Dierentips - Spermabank DAP Horst

Spermabank DAP Horst

Om een teef drachtig te krijgen, is de reu minstens zo belangrijk. Helaas richten veel praktijken zich vooral op de teef. Dierenartsenpraktijk Horst heeft jarenlange ervaring en kennis om de vruchtbaarheidsbegeleiding van de reu op een hoog niveau te kunnen toepassen. Ons veterinair laboratorium is speciaal uitgerust om de spermakwaliteit te kunnen beoordelen. Invriezen en opslaan van sperma behoort tot de mogelijkheden. Ook het transport van sperma over de hele wereld kunnen wij voor u verzorgen. Uw reu is bij ons in goede handen.

  • Sperma afname

Sperma afname bij de reu is noodzakelijk voorafgaand aan kunstmatige inseminatie. Daarnaast kan op deze manier de sperma kwaliteit van een (dek)reu bepaald worden. Sperma wordt afgenomen door manuele stimulatie van de bulbus penis van de reu. Bij de afname van sperma is het meestal nuttig om een loopse teef in de buurt te hebben of een stukje stof met de geur van een loopse teef. Het maakt de afname gemakkelijker en verhoogt daarnaast het aantal spermacellen per ejaculaat.

Een ejaculaat bestaat uit 3 fracties. De eerste en de laatste fractie worden niet opgevangen, omdat dit prostaatvocht is. Dit vocht zorgt voor een snellere beweging van het sperma, maar hierdoor sterven de zaadcellen ook sneller af, hetgeen uiteraard niet gewenst is. De tweede fractie is de spermarijke fractie die melkachtig van consistentie is. Een normale hoeveelheid sperma bedraagt 1-5 ml en de lozingstijd is ongeveer één minuut. Na de sperma afname wordt er rustig met de reu gewandeld en wordt gecontroleerd of de penis weer volledig is ingeschacht.

  • Kwaliteitscontrole sperma

Na de afname wordt het sperma in ons VetLab Horst direct macroscopisch en microscopisch beoordeeld op kwaliteit en vitaliteit.  Macroscopisch worden de kleur, het volume en eventuele bijmengingen beoordeeld. Met microscopisch onderzoek wordt de motiliteit bekeken (de progressieve motiliteit: vooruitgaande bewegingen), de concentratie van het ejaculaat, de morfologie en het percentage levende intacte spermacellen.  De normaalwaardes voor de spermakwaliteit bij de reu zijn weergegeven in de tabel.

Tabel. Normaalwaardes spermakwaliteit van de reu.
Parameter Waarde
Volume 1 - 5 ml
Aantal spermacellen per ejaculaat 100 - 2000 x 106
Motiliteit >80%
Progressieve motiliteit >70%
Normale spermacellen >80%

De spermakwaliteit neemt af naarmate de reu meerdere dagen achter elkaar dekt. Het aantal spermacellen per ejaculaat neemt dan af. Wanneer sperma moet worden afgenomen voor fertiliteitsonderzoek of invriezen, is aan te raden de reu 4-5 dagen voorafgaand aan de afname niet te laten dekken.

De leeftijd van de reu is van invloed op de kwaliteit van het sperma. Reuen kunnen gemiddeld het best ingezet worden voor de fokkerij tussen een leeftijd van 2 jaar en 7-8 jaar. Naast leeftijd speelt ook de gezondheid en medicijngebruik van de reu een belangrijke rol. Indien de spermakwaliteit duidelijk verminderd is, kan in overleg aanvullend onderzoek worden ingesteld naar de gezondheid van de reu.

  • Bewerking van sperma

De kwaliteit van vers sperma ligt hoger dan van gekoeld (chilled) of diepvriessperma. Vers sperma blijft ongeveer 48 uur vruchtbaar. In meerdere situaties is het echter gewenst om het sperma van de reu na afname te bewerken en op te slaan. Op deze manier is (inter)nationaal transport mogelijk. Ook kan sperma van waardevolle dekreuen opgeslagen worden voor later gebruik. Het bewerken van sperma om dit mogelijk te maken gebeurt via een nauwgezet proces waarbij het sperma in een speciale vloeistof verdund wordt. VetLab Horst biedt alle faciliteiten om sperma te bewerken naar gekoeld (4°C) of diepvries (-196°C) sperma en dit op te slaan en te transporteren.

Gekoeld sperma (chilled; 4°C)

Door sperma te verdunnen en te verrijken met een speciale vloeistof en daarna langzaam af te koelen tot 4°C kan het tot ongeveer 8 dagen houdbaar blijven. Het maakt dat gekoeld sperma zeer geschikt is voor transport binnen heel Europa en, mits goed georganiseerd, nog verder. De resultaten bij inseminatie met gekoeld sperma zijn minstens zo goed als met vers sperma, mits direct in de baarmoeder ingebracht. Het voordeel van gekoeld ten opzichte van diepvries sperma is dat het gemakkelijker en goedkoper is en dat de kans op een succesvolle dracht iets hoger ligt. Het nadeel is dat afname pas mogelijk is als de teef vlakbij het optimale dekmoment zit en het niet over de hele wereld verstuurd kan worden.

Diepvries sperma (frozen, -196°C)

Indien op de juiste manier ingevroren, kan diepvries sperma oneindig lang in containers met vloeibare stikstof (-196°C) goed worden gehouden. Het kan in speciale containers met vloeibare stikstof over de hele wereld verstuurd worden en wanneer het maar uitkomt. Zo kan het sperma al ruim voor de verwachte loopsheid van de teef aanwezig zijn, waardoor u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het invriezen van sperma in meerdere rietjes is een erg nauwkeurig en tijdrovend proces en wordt daarom maar op enkele klinieken uitgevoerd, waaronder Dierenartsenpraktijk Horst. Ook kunnen wij het sperma voorafgaand aan inseminatie op de juiste wijze ontdooien. Tevens wordt dan de kwaliteit van het ingevroren sperma na ontdooien bepaald.

Bij gebruik van diepvries sperma moet de voorbereiding van de teef optimaal zijn en dient er rechtstreeks in de baarmoeder geïnsemineerd te worden. Liefst meerdere malen, want de levensduur van ingevroren sperma is aanmerkelijk korter dan van vers sperma en er treedt enig kwaliteitsverlies van het sperma op.

  • Opslag en transport

De rietjes met ingevroren sperma worden bij ons VetLab Horst opgeslagen in vaten gevuld met vloeibare stikstof. Het sperma kan zo levenslang bewaard worden. Wij hebben een uitgebreide databank met de gegevens van eigendom, identiteit, aantal en opslaglocatie van de rietjes. Wanneer men het sperma wil gebruiken voor inseminatie of transport, dient dit van tevoren aangegeven te worden.

Wij zijn bekend met het versturen en ontvangen van gekoeld en diepvries sperma wereldwijd. Hiervoor werken wij samen met verschillende klinieken en transportservices. De benodigde documenten en het daadwerkelijke transport worden door ons VetLab Horst gereed gemaakt om de export vlekkeloos te laten verlopen. Het transport van gekoeld sperma vindt 24-48 uur voor het verwachte optimale inseminatiemoment van de teef plaats. Meestal houdt dit in dat op de ene dag sperma wordt afgenomen en dat dit de volgende dag bezorgd wordt. Hierbij dient er rekening mee te worden gehouden dat transport doorgaans niet in het weekend plaatsvindt.

Bij diepvries sperma is het transport minder aan tijd gebonden en kan ruimschoots op tijd worden verzorgd.

Tarieven Spermabank Horst

 
Afname sperma 77,00
Afname sperma + controle à vue 46,50
Chillen sperma (incl. verzendbox)* 169,00
Export klaarmaken diepvries sperma* (incl. Dryshipper 3 dgn) 308,00
Handling frozen/chilled semen 34,00
Huur stikstofvat (gevuld) 78,00
Invriezen sperma 238,00
Onderzoek sperma (beweging, concentratie, morfologie, etc. 69,00
Opslag sperma per jaar per reu 71,00
Verzendbox chilled semen 45,00
Prijzen incl. 21% btw  
*exclusief transportkosten  

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top