Spier supplementen helpen uw paard

Paarden en pony’s hebben afgelopen periode wellicht minder activiteit verricht, gedurende de periode dat er geen wedstrijden werden verreden. Nu het wedstrijdseizoen weer op gang gekomen is, is het belangrijk de paarden weer terug in het ritme te brengen.

Zijn de spieren van uw paard wel in topvorm?

Om de paarden goed te laten presteren is het belangrijk dat hun spieren in topvorm zijn. De spieren zorgen immers voor de voortbeweging van je paard, het goed functioneren van de spieren is dus van essentieel belang.

Spieren, eiwitten en aminozuren

Bijna de helft van het totale lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spiermassa. Deze spieren zijn opgebouwd uit kleine spierbundels, bestaande uit vele spiervezels. Deze spiervezels worden gevoed via eiwitten, welke in alle levende cellen aanwezig zijn. Om de spieren van uw paard te beschermen, extra kracht te geven en te laten herstellen zijn eiwitten dus een belangrijk onderdeel van het rantsoen van uw paard.

Maar hoe voert u nu eiwitten, welke en hoeveel? Allereerst is het belangrijk om te weten dat eiwitten bestaan uit diverse essentiële en niet-essentiële aminozuren, die aan elkaar gekoppeld worden om eiwitten te vormen. De niet-essentiële aminozuren kan een gezond paard zelf aanmaken. Voor paarden geldt dat zij daarnaast ook 10 essentiële aminozuren nodig hebben, die een paard dus niet zelf kan aanmaken, maar wel van waarde zijn voor spieren, huid, haar, pezen, ligamenten en hoeven.

Deze 10 aminozuren kunt u als paardeneigenaar dus zelf toevoegen aan het rantsoen, dit kan door brokken, ruwvoer en/of supplementen toe te dienen. Bij jonge, opgroeiende paarden, sportpaarden, oudere paarden of herstellende paarden is het belangrijk de juiste verhoudingen aminozuren toe te dienen, een supplement met specifieke dosering kan hierbij een uitkomst bieden, zodat u zeker weet dat uw paard alle benodigde bouwstoffen voor spieren binnenkrijgt.

De 10 essentiële aminozuren voor het paard zijn:

  1. DL-Methodine
  2. L-Arginine
  3. L-Fenylalanine
  4. L-Histidine
  5. L-Isoleucine
  6. Leucine
  7. L-Lysine
  8. L-Threonine
  9. L-Valine
  10. Tryptofaan

L-Arginine wordt beschouwd als een semi-essentieel aminozuur; het lichaam produceert het normaal gesproken in normale hoeveelheden, maar suppletie kan nodig zijn bij slechte voeding, herstel, opgroeiende paarden, drachtige merries of intensieve training.  Het is een voorloper van stikstofmonoxide in het lichaam en helpt bij vaatverwijding (ontspanning van bloedvaten). L-arginine is ook nodig om creatinine aan te maken, wat een essentiële energiebron is voor spiercontracties.

Tryptofaan is minder essentieel voor de spieren, het kan het uithoudingsvermogen verminderen. Maar Tryptofaan is wel belangrijk als voorloper van serotonine, een belangrijk hormoon voor stemming, stress, rust en eetlust. Afhankelijk van gedrag, training en voeding van je paard kun je ervoor kiezen om wel of geen extra Tryptofaan toe te voegen.

Gebruik een trainingsschema voor uw paard

Naast het voeren van de juiste hoeveelheden en soorten eiwitten, en dus essentiële aminozuren, is het ook van belang de spieren van uw paard, door middel van de juiste training, te ondersteunen, ontwikkelen en beschermen. Een trainingsschema kan een goed hulpmiddel zijn om na een periode van rust weer langzaam de spieren op te bouwen en overbelasting te voorkomen. Een dergelijk trainingsschema bestaat uit een goede warming-up en de juiste cooling-down.  Het afwisselen van zwaardere en lichtere oefeningen en het inlassen van pauzes tijdens de training.

Herstelperiode om afvalstoffen af te voeren

Ook het inlassen van een herstelperiode, door vrije dagen in het trainingsschema in te bouwen, is belangrijk voor de spieren van uw paard. Immers treedt er na intensieve training vaak oxidatieve stress op, wat spierschade kan brengen aan weefsels en cellen.

Het toedienen van de juiste antioxidanten tijdens de herstelperiode, kan helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen (afvalstoffen die vrijkomen bij het verbruik van brandstof). Antioxidanten versnellen het proces van afvalstoffen afbraak en afvoer, waardoor een paard sneller kan herstellen. Om lever en nieren te ontlasten met de afvoer van afvalstoffen is er de mogelijkheid om een lever- en nieren ondersteunend en -beschermend supplement toe te voegen aan het dieet van uw paard.

Masseren geeft verlichting

Om de spieren in conditie te houden is het raadzaam om ze, naast verzorging van binnenuit, ook te verzorgen met een gel. Het masseren van de spieren stimuleert het weefselherstel en geeft een betere doorbloeding. Daarnaast is het verlichtend voor vermoeide, overbelaste spieren en geeft het extra ontspanning aan verkrampte spieren.

Zorg dragen voor de paardenspieren is de beste beloning!

Beloon uw paard door haar super te verzorgen.

Om uw paard te belonen na intensieve training, wedstrijden, buitenritten en bij herstel is het dus raadzaam om extra zorg te dragen voor zijn spieren.

Zo gaat uw viervoeter met een goed gevoel de stal in of weide op na een training, zal hij minder hinder ondervinden van spierongemakken en worden spieren sterker tijdens trainen, wat de prestaties ten goede komt en uw paard met plezier de door u gevraagde oefening zal uitvoeren.

