma teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en adult. Om te vervellen naar het volgende levensstadium hebben de larve en de nimf een bloedmaaltijd nodig. Dit bloed vinden zij vooral op vogels en kleine zoogdiertjes. De volwassen vrouwtjes halen hun bloed vooral op koeien, paarden, schapen en herten. En soms op een mens. De mannetjes komen ook af op deze dieren om te paren met de vrouwtjes. Na een paring en een bloedmaaltijd leggen de vrouwtjes veel eitjes, tot wel 7000 per keer.

Verspreider virussen

De superteek kan virussen verspreiden, waaronder het Krim-Congovirus. Dit virus vertoont gelijkenissen met het Ebola virus en kan inwendige bloedingen bij de mens veroorzaken. Ook de bacterie Rickettsia aeschlimannii kan de superteek bij zich dragen. Deze bacterie kan bijvoorbeeld vlektyfus, Q-koorts en de ziekte van Brill-Zinsser veroorzaken.

Waar komt de superteek voor?

De superteek komt al heel lang voor in Azië en Noord-Afrika. Ook in Zuid-Europa worden hij wel gezien. Sinds kort is deze teek echter ook in Duitsland aangetroffen en heeft daar zelfs overwinterd. De eerste 2 vondsten in Nederland zijn er nu dus ook. De meest recente was op een paard in Rockanje. Dat heeft vooral te maken met het veranderende klimaat in ons land, dat zorgt dat warmteminnende diertjes ook hier hun vertier gaan vinden.

Moet ik bang zijn voor de superteek?

De kans dat u deze superteek tegenkomt in Nederland is bijna verwaarloosbaar klein.

De gewone teek echter is steeds meer aanwezig. Mijd deze teek en bescherm uzelf en uw huisdier goed wanneer u op pad gaat.

Tip Teek bescherming mens en dier

Tedax spray is een afweermiddel tegen teken. Te gebruiken bij buitenritten te paard en boswandelingen met uw hond. Geeft tot 4 uur bescherming voor hond, paard en mens.

Heeft u een reuzenteek gezien?

Wanneer u denkt dat u een reuzenteek heeft gezien, meldt dit dan bij de NVWA. U kunt dat doen door dit formulier in te vullen. Bewaar de teek, liefst levend, in een potje op kamertemperatuur en noteer de plek van vangst. Met dank voor uw medewerking.

U kunt onderstaand het verschil zien tussen de gewone teek en de reuzenteek.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

____________________
Lees meer over teken:
Tekenziektegevaar hond
Teken en ziekte van Lyme bij de hond
Teek bij uw hond
Tekenonderzoek in Nederland
Seresto halsband hond
Advantix teekbescherming

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Teken en vlooien middel

    Alle vlooien en teken bestrijdingings middelen werken niet, behalve Bravecto kauwtabletten.
    Vorig jaar ging mijn man onze Boxer uitlaten in Cadzand-Bad en kwam terug en kroelde haar over haar oor, ik schrok me dood, ze had kleine teken op haar vacht zitten, meteen naar Oostburg naar de dierenarts en gaf mij Bravecto, s`avonds lag ze op de bank en haalde er nog eens 28 dode kleine teken van haar vacht. verschrikkelijk vieze beestjes.
    Ik heb zelf een trimsalon en ben fokker, uit verhalen van mensen aan te horen van mijn hond heeft vlooien en vaak taken, van alles al geprobeerd € 200.= kwijt aan spray, pipetjes en halsbandjes. 1 keer in het voorjaar Bravecto geven en je huisdier heeft de rest van het jaar nergens meer last van, er staat op dat je het na 3 maanden moet herhalen, maar dat is een verkoop praatje!!!

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -5%