Stress en de kat

Het natuurlijke gedrag van de kat wijkt af van dat van andere dieren en van het gedrag van de mens. Een kat is graag alleen. Dat betekent nog al wat, want een kat leeft vaak samen met de mens in huis. En soms ook met andere katten. Een dergelijk huishouden van kat en mens kan stress veroorzaken bij de kat, ook omdat de kat een gevoelig dier is.

Een kat is graag alleen

Op zich is een kat graag alleen. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet sociaal kan samenleven met andere katten. Tegen elkaar aan slapen, elkaar likken en kopjes geven zijn duidelijke signalen van sociaal samenzijn. Het is ook mogelijk dat katten volledig langs elkaar heen leven in hetzelfde huis. Dat is op zich prima en geeft rust. Maar daar waar katten hun draai niet kunnen vinden door het gedrag van andere katten en de mens kan stress ontstaan. Vaak wordt deze stress continu ervaren en dan spreken we van chronische stress.

Chronische stress bij de kat

Steeds meer onderzoek toont aan dat chronische stress bij de kat een voorname rol speelt bij het ontstaan van aandoeningen aan de organen. Bijvoorbeeld bij de blaas, nier en urinewegen en de lever. In huis plassen en niet meer eten kunnen daar de gevolgen van zijn.

Voorkom chronische stress

Stress bij de kat voorkomen

In de ISFM guidelines zijn de 5 huisregels opgesteld waaraan het huishouden van de kat moet voldoen.

1. Omgang met de mens moet voor de kat positief en voorspelbaar zijn.
2. De kat moet zijn eigen plek hebben, liefst hoog, zodat hij alles kan overzien.
3. Jagen en spelen moet voor de kat altijd mogelijk zijn.
4. Eten, drinken en plassen/poepen op de kattenbak moet ongestoord kunnen gebeuren. Dus zonder mens en andere kat er bij.
5. Weet en houdt er rekening mee dat de kat gevoelig is voor geur.

Wat kan nog meer helpen stress bij de kat te voorkomen?

In acht nemen van de 5 huisregels staat altijd voorop en vaak is er dan geen sprake meer van stress. Wanneer katten bijvoorbeeld al chronische stress hebben of het is onmogelijk het huishouden op een dergelijke manier in te richten dan zijn er hulpmiddelen die uw kat minder stress kunnen bezorgen.

Bijvoorbeeld Feliway (het gezichtsferomoon) of kalmerend voer zoals Royal Canin Calm. En wat natuurlijk door uw kat bijzonder gewaardeerd wordt, is regelmatig even met hem spelen en vooral aandacht geven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Betty-Lou Luijken

    Helaas heb ik te maken gehad met tijdelijke stress bij mijn kat. Mijn konijn Pientje met wie ik een hele speciale band had, overleed in december jl. Ik ondervond daar heel veel stress van en omdat katten zo gevoelig zijn, ondervond mijn kat daardoor ook stress. Inmiddels is de stress bij mij behoorlijk afgezwakt en gaat het inmiddels met mijn kat weer heel goed. Ze is heel graag bij mij en waar ik ga, is zij ook.

  • Reactie door Team Dierapotheker.nl

    Mooi om te horen dat het nu weer helemaal goed gaat. Geniet van elkaar.