Omdat we geven om de prestaties én het welzijn van jouw paard…

Uw paard is een atleet. Hij moet voldoende en sterke spieren hebben om de gevraagde oefeningen te kunnen uitvoeren. Voedingssupplementen en externe behandelingen kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Audevard heeft een uitgebreid assortiment voor spierontwikkeling en -ondersteuning bij paarden tijdens sport & herstel, bestaande uit:

1. Myostem Mass: Spierkracht en ontwikkeling

2. Myostem Protec: Spieruithoudingsvermogen en herstel

3. Ekyrenal+: Verzachtende spiergel voor én na het sporten

4. Ekylaxyl: Spierenergie en eliminatie na inspanning

Hieronder een korte uitleg van de ingrediënten en toepassingen;

1. Myostem Mass

Dé eiwit shake voor paarden die zorgt voor spierkracht en spierontwikkeling. Myostem Mass is zeer geschikt voor opgroeiende veulens, paarden in training, oudere paarden en herstellende paarden. Het levert een berekende en geconcentreerde hoeveelheid essentiële aminozuren, met maar liefst 62% aan eiwit uit onder andere aardappel welke meer aminozuren bevat dan bijvoorbeeld wei.

In combinatie met Fenegriek voor de smaakacceptatie en prebiotica om de spijsvertering te bevorderen is Myostem Mass een gezond alternatief voor spierontwikkeling, met enkel een geringe hoeveelheid melasse voor energie en smaakacceptatie als toegevoegde suiker.

Een eiwitsupplement is een voor de hand liggend hulpmiddel bij het optimaliseren van het sportrantsoen voor het atletische paard, maar ook voor geriatrische paarden die hun conditie verliezen of bij een paard dat herstelt van een ziekte en daardoor meer eiwitten verbruikt.

Myostem Mass heeft een zeer hogere eiwitconcentratie en bevat een complete lijst aan essentiële aminozuren in hoge concentraties en met de juiste, gegarandeerde verhouding Lysine

De toegevoegde Bio-Mos optimaliseert de inname en verteerbaarheid van de aminozuren en verbeterd de darmgezondheid, ideaal voor paarden die herstellen en een immuniteit boost nodig hebben.

2. Myostem Protec

Biedt bescherming, energie en herstel aan spieren die dat nodig hebben. Denk aan spieren die intensief worden getraind, en de mogelijk schadelijke effecten die intensieve training kan hebben op de spierbehoefte maar ook spieraandoeningen als maandagziekte en andere spiermyopathieën.

Myostem Protec is een voedingssupplement met antioxidanten, ontwikkeld om oxidatieve stress te verminderen die gepaard gaat met intensieve training (verzuring van de spieren). Het kan de hoeveelheid skeletspierbeschadiging die optreedt (én ook de opbouw van melkzuur) verminderen, wat resulteert in verbeterd herstel na het sporten.

Dit product is de gemakkelijke alles-in-één oplossing om te helpen bij het bestrijden van terugkerende problemen, door zowel aerobe als anaërobe ondersteuning te bieden.

Het bevat SOD geconcentreerd uit meloensap, een rijke en pure bron welke oxidatieve stress vermindert.

Daarnaast is er als natuurlijke antioxidanten Selenium en Vitamine E toegevoegd. Lysine is er als beperkend essentieel aminozuur terwijl Magnesium, gemobiliseerd door de SOD, zorgt voor de spierfunctie en -gezondheid.

De antioxiderende eigenschappen van het meloenconcentraat en het vermogen om magnesium te mobiliseren, zorgt voor een betere weerstand tegen vermoeidheid en sneller herstel. Hoewel regelmatige fysieke training normaal gesproken gunstig is voor vermoeidheid en herstel, zal oxidatieve stress waarschijnlijk leiden tot een slechte aanpassing aan de inspanning en een verminderde effectiviteit van de training. Daarom is suppletie met antioxidanten voor sportpaarden een interessante manier om oxidatieve stress en de bijwerkingen ervan tegen te gaan.

3. Ekyrenal+

Ekyrenal+ draagt ​​bij aan herstel na intensieve training. Voedingsondersteuning is nodig tijdens herstelperiodes om paarden te helpen hun energie op te bouwen na de productie van grote hoeveelheden organisch afval na inspanning (van de spieren) die een impact hebben op de lever en de nieren.

Het extract van mariadistel en paardenbloem biedt ondersteunende effecten op de lever en toegevoegde sorbitol levert energie door langzaam door het lichaam te worden gemetaboliseerd.

4. Ekylaxyl

Ekylaxyl is een op Arnica Mexicana geformuleerde gel om spieren en pezen te ontspannen. Deze gel kan voor of na inspanning gebruikt worden. Ekylaxyl is een essentieel product in de poetskist van elk sportpaard, het bevat geen dopingingrediënten. Advies is om tegen de haren in te masseren. Deze gel is gemakkelijk aan te brengen, niet vet, plakt niet en bijkomend voordeel is dat uw handen na gebruik droog en schoon blijven.

Naast het gebruik van Ekylaxyl voor spierontspanning kunt u het ook inzetten na trauma aan zacht weefsel waarbij geen wond zichtbaar is, denk aan blauwe plekken, kneuzingen, kleine verrekkingen, verstuikingen en (zadel)drukplekken.

De combinatie van Arnica, hyperoxygenated vetzuren en Achillea millefolium heeft een positief effect op het spierstelsel voor of na inspanning.

Overleg altijd met uw dierenarts.

bron: dierenarts drs. Hanneke Noij, Audevard

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -5%
Uw korting -5%
Uw korting -5%
Uw korting -5%