Schooigedrag en bedelen bij de hond

Waarom bedelt en schooit een hond?

U kent het vast wel. Uw hond kijkt u met zijn grote trouwe ogen zo doortastend aan dat u de verleiding niet kan weerstaan om hem wat lekkers te geven. Of uw hond krabt telkens met zijn pootje tegen het kastje waar de koekjes liggen die hij krijgt wanneer hij braaf is. Om er van af te zijn geeft u hem dan maar zo’n koekje. En zo wordt het gedrag beloond en dat nodigt uit tot vaker doen. Daarbij zijn honden volhardend.

Schooiende honden zijn en hebben een probleem

Dat schooien of bedelen van uw hond lijkt op zich niet zo’n probleem maar het wordt vaak van kwaad tot erger. Ook is het voor u vaak minder een probleem maar bezoek en ook kleine kinderen kunnen er last van hebben en ergeren zich er aan. En last but not least de hond is er al helemaal niet bij gebaat.

Bedelen afleren?

Het is dus verstandig uw hond het bedelen en schooien af te leren en nog beter te voorkomen dat hij het gaat doen. Die extra’s die de hond zo vergaart zijn bovendien allemaal extra calorieën en overgewicht is op zich al een risico voor veel huishonden. Het afleren van bedelgedrag is goed te doen mits u zich aan de spelregels houdt. Honden houden van nature van duidelijke spelregels dus dat helpt.

Hoe leer ik mijn hond het schooien af?

  • Beloon uw hond niet meer met snoepjes maar geef een liefkozende aai, ga lekker wandelen of eens lekker met hem ravotten.
  • Aandacht op zich is voor een hond al een beloning.
  • U bent de leider van de roedel en u beslist wanneer u eet en wanneer uw hond eet.
  • Wanneer u eet, blijft de hond op zijn eigen vaste plaats.
  • Wordt nooit kwaad op uw hond maar wees streng en rechtvaardig. Negeren, links laten liggen en achteruit duwen of kort nee zeggen zijn duidelijke signalen voor uw hond.
  • Wees kordaat en klink vastberaden, dat dwingt respect af.
  • Beloon uw hond op het juiste moment, bijvoorbeeld bij blijven liggen.
  • Beloon nooit bij aanstaren, nerveus hijgen, blaffen, naar je toe kruipen.
  • En laat iedereen hier aan meewerken.

Geef uw hond aandacht

Laat het belonen van uw hond vooral niet om snoepjes, koekjes en andere versnaperingen gaan. Gewoon wat extra aandacht geven werkt veel beter. En lekker stoeien met uw hond of een fikse wandeling door weer en wind is toch het mooiste wat er is?

Vragen?

Heeft u vragen over de gezondheid van uw dier? Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: